Luna care tocmai a inceput, noiembrie sau brumar, aduce pentru credinciosii ortodocsi o serie de sarbatori importante.
Biserica Ortodoxa i-a pomenit la 1 noiembrie pe Sfintii Doctori fara de arginti Cosma si Damian.
Prima mare sarbatoare a celei de-a 11 luni a anului este pe 8 noiembrie - Soborul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil. Ca sarbatoare a ingerilor, aceasta a fost praznuita de Biserica incepand cu secolul al V-lea. Ca semn de cinstire, Sfintii Voievozi sunt pictati pe usile diaconesti ale Sfantului Altar, unul purtand crini in mana, semn al Bunei Vestiri, iar celalalt o sabie de foc, semn al pazei care i-a fost randuita la poarta Raiului. De asemenea, in zilele noastre, tot in semn de pretuire, Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, au fost alesi drept patroni spirituali ai Jandarmeriei Romane.
In a 11-a zi a lunii il vom pomeni pe Sfantul Mare Mucenic Mina. A doua zi, pe 12 noiembrie, calendarul Bisericii noastre ii consemneaza pe Sfintii Martiri si Marturisitori Nasaudeni. 13 noiembrie este ziua in care se face pomenirea Sfantului Ierarh Ioan Gura de Aur, Arhiepiscopul Constantinopolului.
Pe 14 se lasa sec pentru Postul Craciunului. Acesta are durata fixa si se incheie in ziua praznicului Nasterii Domnului, pe 25 decembrie.
Tot in noiembrie, pe 15, il vom praznui pe Sfantul Cuvios Paisie de la Neamt. Nascut in anul 1722, in Ucraina, acesta a studiat teologia la Kiev, intrand in viata monahala la varsta de 19 ani. In 1763 a venit in Moldova, unde a condus obstile monahale de la Dragomirna, Secu si Neamt. Sfantul Paisie a incurajat traducerea din limba greaca a scrierilor patristice filocalice, in limbile romana si slavona. A trecut la Domnul in anul 1794, fiind canonizat de Biserica noastra in anul 1992.
16 noiembrie este ziua de pomenire a Sfantului Apostol si Evanghelist Matei, iar 20 noiembrie, ziua in care il cinstim pe Sfantul Cuvios Grigorie Decapolitul.
O alta sarbatoare importanta a lunii este „Intrarea in Biserica a Maicii Domnului”, pe 21 noiembrie. Aceasta aminteste de ziua in care Sfintii Parinti Ioachim si Ana au dus-o pe Sfanta Fecioara Maria la Templul din Ierusalim. Aceasta sarbatoare mai este numita in popor „Ovidenia”, „Vovidenia” sau „Obrejenia”.
Doua zile mai tarziu, calendarul il consemneaza pe Sfantul Cuvios Antonie de la Iezerul Valcii. Pe 25 noiembrie, la Odovania praznicului Intrarii in Biserica a Maicii Domnului, ii vom pomeni pe Sfintii Mari Mucenici Ecaterina si Mercurie.
Ultima mare sarbatoare a lunii este inchinata ocrotitorului Romaniei, Sfantul Apostol Andrei, cel Intai chemat. Din anul 2011, pe 30 noiembrie, Biserica noastra face si pomenirea Sfantului Ierarh Andrei Saguna, Mitropolitul Transilvaniei.
Sursa: www.basilica.ro
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.