Sarbatorirea zilei de 9 mai la Ramnicu Valcea

Cu prilejul sarbatoririi „Zilei independentei de stat a Romaniei”, a „Zilei Victoriei Coalitiei Natiunilor Unite in cel de-al Doilea Razboi Mondial” si a „Zilei Uniunii Europene”, Institutia Prefectului – Judetul Valcea si Centrul de Instruire pentru Geniu, EOD si Aparare CBRN „Panait Donici” au organizat astazi, 9 mai 2014, o serie de manifestari culturale.

Festivitatile au debutat la ora 9.30, pe platoul din fata Institutiei Prefectului, unde a avut loc o ceremonie militara de arborare a drapelelor Romaniei si Uniunii Europene. De la orele 10.00, la Monumentul Eroilor – Statuia Independentei din centrul municipiului Ramnicu Valcea s-a desfasurat un ceremonial militar-religios cu depunere de coroane de flori.

Dupa intonarea Imnului de Stat al Romaniei, a fost oficiata o slujba religioasa de catre un sobor de preoti si diaconi. Apoi institutiile valcene au depus rand pe rand coroane si jerbe de flori in memoria ostasilor romani care s-au jertfit pentru tara, neam si credinta ortodoxa stramoseasca. Evenimentul s-a incheiat cu defilarea garzii de onoare.

La manifestare au participat Dumitru Cornoiu, Prefectul Judetului Valcea, Ion Gigi Matei, Primarul interimar al Ramnicului, oficialitati centrale si locale, personalitati culturale, cadre militare, studenti si elevi. Din partea Arhiepiscopiei Ramnicului, la festivitate au luat parte Parintele Ion Predescu, Consilier Social Misionar si Parintele Arhidiacon Ioan Liviu Gaman, Inspector Media.

Tripla semnificatie a zilei de 9 mai

1. La 9 mai 1877, Adunarea Deputatilor si Senatul s-au intrunit in sesiune extraordinara si au proclamat independenta de stat a Romaniei, fata de Imperiul Otoman. In ziua de 9/21 mai 1877, ministrul Mihail Kogalniceanu, a rostit celebrul discurs in care a exclamat „Suntem independenti, suntem natiune de sine statatoare!”. Declaratia de independenta a tarii a fost semnata de principele Carol I la 10 mai 1877.

2. La fel de importanta pentru Romania, cat si pentru intreaga lume, data de 9 mai 1945 este ziua in care regimul celui de-al Treilea Reich isi recunostea infrangerea in fata puterilor aliate, in urma celei de-a doua conflagratii mondiale. Ziua Victoriei impotriva fascismului, a gasit armatele romane la mai putin de 80 km de orasul Praga. Prin efortul sau militar, tara noastra se inscrie in randul natiunilor care au avut un rol important la infrangerea nazismului in Europa.

3. In fiecare an, la 9 mai, pe tot cuprinsul continentului se serbeaza Ziua Europei, pentru a marca istorica declaratie din 9 mai 1950 a ministrului francez de externe, Robert Schuman, prin care propunea un plan de colaborare economica intre Franta si Germania, pentru eliminarea rivalitatilor seculare dintre cele doua state. Decizia serbarii Zilei Europei in fiecare an, la 9 mai, a fost luata de Consiliul European de la Milano, din 1985.

Evenimentele de la 9 mai 1877 si 9 mai 1945, precum si Ziua Europei se inscriu ca momente glorioase, care pentru poporul nostru constituie un prilej de indreptare a gandurilor pline de recunostinta catre generatiile de luptatori si eroi pentru dreptate sociala, libertate, unitate si independenta.

Sursa: arhiram.ro

.
Pe aceeaşi temă

09 Mai 2014

Vizualizari: 196

Voteaza:

Sarbatorirea zilei de 9 mai la Ramnicu Valcea 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE