Seara duhovniceasca dedicata Parintelui Teofil Paraian, la Alba Iulia

Joi, 3 martie 2011, la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Alba Iulia va avea loc o seara duhovniceasca inchinata Parintelui Arhimandrit Teofil Paraian. Intalnirea este organizata de Arhiepiscopia Ortodoxa de Alba Iulia si ASCOR Alba Iulia si va avea loc de la ora 18.00 in Aula “Dumitru Staniloae”. Conferinta are titlul: “Repere pentru o viata duhovniceasca recomandate de Parintele Teofil” si se doreste sa fie un omagiu adus Parintelui Teofil in chiar ziua sa de nastere (3 martie 1929). Vor vorbi trei prieteni apropiati ai Parintelui Teofil: Parintele Sabin Voda, Parintele Florin Botezan si Parintele Jan Nicolae.

Despre temele acestei seri duhovnicesti ne-a vorbit parintele Sabin Voda: „este o datorie pentru noi, cei apropiati ai parintelui Teofil, sa ne aducem aminte de dansul si mai ales sa-i urmam invataturile, in aceasta zi in care ar fi implinit 82 de ani. Dumnezeu insa la chemat in Imparatia Sa la varsta de 80 de ani (29 octombrie 2009) si de acolo sigur se va bucura de aceasta seara duhovniceasca. Impreuna cu parintele Florin Botezan si cu Parintele Jan Nicolae vor incerca sa prezentam cateva principii si repere recomandate de Parintele Teofil pentru a duce o viata duhovniceasca.

Este cunoscut de multi programul de viata duhovniceasca recomandat de Parintele Teofil: sa mergi la biserica duminica si in zilele de sarbatoare, sa incepi si sa sfarsesti ziua cu Dumnezeu, sa citesti in fiecare zi cate doua capitole din Noul Testament, sa-ti pazesti mintea cu rugaciunea de toata vremea si sa postesti in zilele randuite de Biserica. Vom vorbi in cadrul acestei seri despre folosul rugaciunii particulare si despre importanta participarii la slujbele Bisericii – pe care parintele Teofil le numea „vuietul Duhului Sfant” –, despre rostul postului dar si despre ispite si incercari, vor vorbi despre spovedanie si impartasirea cu Sfintele Taine – ca mijloace de inaintare in viata duhovniceasca.

Nu in ultimul rand, vom aminti despre importanta lecturii din Sfanta Scriptura si din cartile duhovnicesti. Seara inchinata Parintelui Teofil va fi intregita si de vizionarea a doua filmulete cu Parintele Teofil, unul fiind un fragment dintr-o conferinta sustinuta chiar la Alba Iulia. La finalul conferintei va avea loc si lansarea cartii „Pasi pe calea duhovniceasca” a Parintelui Arhimandrit Teofil Paraian, aparuta la Editura „Reintregirea” a Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane de Alba Iulia”.

Cartea „Pasi pe calea duhovniceasca” cuprinde 12 interviuri realizate de parintele Sabin Voda, redactor la Radio Reintregirea din Alba Iulia, un studiu introductiv despre spiritualitatea si invatatura Parintelui Teofil si are atasat un CD in format mp3 cu 12 ore de inregistrari.

Va reamintim ca joi, 3 martie 2011, de la ora 18.00, la Facultatea de Teologiei Ortodoxa din Alba Iulia va avea loc conferinta cu tema „Repere pentru o viata duhovniceasca recomandate de Parintele Teofil”, intrarea fiind libera.

Cateva repere biografice

Parintele Teofil s-a nascut la 3 martie 1929 intr-o familie de plugari din satul Toparcea, din apropierea Sibiului, primind la botez numele de Ioan si fiind primul dintre cei patru frati. S-a nascut fara vedere, motiv pentru care urmeaza cursurile unei scoli primare pentru nevazatori la Cluj-Napoca, intre anii 1935 – 1940. Isi continua cursurile la o scoala de nevazatori la Timisoara, intre anii 1942 – 1943, iar pana in 1948 urmeaza tot la Timisoara cursurile liceale intr-un liceu teoretic pentru vazatori. In aceasta perioada il cunoaste pe parintele Arsenie Boca de la care deprinde rugaciunea mintii: „Doamne Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatosul”, rugaciune pe care continua sa o exerseze inca inainte de intra in monahism. Preocuparea pentru viata religioasa si pentru aprofundarea cunostintelor teologice il determina sa urmeze cursurile Facultatii de Teologie din Sibiu, intre anii 1948 – 1952, iar la 1 aprilie 1953 ia hotararea de a intra in obstea Manastirii Brancoveanu de la Sambata de Sus. Dupa patru luni este calugarit in ziua praznicului Adormirii Maicii Domnului si primeste numele de Teofil, cuvant provenit din limba greaca ce se traduce cu „iubitor de Dumnezeu”. La sapte ani de la calugarie, tot de praznicul Adormirii Maicii Domnului, parintele Teofil este hirotonit diacon de catre Mitropolitul Nicolae Colan, iar la 13 mai 1983, dupa 23 de ani de diaconie este hirotonit preot de catre Mitropolitul Antonie Plamadeala. Tot atunci primeste si hirotesirea intru duhovnic. In anul 1986 parintele Teofil este hirotesit protesinghel, iar in anul 1988 arhimandrit.

Din anul 1992 parintele a inceput sa raspunda invitatilor din tara si participe in aproape toate orasele importante din Romania la conferinte duhovnicesti, de obicei in perioada Postului Mare sau in perioada Postului Craciunului.

A trecut la Domnul in data de 29 octombrie 2009, la varsta de 80 de ani.

Parintele Teofil Paraian a fost un om al bucuriei, un om care si-a propus sa inmulteasca bucuria si credem ca a reusit cu prisosinta. Darul deosebit al parintelui Teofil de a vorbi si mai ales de a aprofunda cuvintele Scripturii si in special ale Noului Testament, preocuparea pentru cartile fundamentale ale spiritualitatii ortodoxe, cum ar fi Patericul si Filocalia, dar si pentru textele liturgice cuprinse in cartile de slujba, l-au facut sa fie iubit si in acelasi timp sa fie un parinte duhovnicesc cu autoritate si discernamant.

Sursa: Radio Reintregirea
 

03 Martie 2011

Vizualizari: 471

Voteaza:

Seara duhovniceasca dedicata Parintelui Teofil Paraian, la Alba Iulia 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE