Seara duhovniceasca in memoria Parintelui Teofil Paraian

Seara duhovniceasca in memoria Parintelui Teofil Paraian - "Asumarea Crucii in viata si invatatura Parintelui Teofil Paraian"

Arhiepiscopia Ortodoxa de Alba Iulia si Facultatea de Teologie Ortodoxa din Alba Iulia organizeaza joi, 7 martie 2013, o seara duhovniceasca in memoria Parintelui Teofil Paraian, duhovnicul Manastirii Brancoveanu de la Sambata de Sus. Conferinta are titlul: „Asumarea Crucii in viata si invatatura Parintelui Teofil Paraian” si se va desfasura, de la ora 18.00, in Aula „Dumitru Staniloae” a Facultatii de Teologie Ortodoxa din Alba Iulia.

Vor participa Parintele Florin Botezan si Parintele Sabin Voda, prieteni si ucenici ai Parintelui Teofil. La finalul intalnirii va avea loc vizionarea unei inregistrari video cu Parintele Teofil.

Parintele Sabin Voda ne-a oferit cateva detalii despre aceasta conferinta: „Dorim sa ni-l readucem aminte pe parintele Teofil, acum in preajma zilei sale de nastere. La 3 martie Parintele ar fi implinit 84 de ani. Sa mutat din aceasta viata la viata vesnica in urma cu aproape 4 ani, insa memoria lui este vie in inimile celor care l-au cunoscut fie direct, personal, fie la conferinte sau prin intermediul cartilor sau a emisiunilor de radio si televiziune. Impreuna cu Parintele Florin Botezan vom incerca sa prezentam modul in care Parintele Teofil si-a asumat Crucea. Noi cand ne gandim la Cruce ne gandim si la Inviere. Biserica asa ne invata sa zicem: „Crucii Tale ne inchinam Hristoase si sfanta Invierea Ta o laudam si o slavim. Veniti toti credinciosii sa ne inchinam sfintei Invierii lui Hristos, ca iata a venit prin Cruce bucurie la toata lumea”. Parintele Teofil prezenta Crucea Domnul ca fiind materializarea iubirii lui Dumnezeu fata de noi si spunea ca este „fata lui Dumnezeu indreptata catre oameni”. Pentru noi crestinii ortodocsi Crucea este si altar de jertfa, prin care ne-a venit iertarea pacatelor, dar este si semn al biruintei impotriva mortii si a pacatului. Suntem cinstitori ai Sfintei Cruci, dar suntem si oameni care ne asumam si crucea noastra: crucea ostenelilor pentru inaintarea in viata duhovniceasca, crucea vietii de familie, crucea suferintelor. Ne invata Parintele Teofil sa ne purtam crucea proprie asa cum si-a purtat-o Domnul Hristos, dar sa contribuim si la purtarea crucii altora. Acest lucru l-a facut si Parintele Teofil prin asumarea proprie cruci a nevederii – fara cartire si cu seninatate si bucurie, a vietii monahale, apoi asumarea cu toata responsabilitatea a crucii de duhovnic si de propovaduitor. Seara de joi se va incheia cu vizionarea unei inregistrari video cu Parintele Teofil, pentru ai revedea chipul luminos si plin de bucurie.”

Sursa: Radio Reintregirea

.

07 Martie 2013

Vizualizari: 270

Voteaza:

Seara duhovniceasca in memoria Parintelui Teofil Paraian 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE