Sarbatorile lunii februarie

A doua luna a anului cuprinde sarbatori importante, dar totodata, se face si pomenirea unor sfinti de seama ai Bisericii Ortodoxe.

La 2 februarie Biserica praznuieste "Intampinarea Domnului". Duminica, 03 februarie, a doua zi dupa acest Praznic Imparatesc, Biserica face pomenirea celor care au luat parte la acest eveniment, Dreptul Simeon si Sfanta Proorocita Ana.

Vineri, 8 februarie, il cinstim pe Sfantul Mare Mucenic Teodor Stratilat, iar doua zile mai tarziu, pe Sfantul Sfintit Mucenic Haralambie.

La 17 februarie, Biserica face pomenirea Sfantului Mare Mucenic Teodor Tiron si a Sfintilor Imparati Marcian si Pulheria.

Sfantul Sfintit Mucenic Policarp, Episcopul Smirnei, este pomenit la 23 februarie.

Duminica, 24 februarie, biserica face pomenire de Intaia si a doua aflare a capului Sfantului Ioan Botezatorul.

Din data de 24 februarie, in calendarul bisericesc incepe perioada Triodului. Numita si perioada prepascala, Triodul precede perioada Penticostarului - cele opt saptamani de la Pasti pana la Rusalii si urmeaza perioadei celei mai lungi, a Octoihului. Este un interval de timp pentru pregatire, de pocainta pentru intampinarea celei mai mari sarbatori crestine, Invierea Domnului. Zilele de miercuri si vineri din prima saptamana a Triodului sunt zile cu harti, in care nu se posteste. Astfel, in zilele de 27 februarie si 01 martie, Biserica a randuit sa fie permis consumul alimentelor si al mancarurilor "de dulce".

Luna februarie se incheie cu pomenirea a doi sfinti straromani. La 29 februarie Biserica Ortodoxa ii praznuieste pe Sfintii Cuviosi Ioan Casian Romanul si Gherman din Dobrogea. Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a proclamat generalizarea cultului celor doi sfinti in anul 1992, cu data de praznuire la 29 februarie, iar cand nu sunt ani bisecti, la 28 februarie.

Sursa: Radio Reintregirea

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 2535

Voteaza:

Sarbatorile lunii februarie 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE