Devansata cu o zi, fata de programarea anterioara, ultima zi a Serilor «Filocaliei» la Tg. Jiu a fost un praznic duhovnicesc de aleasa tinuta, sala Cercului militar din orasul lui Brancusi dovedindu-se o gazda bineprimitoare pentru cei veniti sa preguste din dulceata neasemuita a invataturii dreptmaritoare, expuse cu daruire si competenta de catre Mitropolitul Olteniei.
Tanarul de azi, care se pregateste pentru Sarbatoarea Invierii Mantuitorului.
Avand ca tema de dezbatere: “Pregatirea tanarului pentru sarbatoarea Sfintelor Pasti, intr-o societate secularizata”, IPS Irineu a subliniat bucuria de a participa “la aceasta meditatie, la aceasta retrospectiva a momentelor de dinaintea Invierii Mantuitorului Iisus Hristos, dar, noi, evident, ca vorbim despre modul in care tanarul de astazi, intr-o societate secularizata, se pregateste pentru Sarbatoarea Invierii Mantuitorului Iisus Hristos. Desigur, prin tanar nu intelegem doar o persoana cuprinsa in cativa ani, ci, ne gandim la omul contemporan, omul de astazi, care se pregateste ca sa intampine Invierea Mantuitorului, printr-o pregatire sufleteasca si intr-o actualizare a momentului rastignirii Mantuitorului Iisus Hristos, a patimilor, a punerii in mormant, a Invierii si dupa aceea, din prima saptamana de dupa Pasti. Am putea cuprinde aceasta meditatie intre patimire si apoteoza Invierii. Mantuitorul Iisus Hristos le-a vorbit despre misiunea Sa rascumparatoare, in mai multe randuri Sfintilor Apostoli. Mesajul Sau era sa-i intareasca, sa-i faca mai curajosi in fata unui moment crucial al Rastignirii Sale. Ne putem intreba si putem da un raspuns despre felul mortii Mantuitorului si al iconomiei dumnezeiesti in realizarea acesteia. Este vorba despre moartea Domnului! Astazi suntem obisnuiti cu acest fel de a vorbi, pentru ca stim ca dupa moartea Mantuitorului urmeaza imediat Invierea, de aceea, nici nu ne inspaimantam prea mult, iar taina credintei ne si intareste, ca sa ne bucuram de acest praznic al Mantuitorului nostru. Asadar, Mantuitorul ii pregateste pe Sfintii Apostoli pentru aceasta zi a patimirilor Sale, aceasta Saptamana de infruntare intre stapanitorul acestui veac si Insusi Fiul Lui Dumnezeu!”, tocmai pentru a detalia momentele cruciale care alcatuiesc in succesiunea lor intregul calvar al patimirii Mantuitorului Iisus Hristos”.
Lazar moare cu trupul, dar nu moare cu sufletul”!
In continutul expunerii sale, IPS Parinte Mitropolit Irineu a deslusit marea taina a invierii lui Lazar, ca o pregatire a Invierii Mantuitorului Hristos, ca o uvertura a ceea ce inseamna durerea, intristarea si suferinta pentru firea omeneasca, toate constituind elemente lamuritoare si de netagaduit ca Mantuitorul Iisus Hristos inseamna pentru noi toti, Viata si Inviere! Dincolo de umbra de tristete a pacatului mortii pamantesti, sa acceptam, totusi, ca: “Mantuitorul Hristos lacrimeaza pentru ca omul a ajuns intr-o neputinta totala datorita pacatului, iar moartea, ca rod al pacatului, n-a facut altceva decat sa distruga firea noastra umana, mai degraba, trupul nostru, pentru ca sufletul nu este muritor! Deci, Lazar moare cu trupul, dar nu moare cu sufletul! Lazar se descompune trupeste, dar nu se destrama sufleteste! Sufletul continua sa traiasca in Imparatia Lui Dumnezeu si sa astepte momentul invierii de obste, cand se va uni iarasi cu trupul, iar acest trup transfigurat, se va bucura de fericirea vesnica si de Imparatia Cerurilor.
“Mantuitorului Iisus Hristos a primit ca sa sufere pentru noi”!
Accentuand faptul ca Dumnezeu nu s-a indeparat niciodata de firea omeneasca in suferinta, ca El este Imparatul Slavei care va intra in Cetatea Sfanta triumfator si aclamat de multime, calare pe manzul asinei, Arhiepiscopul Craiovei a tinut sa atraga atentia ca: “Mantuitorul Iisus Hristos stie ca din acest moment de bucurie si de primire calduroasa, va incepe calvarul Sau, Rastignirea Sa, si ca aceste momente vor fi pentru El, pe de o parte, cuprinse de tristete, de suferinta, de durere, pentru ca firea umana este patrunsa de aceste suferinte si aceste dureri! Este o asumare de bunavoie a Mantuitorului Iisus Hristos, Care inca de la zamislirea Sa in pantecele Fecioarei Maria, a primit ca sa sufere pentru noi si sa rabde pentru noi! Acestea sunt si caractetristicile si consecintele unirii cu firea umana. El nu luat o fire umana marcata de pacatul stramosesc, ci a luat toate durerile si suferintele omului, si numai ale omului, ci, ale intregului neam omenesc. El e-a spus Sfintilor Apostoli, Ioan si Iacob, ca El va bea paharul mortii si se va boteza cu botezul suferintei, aceesta reiesind chiar din intrebarea pe care Domnul a pus-o Sfintilor Apostoli: «Veti putea bea paharul pe care il beau Eu, si va voi boteza cu Botezul cu care ma botez Eu?». Deci, paharul pe care Domnul l-a baut si suferinta pe care El si-a asumat-o de bunavoie, sunt cuprinse toate in firea sa umana! Deci, toate sunt la un loc, toate sunt prezente in durerea Mantuitorului Iisus Hristos, si chiar sunt chemate toate ca sa spuna, ca toate acestea trebuie sa fie scoase din existenta omului, pentru ca de la Mantuitorul Iisus Hristos, de la cel aflat pe Cruce, chiar daca a mai ramas durere in inima noastra, acestea nu mai sunt cu greutate sau imposibil de suportat, deoarece Insusi Mantuitorul Iisus Hristos este Acela Care a biruit si a spus: «Indrazniti, Eu am biruit lumea!». Adica, biruirea lumii, nu inseamna a birui ceva din ceea ce este in lume, iar prin cuvintele: «Indrazniti, Eu am biruit lumea!», vrea sa arate ca tot ceea ce este in lume rau, dureros si apasator, toate laolata sunt biruite prin jertfa Mantuitorului Iisus Hristos, jertfa care imbratiseaza atat pe cei dinaintea Lui, dar, si pe cei care urmeaza dupa El, pana la sfarsitul veacurilor”!
Un moment de aleasa traire duhovniceasca!
Dupa ce IPS Parinte Mitropolit a raspuns la intrebari venite din randul celor prezenti in sala, a urmat un moment artistic de aleasa simtire si de profunda traire duhovniceasca, prezentat de catre Grupul «Tisa», de datini si obiceiuri de la Tismana, o sectie externa a Scolii de Arta Populara din Tg. Jiu, grup condus de d-na prof. Maria Corlan Mischie, prin glasul copilasilor cu lumanarile arzand, care au marturisit sfios ca “un cor de ingeri canta”! Asa cum, de altfel, a cantat si ne-a incantat d-na prof. Angelica Mirea, cu pricesnele sale neasemuite si cu adresabilitate directa la inimn celor prezenti, iar momentul final de revelatie duhovniceasca a fost incheiat de Grupul «Nikofonis» al preotilor din protoieriile Tg. Jiu nord si Tg. Jiu-sud!
Profesor Vasile Gogonea
Sursa: mitropoliaolteniei.ro
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.