SCOALA TEOFANIA - Simpozion International de Exegeza Biblica

In ziua de 13 noiembrie a.c. (Ziua Mondială a Bibliei), se va desfășura, la Timișoara, simpozionul internațional intitulat ȘCOALA TEOFANIA - Simpozion Internațional de Exegeză Biblică, care va reuni teologi ortodocşi români din mai multe țări, de pe trei continente.

Simpozionul este organizat de Mitropolia Banatului în colaborare cu Universitatea de Vest din Timişoara - Facultatea de Litere, Istorie și Teologie și Academia Română, cu sprijinul Consiliului Judeţean Timiş.

Deschiderea oficială va avea loc online, Vineri 13 noiembrie, de la orele 09:30.

STREAM:
https://stream.meet.google.com/stream/d6ea4790-3960-4297-8f20-2a090219ba3e?authuser=0

Preot lector univ. dr. Nichifor Tănase,
Consilier Învățământ

Din Cuvântul de deschidere:

Cuvântul Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, despre locul teologiei în spațiul public și în Universitate, prilejuit de festivitatea de deschidere și inaugurare a noului sediu al Facultății de Teologie, la care au participat prof. Univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara, cadre didactice și studenți de la facultățile de Teologie și Istorie, este binevenit în contextual întâlnirii noastre. Înaltpreasfinția Sa a subliniat faptul că prin atribuirea noului sediu și Facultății de Teologie, s-a „oferit un loc lui Hristos în zona centrală a Timișoarei”. Părintele Mitropolit Ioan a evidențiat și faptul că, prin funcționarea Facultății de Teologie în acest spațiu, “se desăvârșește, abia acum, decretul regal de înființare a Universității de Vest Timișoara cu cele 3 facultăți, Istorie, Litere și Teologie, semnat de regele Mihai I al României în anul 1944”.

Simpozionul de exegeză biblică „Școala Teofania”, prin orientarea sa, predilect internațională, își propune să valorifice, prin prezența unor teologi români care predau în marile centre universitare de pe trei continente, faptul că există o teologie și o cultură teologică românească în situație itinerantă, care produce valoare culturală și spirituală în diasporă, creată la nivelul cel mai înalt al excelenței academice, fidelă tradiției ortodoxe și purtătoare a unui testament al părintelui Dumitru Stăniloae, acela de a fi și contemporană, și orientată spre viitor, în același timp.

Pornind de la explicarea semnificației afișului evenimentului, observăm că acesta este structurat ca o experiență a luminii în razele unui nimb luminos de la Moise la Serafim de Sarov. Pe de o parte, această simbolistică are legătură cu cunoașterea și exegeza teofanică a Bibliei. Pe de altă parte, dacă cunoașterea (gnosis) ca fundament (episteme) și spațiu universitar (paideia) este o lumină a rațiunii, cu atât mai mult, este lumină și cunoașterea teologică prezentă în același spațiu al cunoașterii. Teologia ‘odihnește’ pe om, este o știință ‘terapeutică’ (cu atât mai mult în aceste vremuri pandemice), însă, în mediul universitar, ea respectă și criteriile unei științe în sine și exigențele unei discipline de sine stătătoare, care introduce în dialectica dintre „Adevăr și demonstrație”.

Academia Română, promotoare a valorilor culturale și științifice românești, partenerul evenimentului, este reprezentată la deschiderea evenimentului de către Președintele Filialei Timișoara, domnul Academician Prof. univ. dr. Dan Dubină. Datorită sprijinului financiar și logistic oferit pentru organizarea acestui simpozion vor fi prezenți, de asemenea, rectorul Universității de Vest și președintele Consiliului Județean Timiș, împreună cu conducerea Facultății de Litere, Istorie și Teologie, cadrele didactice și studenții.

Printre participanții internaționali se numără: cel mai renumit teolog român de Exegeză a Noului Testament (Părintele Vasile Mihoc), doi dintre cei mai renumiți profesori pe relația dintre Știință și Teologie de la Paris (Răzvan Ionescu) și Sydney (Doru Costache), doi profesori de Orientalistică din Sebia (Danilo Mihajlović) și Bosnia (Boško Erić), doi profesori de la Universitatea din Viena, specializați în Etică Socială (Cezar Marksteiner-Ungureanu) și Teologie Sistematică (Ioan Moga, care deține primul și singurul post universitar dedicat teologiei ortodoxe la Universitatea din Viena); doi profesori din Germania, Ionuț Daniel Băncilă de la Universitatea din Erfurt (membru asociat al Institutului de Istorie a Religiilor din cadrul Academiei Române) și Ioan Popoiu (cu studii la Universitățile din Marburg și Tübingen și care fost asistent la catedra de Noul Testament la Universitatea din Frankfurt), un teolog din Anglia, Dragoș Herescu este Directorul Institutului pentru Studii Creștin Ortodoxe din Cambridge (IOCS), un professor din Canada, Dragoș Giulea de la Concordia University (cel care deține un doctorat în filozofie la Institutul de Filozofie și Psihologie al Academiei Romane cu teza Teoria procesualității în ontologia lui Constantin Noica și un doctor in Religious studies - specialitatea patristică, la Marquette University, SUA). De asemenea, acestor teologi din Australia și Europa, se adaugă încă trei români din America: Radu Bordeianu, de la Duquesne University (care a ocupat funcția de președinte al Societății Teologice Ortodoxe din America, este membru al Comisiei de Dialog Teologic Ortodox-Catolic din America de Nord și, de asemenea, unul dintre co-fondatorii grupului de dialog evreiesc-creștin din Pittsburgh), Silviu Bunta (University of Dayton & St. Vladimir's Orthodox Theological Seminary) și Bogdan Bucur de la St. Vladimir's Orthodox Theological Seminary, New York (de notat faptul că predecesorii săi la catedra de Patristică de aici sunt nume cunoscute ale teologiei ortodoxe, Georges Florovsky și John Meyendorff, creatorii curentului teologic neo-patristic din secolul XX).

12 Noiembrie 2020

Vizualizari: 273

Voteaza:

SCOALA TEOFANIA - Simpozion International de Exegeza Biblica 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE