Sarbatoarea Sfantului Sfintitului Mucenic Ciprian la Biserica Zlatari din CapitalaSarbatoarea Sfantului Sfintitului Mucenic Ciprian la Biserica Zlatari din Capitala

Inca de luni seara foarte multi credinciosi s-au adunat la Biserica Zlatari, situata pe Calea Victoriei la numarul 12, pentru a participa la slujba Vecerniei si la citirea Acatistului Sfantului Mucenic Ciprian dar si pentru a se inchina la moastele acestui Sfant pe care crestinii il praznuiesc in data de 2 octombrie. Numarul credinciosilor a sporit si mai mult in aceasta dimineata cand preotii slujitori au oficiat Sfanta Liturghie. Racla de mici dimensiuni in care se afla mana dreapta a Sfantului Ciprian, facatoare de minuni,a fost scoasa spre inchinare afara, intr-un foisor amenajat in apropierea Sfantului Altar.

Sarbatoarea Sfantului Sfintitului Mucenic Ciprian la Biserica Zlatari din Capitala

Sfantul Sfintitul Mucenic a fost vrajitor dar s-a intors de la mestesugul vrajitoresc la cunostinta dumnezeiasca, aratandu-se lumii doctor prea intelept, daruind tamaduiri celor ce-l cinstesc. Sfantul Ciprian a trait in Antiohia Siriei in vremea imparatului Deciu fiind un vrajitor cumplit dar a fost castigat la credinta cea intru Hristos de catre Iustina fecioara, care a sfaramat prin credinta toate incercarile lui demonice. "Caci un barbat oarecare elin, numit Aglaid, de dragostea frumusetii ei ranindu-se si neajungandu-si scopul a venit la Ciprian; iar acesta de trei ori trimitand demonii catre tanara, n-a izbutit nimic. Deci dupa ce a cunoscut ca mestesugul sau este neputincios, s-a botezat si, arzand vrajitorestile sale carti, a crezut in Domnul. Apoi a fost facut episcop si pe multi povatuindu-i la credinta lui Hristos, a fost prins impreuna cu Iustina de catre stapanitorul Damascului, si strujindu-li-se coastele au fost bagati in cazan de fier; si fiind trimisi la Nicomidia li s-au taiat capetele", se arata in "Vietile Sfintilor de peste tot anul". Vazand moartea cea nevinovata a lor, un om oarecare, pe care il chema Teoctist, a fost cuprins de o jale foarte mare pentru dansii si a cazut in genunchi langa Sfantul Ciprian, marturisindu-se pe sine crestin. Indata, alaturi de Ciprian si Iustina, a fost si el osandit la moarte prin taiere. Dupa cateva zile, trupurile lor au fost luate in taina de niste straini si duse la Roma unde au fost ingropate cu cinste iar la mormantul lor au inceput sa se faca multe tamaduiri. Toti trei sunt praznuiti in aceasta zi.

          Sarbatoarea Sfantului Sfintitului Mucenic Ciprian la Biserica Zlatari din Capitala             Sarbatoarea Sfantului Sfintitului Mucenic Ciprian la Biserica Zlatari din Capitala

Biserica Zlatari din Capitala avand hramul "Nasterea Maicii Domnului" adaposteste, in fata Sfantului Altar, racla cu mana dreapta a Sfantului Sfintitului Mucenic Ciprian la care vin sa se inchine si sa-si caute leac foarte multi oameni. Sfantul Ciprian este considerat grabnic ajutator impotriva vrajitoriei. Racla cu Sfintele Moaste este asezata in fata unei foarte frumoase icoane-acatist a Sfantului Ciprian, incadrata de scene din viata sa si de chipurile Sfintei Iustina si Sfantului Teoctist. Astazi, de buna desfasurare a activitatii de pastoratie la Biserica Zlatari se ingrijesc preotul paroh Constantin Diaconescu si preot profesor Ion Stancu. In fiecare miercuri, intre orele 17,00-19,00, se oficiaza Vecernie cu Litie, se citeste Acatistul Sfantului Ciprian, se sfinteste apa si se citesc rugaciuni de dezlegari. De asemenea, in fiecare vineri intre orele 17,00 -19,00 se oficiaza Vecernie cu Litie, se citesc Acatistul Maicii Domnului si Molitfele Sfantului Vasile cel Mare si se fac rugaciuni de dezlegari. Biserica este deschisa zilnic intre orele 7,30 si 20,30.

Sarbatoarea Sfantului Sfintitului Mucenic Ciprian la Biserica Zlatari din Capitala

Biserica Zlatari este situata pe Calea Victoriei in apropierea Muzeului National de Istorie. A fost construita la inceput, probabil din lemn, pe la jumatatea secolului XVII, spune legenda, pe timpul domnitorului Matei Basarab, de niste "zlatari" aurari sau argintari, din mahalaua "popii Manta", pe locul Zlatarilor de la Sarindar, donat Elenei, fiica lui Radu - Voda Serban si mama a Cantacuzinilor din Muntenia.

Sarbatoarea Sfantului Sfintitului Mucenic Ciprian la Biserica Zlatari din Capitala

Biserica este pomenita in documente, la 1667 august 25. Pe locul ei, sau in apropiere, se zice ca "s-a cladit din nou, din temelii aceasta biserica Zlatari, in anul mantuirii 1705 prin ajutorul Domnului Chir Spatarul Mihail Cantacuzino." cum spune textul pisaniei in limba greaca, de la 1709. Dupa cutremurele din 1802 si apoi din 1838, biserica a fost reconstruita.

Sarbatoarea Sfantului Sfintitului Mucenic Ciprian la Biserica Zlatari din Capitala

Constructia bisericii s-a facut dupa planurile arhitectului Xavier Villacrosse. Pictura interioara a fost realizata intre 1853-1856 de Gh. Tattarescu, cu scene biblice grupate in panouri mari.

Dorina Zdroba

.

02 Octombrie 2007

Vizualizari: 13939

Voteaza:

Sarbatoarea Sfantului Sfintitului Mucenic Ciprian la Biserica Zlatari din Capitala 1.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE