Sarbatoarea Sfantului Pahomie la Gledin

Peste o mie cinci sute de credinciosi de pe Valea Sieului, dar si din zonele invecinate au participat in duminica a patra din Postul Mare, numita si Duminica Sfantului "Ioan Scararul” la sarbatoarea Sfantului Pahomie de la Gledin. Programul liturgic a inceput de la ora 8.

00 cu Acatistul Sfantului Ierarh Pahomie, iar de la ora 9.00 a fost oficiata slujba Utreniei. La ora 9.30 soborul de preoti l-a intampinat pe Arhiepiscopul si Mitropolitul Clujului, Inaltpreasfintitul Parinte Andrei, iar mai apoi au savarsit Sfanta Liturghie in biserica din localitate cu hramul "Sfanta Treime”. Din sobor au facut parte peste 20 de preoti si diaconi. De la Centrul Eparhial au fost prezenti: Pr. Inspector Nicolae Buda, Consilierul pe probleme de misiune si protocol al Arhiepiscopiei Clujului, Arhidiaconul Claudiu Grama, alaturi de Protopopul de Bistrita, Pr. Alexandru Vidican. Au mai participat la liturghia arhiereasca oaspeti de la Iasi si de la Roman, arhimandritii Hrisostom si Dosoftei din Mitropolia Moldovei si Bucovinei si egumenul Ambrozie de la schitul Procov, Neamt, ctitorit la inceputul secolului al XVIII-lea de Sfantul Pahomie. Raspunsurile la Sfanta Liturghie au fost date de Corul Seminarului Teologic Ortodox din Cluj, dirijat de Pr. Prof. Petru Stanciu si de Corul de copii din Ieud, Maramures, dirijat de Pr. Dinu Briciu. In cuvantul de invatatura Mitropolitul Clujului le-a explicat credinciosilor evanghelia de astazi, evidentiind puterea credintei in tamaduirea trupeasca si sufleteasca. Totodata Inaltpreasfintitul Parinte Andrei a vorbit despre post si rugaciune, virtutile celor doi mari sfinti pomeniti astazi in calendarele ortodoxe, Sfantul Ioan Scararul si Sfantul Pahomie de la Gledin.

La finalul slujbei preotul paroh Ioan Titieni a vorbit despre purtarea de grija a Sfantului Pahomie, ocrotitorul acestei parohii in realizarea ansamblului cultural spiritual ce ii poarta numele si i-a multumit Inaltpreasfintitului Parinte Andrei pentru preocuparea parinteasca de care a dat dovada. La randul sau, Parintele Protopop de Bistrita, Alexandru Vidican, a evidentiat lucrarea pastoral misionara pe care parintele Ioan Titieni o desfasoara la Gledin si in special prin infiintarea acestui centru, unde zeci de copii si tineri invata ce inseamna a fi un bun crestin. La finalul Sfintei Liturghii Mitropolitul Andrei a acordat diplome de aleasa cinstire tuturor celor care au contribuit la realizarea proiectelor comunitare din Gledin. Cu prilejul sarbatorii "Sfantului Pahomie” de la Gledin a fost vernisata in biserica o expozitie de icoane realizata de copiii din localitatea Gledin si din imprejurimi, coordonati de profesoara Daniela Riciu de la Reghin. Dupa acest moment Mitropolitul Clujului impreuna cu oaspetii prezenti au vizitat Centrul Cultural "Sfantul Pahomie” ce a fost construit in ultimii 2 ani. Centrul are o capela inchinata "Sfantului Ierarh Pahomie”, o cladire ce gazduieste biblioteca "Iacob Stamate”, precum si un centru pentru primirea pelerinilor.

Sfantul Ierarh Pahomie de la Gledin a fost canonizat in 2007, la propunerea vrednicului de pomenire mitropolit Bartolomeu. Sfantul Pahomie s-a nascut in jurul anului 1674, in satul bistritean Gledin, primind la botez numele Petru. A intrat de tanar ca frate la Manastirea Neamt, unde a fost tuns in monahism. S-a nevoit la Lavra Pecerska, unde l-a cunoscut pe Sfantul Dimitrie al Rostovului, caruia i-a devenit ucenic. In 1706 s-a intors la Manastirea Neamt, alegand ulterior sihastria intr-o padure din munti. A devenit si Episcopi al Romanului. Intors la Lavra Pecerska, a trecut la Domnul in 14 aprilie 1724, dupa ce a imbracat marea schima sub numele Pimen. Moastele sale sunt pastrate in Paraclisul "Sfantul Stefan“ din Lavra Pecerska din Kiev.

Sursa: mitropolia-clujului.ro

 

.
Pe aceeaşi temă

16 Aprilie 2013

Vizualizari: 999

Voteaza:

Sarbatoarea Sfantului Pahomie la Gledin 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE