Sase ierarhi, 120 de preoti si mii de credinciosi, la cel de-al doilea hram al Putnei

Pelerinajul la Manastirea Putna reprezinta de secole o parte a identitatii tinututului Bucovinei. Acest pelerinaj capata insa o amploare cu totul deosebita pe 2 iulie, ziua trecerii la Domnul a marelui domnitor si ctitor Stefan cel Mare si Sfant, data consfintita ulterior de evlavia populara ca zi de cinstire a Sfantului. Si anul acesta, Manastirea Putna din Suceava, imbracata in straie de sarbatoare, a unit ierarhi, preoti si credinciosi in rugaciune, in lauda si in multumire aduse lui Dumnezeu si sfintilor. Mii de credinciosi din intreaga tara au participat la hramul manastirii sucevene, inchinandu-se la mormantul domnitorului Stefan cel Mare si participand la slujbele religioase savarsite.

Pelerini din toata tara au venit la Manastirea Putna, pentru a se ruga si pentru a se inchina la mormantul Sfantului Voievod Stefan cel Mare, aflat in Biserica „Adormirea Maicii Domnului“. Oamenii au dorit astfel sa-l cinsteasca pe cel care a ctitorit zeci de biserici si care a fost aparator al neamului si al credintei strabune.

„Sfantul Stefan cel Mare a fost cinstit si apreciat chiar si de oameni din sanul popoarelor cu care el s-a luptat”
Manifestarile religioase dedicate celui de-al doilea hram al Manastirii Putna au inceput cu slujba Privegherii- Vecernia unita cu Litia si Utrenia, oficiata in seara de 1 iulie de IPS Parinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, alaturi de un sobor de ierarhi, preoti si diaconi. La final, Inaltpreasfintia Sa le- a vorbit celor prezenti despre cinstirea deosebita pe care oamenii au aratat-o de-a lungul anilor Sfantului Voievod Stefan cel Mare: „Binecredinciosul Voievod Stefan cel Mare a fost cinstit inca din timpul vietii sale pentru faptele vitejesti deosebite, fapte de aparare a credintei stramosesti si a patriei strabune, a pamantului stramosesc. A fost cinstit si apreciat de contemporani, chiar si de oameni din sanul popoarelor cu care el s-a luptat. De exemplu, cronicarul polon Dlugos a scris: «Dupa parerea mea, el este cel mai vrednic sa i se incredinteze conducerea si stapanirea lumii si mai ales functiunea de comandant si conducator contra turcilor, cu sfatul comun, intelegerea si hotararea crestinilor». Un alt cronicar, Miekowski, spunea despre Sfantul nostru voievod: «O, om fericit care te-ai bucurat de toate darurile, cate natura altora numai in parte le da: unii intelepti si vicleni, altii viteji si drepti, altii iarasi cu noroc impotriva dusmanilor. Tu singur le-ai avut harazite toate laolalta: drept, prevazator, ager, biruitor al tuturor dusmanilor. Nu degeaba trebuie socotit printre eroii secolului nostru»”.

„Om al credintei a fost maritul Stefan si toate faptele sale, cele orientate spre Dumnezeu, arata acest lucru”
Ieri, Sfanta Liturghie dedicata hramului a fost oficiata pe podiumul frumos impodobit din curtea manastirii Putna de IPS Parinte Teofan, Arhiepiscopul Iasilor si Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, inconjurat de un impresionant sobor de ierarhi preoti si diaconi. Din soborul de arhierei au facut parte IPS Parinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Parinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, IPS Parinte Meletie, Arhiepiscopul Hotinului, PS Parinte Pantelimon, Episcop de Ivano-Francovsk si Colomea si PS Parinte Macarie, Episcopul Ortodox Roman al Europei de Nord. La slujba de ieri de la Manastirea Putna au slujit peste 120 de preoti veniti din toate colturile tarii, dar si din Ucraina de Nord si Basarabia. Raspunsurile liturgice au fost date de catre Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Romane, care la momentul impartasirii credinciosilor a sustinut si un recital de cantari dedicate Sfantului Stefan cel Mare.

Citirea Evangheliei a fost succedata de cuvantul de invatatura al Inaltpreasfintitului Parinte Mitropolit Teofan, care le-a vorbit credinciosilor despre Sfantul voievod Stefan cel Mare ca om al credintei si al Evangheliei: „Om al credintei a fost maritul Stefan si toate faptele sale, cele orientate spre Dumnezeu, arata acest lucru. A fost asezat domn in Joia cea Mare, parca plasat fiind pe orbita slujirii neamului sau dupa chipul Celui care in Joia cea Mare a spalat picioarele ucenicilor. Orientata a fost domnia sa spre Dumnezeiasca Liturghie, spre Cina cea de Taina, constientizat fiind voievodul Stefan cel Mare si Sfant de marele duhovnic Daniil Sihastru si de marele mitropolit Teoctist din vremea sa, ca fara de Liturghie, un neam nu dainuieste in istorie. Stefan cel Mare a hotarat pentru sine si pentru supusii sai, impotriva oricarei logici razboinice, ca inainte de lupta, in loc sa manance bine pentru a fi puternici din punct de vedere biologic, sa posteasca el si oastea lui, si in loc sa doarma mult inainte de lupta pentru a rezista in confruntarea ce urma, sa privegheze in rugaciune, nadajduind nu in puterea sa si a armelor sale, ci in puterea lui Dumnezeu. A fost om al credintei si pentru ca, dandu-si seama ca are slabiciuni, ca este muritor, om nascut ca toti ceilalti din barbat si din femeie, a considerat ca toate esecurile sale s-au datorat propriilor pacate. Si un om care este capabil sa-si vada propriile pacate este descris de constiinta Bisericii ca un om mai puternic intru cele ale credintei decat cei care vindeca si cei care inviaza mortii”.

In cadrul Sfintei Liturghii, a avut loc si o hirotonie oficiata de IPS Teofan, ierodiaconul Ieremia de la Manastirea Putna primind treapta preotiei. Spre final, cuvantarile dedicate sarbatorii de la Manastirea Putna au continuat prin cuvantul de invatatura al Inaltpreasfintitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, printr-un cuvant al parintelui Vasile Gavrila, parohul Bisericii „Sfantul Nicolae“ din Bucuresti- un apropiat al obstii monahale putnene si prin cuvantul de multumire al staretului Manastirii Putna, arhim. Melchisedec Velnic.

Evenimentele din prima parte a zilei au continuat la Putna cu un program artistic oferit de Grupul vocal traditional „Ai lui Stefan noi osteni” din cadrul Liceului Tehnologic „Ion Nistor”- Vicovu de Sus- infiintat in 2008 de prof. Vasile Schipor din dorinta de a promova valorile culturale si religioase din Bucovina, care a a interpretat cele mai frumoase cantece patriotice si doine populare inchinate Sfantului praznuit, cu depuneri de coroane de flori la mormantul domnitorului Stefan cel Mare si cu defilarea in curtea manastirii a plutoanelor de la Jandarmerie si Politia de frontiera.

„Ne aflam in prag de casatorie si am venit la Putna pentru a lua binecuvantare de la Sfantul Voievod”
Printre miile de pelerini prezenti la sarbatoarea Manastirii Putna, s-au aflat si doi tineri profesori din Roman, Alexandra Buta si Bogdan Ciobanu, care urmeaza sa se casatoreasca la sfarsitul acestei saptamani. Inainte de a face insa acest mare pas pentru viata lor, ei au dorit sa aiba binecuvantarea Sfantului Stefan cel Mare. „Ne aflam in prag de casatorie si am venit la Putna pentru a lua binecuvantare de la Sfantul Voievod. Am fost si anul trecut si ne-am propus sa venim in fiecare an. Sfantul Stefan cel Mare reprezinta pentru noi un model de curaj, de rabdare in suferinte si de iubire fata de Biserica. Ne straduim sa-l cinstim vizitandu-i ctitoriile si spunandu-le elevilor la ore despre viata si faptele minunate ale maritului domnitor”, ne-au declarat emotionati cei doi tineri. De asemenea, Bianca Gheorghita, membra a Grupul vocal traditional „Ai lui Stefan noi osteni” din Vicovu de Sus a tinut sa ne spuna cateva cuvinte: „In fiecare an, venim cu drag la Putna, altar al constiintei neamului romanesc, pentru a aduce cinste, inchinaciune si multumire binecredinciosului voievod Stefan cel Mare si Sfant. Atat eu, cat si colegii grupului din care fac parte, preferam sa ne traim tineretea in dragoste fata Biserica, traditii si folclor”.

Manifestarile dedicate Sfantului Voievod Stefan cel Mare la implinirea a 510 ani de la trecerea la cele vesnice au continuat si ieri dupa amiaza cu parada portului popular, unde au participat crestini din satele apropiate, dar si din Republica Moldova, din Soroca si Ialoveni.

Spre seara, pe Dealul Crucii s-a facut un foc de tabara, iar tinerii din Asociatia Studentilor Crestini Ortodocsi Romani au aprins „tortele recunostintei”, pe care le-au purta in maini la intoarcerea spre Manastirea Putna.

Tudorel Rusu
Sursa: doxologia.ro

.
Pe aceeaşi temă

03 Iulie 2014

Vizualizari: 717

Voteaza:

Sase ierarhi, 120 de preoti si mii de credinciosi, la cel de-al doilea hram al Putnei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Calatoria mea prin lumea de dincolo
Calatoria mea prin lumea de dincolo Cartea pe care o țineți acum în mâini este o mărturie scrisă cu dorința de a-i aduce cititorului vestea cea bună: nu suntem zidiți pentru moarte, ci pentru viață veșnică. Viața noastră are sens, iar niciunii dintre oamenii care au trăit vreodată pe acest 36.00 Lei
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia Cine nu-l cunoaște pe Sfântul Paisie Aghioritul? Încă mai trăiesc cei care l-au cunoscut personal și care, povestind despre sfântul, varsă o lacrimă de recunoștință și de dor pentru acela care le-a umplut inima de dragoste pentru Dumnezeu, le-a dat 35.00 Lei
Ultima vanzare a pacatului
Ultima vanzare a pacatului Dacă iei în mână acest text, nu ai cum să-l mai lași decât atunci când ai terminat lectura. Subiectul în sine, împreună cu harul autorului, fac din acest roman o excepțională pagină de literatură.Luș Ursu este un om profund, care are în el acel dar de la 35.00 Lei
Biserica, Lume si Imparatie
Biserica, Lume si Imparatie Părintele Alexander Schmemann este unul din cei mai importanți teologi contemporani, ale cărui preocupări teologice s-au centrat pe rolul Euharistiei în viața Bisericii. Firește, studiile sale au atins și alte teme, toate având relevanță pastorală. 43.00 Lei
Ai grija!
Ai grija! Limitele se pun atunci când din centru al lumii devenim observatori ai istoriei celuilalt. Şi dacă n-o judecăm, ci o înţelegem şi o percepem, în afara hărţilor noastre, noi vom alege dacă ne vom muta, dacă vom pleca, dacă vom rămâne sau dacă ne vom 14.00 Lei
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a Nu sunt o expertă în Rugăciunea lui Iisus, dar m-aș bucura să vă pot ajuta să o înțelegeți măcar atât cât o înțeleg eu. Prea mulți dintre noi își petrec zilele având sentimentul că Dumnezeu este departe, ocupat cu lucruri mult mai importante. Însă Domnul 25.00 Lei
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae În ultimele decenii, teologia creștinã s-a aplecat cu mult interes asupra tainei persoanei. Aceasta s-ar putea datora atât actului necesar de deslușire, predare și receptare a Revelației dumnezeiești, cât și provocãrilor pe care le întâmpinã ființa umanã 55.00 Lei
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36)
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36) Părinții Bisericii Primare au fost mari teologi - deși nu se considerau ca atare - și păstori iscusiți, implicați în viața de zi cu zi a cetății și în conducerea propriilor congregații. Părinții au răspuns la marile întrebări formative ale credinței 66.00 Lei
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37)
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37) În această călătorie în istoria filosofiei și a teologiei creștine, David Bradshaw (Universitatea din Kentucky, Catedra de Filosofie) demonstrează că unul dintre motivele principale ale Marii Schisme (1054) a fost înțelegerea greșită de către apuseni 75.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact