Sarbatorile lunii Mai

Mai, luna florilor, este una bogata in sarbatori importante pentru Biserica noastra. In data de 2 mai este sarbatorit Sfantul Atanasie Patelarie, Patriarhul Constantinopolului.

La 3 mai este cinstit Sfantul Irodion de la Lainici canonizat de catre Biserica Ortodoxa Romana in anul 2011.

Inainte de jumatatea lunii, pe 12 mai, este pomenit Sfantul Mucenic Ioan Valahul, la care romanii au mare evlavie. Acesta s-a nascut in Tara Romaneasca, in anul 1644 si a primit cununa muceniciei la 12 mai 1662. In anul 1950 Sfantul Sinod al Bisericii noastre a hotarat ca acest mucenic sa fie cinstit in intreaga Biserica Ortodoxa Romana. Generalizarea solemna a cultului Sfantului Mucenic Ioan Valahul s-a facut in octombrie 1955.

Pe 21 mai sunt pomeniti Sfintii Imparati Constantin si mama sa Elena, in timpul carora crestinismul devine religie oficiala a Imperiului Roman. Catedrala Patriarhala din Bucuresti imbraca haina de sarbatoare in fiecare an, pe 21 mai, atunci cand isi sarbatoreste hramul istoric. Mii de credinciosi urca in aceasta zi Dealul Mitropoliei pentru a se inchina la racla cu fragmente din sfintele lor moaste care se pastreaza in Catedrala. Romanii ii cinstesc cu multa dragoste si evlavie, marturii fiind numarul mare de credinciosii care le poarta numele, precum si numeroasele Biserici care ii au ca ocrotitori.

La 27 mai este cinstit si Sfantul Mucenic Iuliu Veteranul, iar pe 29 mai este „Inaltarea Domnului”, zi consacrata si pomenirii eroilor.

Sursa: arhiram.ro

.

04 Mai 2014

Vizualizari: 1623

Voteaza:

Sarbatorile lunii Mai 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE