Patriarhul Romaniei a oficiat duminica, 29 iunie 2014, Sfanta Liturghie la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului, inconjurat fiind de un sobor de preoti si diaconi, in prezenta a numerosi credinciosi. In aceasta zi, crestinii ortodocsi se afla in Duminica a III-a dupa Rusalii (Ev. Matei cap. 6, vs. 22-33 - Despre grijile vietii) si ii sarbatoresc si pe Sfintii Apostoli Petru si Pavel.
Biserica a randuit ca la Sfanta Liturghie sa fie citite doua Sfinte Evanghelii pentru ca sunt praznuite doua sarbatori, cea a Duminicii si cea a Sfintilor Apostoli Petru si Pavel. In cuvantul sau de invatatura, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane a aratat sensul adevarat al vietii crestine, dar a vorbit si despre viata si activitatea deosebita a Sfintilor Apostoli.
Hrana spirituala a sufletului si imbracarea lui cu virtuti sunt prioritati ale vietii crestine
Facand referire la Evanghelia Duminicii, Preafericirea Sa a evidentiat faptul ca in viata cea dintai grija trebuie sa fie cautarea Imparatiei Cerurilor: „Mantuitorul Iisus Hristos ne arata ca trebuie sa cautam mai intai Imparatia lui Dumnezeu si dreptatea Lui si toate celelalte se vor adauga noua. Aceasta inseamna ca este o mare nevoie de a stabili prioritatile in viata, ce este mai important. Mantuitorul atrage atentia asupra faptului ca foarte adesea oamenii sunt foarte preocupati de hrana si imbracaminte si uita ca au si suflet care trebuie hranit duhovniceste, trebuie imbracat in lumina, in virtuti. Aceasta constatare a Mantuitorului ne arata ca uneori putem invata de la plantele campului si de la pasarile cerului care nu se ostenesc si care totusi traiesc prin grija lui Dumnezeu. Evanghelia arata ca in viata preocuparea pentru hrana si imbracaminte nu trebuie cea dintai grija, ci cea dintai grija trebuie sa fie cautarea vietii vesnice. Atat hrana cat si imbracamintea sunt trecatoare, dar pentru sufletul nemuritor al omului este nevoie de hrana duhovniceasca si imbracaminte de lumina, pentru ca toate trec in lumea aceasta insa luam cu noi in suflet doar ceea ce este netrecator si anume harul lui Dumnezeu si ceea ce harul a lucrat in suflet, adica pocainta, luminarea sufletului prin intalnirea cu Dumnezeu in rugaciune si in sfintele taine si haina virtutilor, a faptelor bune pe care le-am savarsit prin iubire smerita si milostiva fata de semeni”.
„In Evanghelia de astazi Mantuitorul vrea sa ne elibereze de obsesia, de robia gandurilor indreptate doar spre cele materiale ca si cand am fi numai fiinte consumatoare de bunuri materiale. Deci, Evanghelia aceasta este o Evanghelie a eliberarii sufletului de idolatria lucrurilor materiale si a intoarcerii lui spre Dumnezeu daruitorul ca apoi toate cele materiale sa fie binecuvantate si sa fie primite si folosite cu bucurie”, a mai spus Preafericirea Sa.
Sfantul Apostol Petru a fost un om plin de Duhul Sfant
Exemple de crestini pentru care dobandirea vietii vesnice a devenit o prioritate sunt si Sfintii Apostoli Petru si Pavel. Sfantul Apostol Petru a fost martor la toate minunile Mantuitorului, la randul lui savarsind mai multe minuni inca din timpul vietii.
„Sfantul Apostol Petru este omul de initiativa, el are un zel deosebit, doreste sa arate dragostea sa fata de Dumnezeu si acest lucru se vede si in lucrarea sa misionara. Sfantul Apostol Petru a savarsit mai multe minuni in timpul vietii sale. A vindecat un olog la templul din Ierusalim. De asemenea, in Lida a vindecat un om paralizat, iar in Iope a inviat din morti o tanara numita Tavita. Deci, a fost un om plin de Duhul Sfant”, a spus Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane.
Sfantul Apostol Pavel - cel mai mare misionar crestin din toate timpurile
Sfantul Apostol Pavel, convertit printr-o minune, a devenit din prigonitor al crestinilor cel mai mare misionar al Evangheliei lui Hristos.
„Sfantul Apostol Pavel, numit inainte Saul, a fost deosebit ca formare intelectuala, insa odata convertit devine cel mai ravnitor dintre Apostoli si cel mai harnic, cel mai mare misionar crestin din toate timpurile. 30 de ani a facut misiune si a trecut printr-o multime de greutati si dincolo de toate necazurile, mai ales ca suferea de febra palustra, zice Si mai presus de toate grija pentru toate bisericile, aceasta ma preocupa cel mai mult”, a mai precizat Preafericitul Parinte Patriarh Daniel.
Biserica este trupul tainic al lui Hristos si cine loveste in Biserica loveste in Hristos
Sfintii Apostoli Petru si Pavel, cinstiti astazi in Biserica Ortodoxa Romana, sunt modele de pocainta si recunostinta pentru toti credinciosii, a aratat Preafericitul Parinte Patriarh Daniel in cuvantul sau de invatatura: „Ambii Apostoli Petru si Pavel au iubit pe Hristos si Biserica Sa, au iubit Biserica lui Hristos intelegand ca Biserica este trupul tainic al lui Hristos si cine loveste in Biserica loveste in Hristos. De aceea, Sfantul Apostol Pavel arata ca aceasta taina a inteles-o pe drumul Damascului pentru ca prigonea pe crestini, iar Iisus i-a zis De ce Ma prigonesti?, nu de ce ii prigonesti pe ei. Deci, era lovit trupul tainic al lui Hristos si suferinta o exprima Capul, adica Hristos Domnul. Acesti doi mari Apostoli au iubit Biserica lui Hristos pentru ca simteau in ea lucrarea lui Dumnezeu pentru mantuirea oamenilor”.
Sfintii Apostoli au fost mari dascali ai pocaintei
In cuvantul Sau, Patriarhul Romaniei a mai aratat ca Sfintii Apostoli sunt pilda buna de urmat, icoane de lumina, mari dascali ai pocaintei, dar si rugatori pentru noi in Ceruri.
„Sfintii Apostoli Petru si Pavel au fost mari dascali ai pocaintei. Sfantul Apostol Petru s-a lepadat de Hristos de frica si prin pocainta multa a dobandit iertarea, restabilirea in slujirea de Apostol. Insa, toata viata s-a gandit la faptul ca s-a lepadat de Hristos din prea multa frica. Sfantul Apostol Pavel din zel nemasurat pentru traditia iudaica a prigonit pe crestini, a prigonit Biserica si a transformat culpabilitatea lui de prigonitor al Bisericii, ca o compensatie, intr-o lucrare misionara de bine vestire a Evangheliei si de extindere a Bisericii lui Hristos ca nimeni altul. Pocainta la Sfantul Apostol Pavel nu era un simplu regret, ci era si o rascumparare a atitudinii lui ostile prin transformarea ei intr-un zel misionar fara precedent aratand ca adevarata pocainta se arata nu numai in lacrimile caintei, ci si in lucrarea de indreptare pe care o savarseste omul prin faptele bune. Acesti doi mari Apostoli, dascali ai pocaintei, raman pentru noi totdeauna o pilda, ei sunt pentru noi icoane de lumina si invatatori, dar si rugatori”, a spus Preafericirea Sa.
Rugaciuni de multumire pentru binefacerile primite de la Dumnezeu
In cadrul Sfintei Liturghii au fost facute rugaciuni de multumire pentru binefacerile primite de la Dumnezeu si pentru toti lucratorii si donatorii Catedralei Mantuirii Neamului.
„Am venit aici, la aceasta Biserica, la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului, deoarece cu doi ani in urma am binecuvantat terminarea lucrarilor la radierul casetat al Catedralei, adica la fundamentul catedralei. De atunci s-au construit 25 de metri, 16 pana deasupra pamantului si 9 de la Cota 0 in sus. Am venit sa multumim lui Dumnezeu pentru binefacerile primite de la El si cerand ajutor in continuare pentru a continua lucrarile incepute”, a precizat Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane.
De asemenea, Preafericitul Parinte Daniel Patriarhul Romaniei i-a felicitat pe toti cei care poarta numele Sfintilor Apostoli: „Tuturor celor care poarta numele de Petru si Pavel, sau Petra, Petronela, Paula si derivate le dorim ani multi cu sanatate, bucurie si ajutor de la Dumnezeu in toata lucrarea buna avand model de ravna, de dragoste pentru Hristos si Biserica acesti doi mari Apostoli Petru si Pavel”.
Hirotonie intru preot
Totodata, in cadrul Sfintei Liturghii, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane a hirotonit intru preot pe preacucernicul arhidiacon Ioan-Traian Diaconu si i-a fost acordat rangul de iconom stavrofor pentru lucrarea deosebita in slujba Bisericii Ortodoxe Romane savarsita intru pastrarea si intarirea dreptei credinte precum si pentru slava Bisericii Ortodoxe, cea „una, sfanta, soborniceasca si apostoleasca”.
„I-am daruit mai devreme crucea de iconom stavrofor ca sa aiba o continuitate in purtarea crucii ca simbol al multelor lucrari pe care urmeaza sa le faca la parohia Miron Patriarhul din Bucuresti unde este nevoie de construirea unui centru social – filantropic si cultural, de reparat o casa parohiala si desigur activitati mai intense cu tineretul si cu persoanele defavorizate. Este o incurajare pentru o activitate noua, pastorala, la parohie, dar si un semn de pretuire pentru activitatea desfasurata la Catedrala Patriarhala”, a spus Preafericirea Sa.
De asemenea, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane a daruit pentru Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului mai multe carti de cult. La final, Preafericirea Sa a vizitat santierul unde au loc lucrarile de construire a Catedralei Mantuirii Neamului.
Sursa: basilica.ro
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.