Ca in fiecare an, praznicul Sfintei Cuvioase Parascheva cheama la rugaciune pe sute de credinciosi din Arhiepiscopia Craiovei. In judetul Dolj a devenit o traditie ca, in aceasta zi de sarbatoare, pasii pelerinilor sa se indrepte spre Manastirea Popanzalesti.
Veche vatra monahala romaneasca
Situata la aproximativ 20 de km distanta de orasul Craiova, in directia Bals-Slatina, cinstitul asezamant se numara in randul celor mai vechi vetre monahale din Oltenia. Locul unde a fost asezata piatra de temelie se gaseste in vecinatatea fortificatiei Romula, fosta capitala a Daciei Malvensis. Manastirea Popanzalesti este mentionata in documentele vremii incepand cu anul 1678, cand a fost inchinata ca metoc al Episcopiei de Ramnic de catre logofatul Hamza, ctitorul ei de drept. Spre sfarsitul vietii, Hamza a imbracat rasa monahala sub numele de Ioan si a lasat cu limba de moarte ca toata averea sa sa fie inchinata manastirii.
In 1799, sfanta manastire a fost recladita prin ravna arhimandritului Metodie, iar in perioada de pastorire a episcopilor ramniceni, Chesarie si Filaret, ea a devenit un adevarat centru de desfacere pentru cartile tiparite la Valcea. In timpul domniei lui Barbu Stirbei (1849-1853; 1854-1856), la biserica manastirii au loc numeroase lucrari de restaurare si reconsolidare, aceasta fiind serios avariata in urma cutremurului din 1838. De asemenea, odata cu venirea Sfantului Ierarh Calinic, lucrarile de restaurare s-au itensificat, finalizandu-se intr-o perioada relativ scurta. Tot in timpul pastoririi Sfantului biserica a fost impodobita cu numeroase obiecte de cult care se mai pastreaza si astazi. Dupa legea secularizarii, atunci cand i-au fost confiscate aproape toate proprietatile, manastirea a intrat in declin. Din 1870 a devenit biserica de mir, calugarii ei fiind risipiti pe la alte manastiri. A fost reactivata dupa anul 1990, primind ca ocrotitoare si pe Cuvioasa Parascheva.
Un loc drag Sfantului Ierarh Calinic
Pe langa vechile hramuri, "Sfantul Ierarh Nicolae", "Sfantul Grigorie Decapolitul" si "Sfantul Grigorie Milostivul", manastirea a primit ca hram principal "Sfantul Ierarh Calinic de la Cernica", denumire sub care este cunoscuta astazi. Aceasta a fost dorinta mitropolitului Nestor, care a tinut sa marcheze astfel locul in care se retragea adesea Sfantul in perioada slujirii sale la Craiova. In biserica se mai pastreaza si astazi vechile icoane si obiecte de cult aduse din perioada Sfantului Calinic, acestea fiind cinstite in chip deosebit de parintii calugari.
Diac. Ionita Apostolache
Sursa: mitropoliaolteniei.ro
.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.