Seara de suflet in memoria Parintelui Teofil Paraian la Alba Iulia

Astazi, 5 martie, de la ora 18.00, in Aula „Dumitru Staniloae” a Facultatii de Teologie Ortodoxa din Alba Iulia va avea loc o seara duhovniceasca in memoria Parintelui Teofil Paraian. Se va viziona un film documentar realizat chiar cu Parintele Teofil despre viata sfintiei sale si despre invatatura sa plina de bucurie si lumina. Trei invitati, prieteni ai Parintelui Teofil, Parintele Sabin Voda, Parintele Florin Botezan si Parintele Jan Nicolae vor evoca personalitatea Parintelui Teofil Paraian. Intalnirea este organizata de Arhiepiscopia Ortodoxa de Alba Iulia, Radio Reintregirea si Facultatea de Teologie, iar intrarea este libera.

Mai multe amanunte despre aceasta seara duhovniceasca ne-a oferit parintele Sabin Voda:

„Evenimentul de luni seara dorim sa fi o evocare a Parintelui Teofil, in preajma zilei sale de nastere. La 3 martie se implinesc 83 de ani de la nasterea sa si in ultimii ani de viata ai Parintelui ziua acesta era marcata cu multa bucurie la Manastirea Brancoveanu de la Sambata de Sus unde veneau cei mai apropiati prieteni ai sfintiei sale. Intreaga obste il aniversa pe Parintele Teofil si pe Parintele Staret Ilarion Urs, care are ziua de nastere pe 4 martie, prin liturghie, agapa si un cuvant rostit de Parintele Teofil. Era o atmosfera foarte familiala, pentru ca Parintele Teofil a fost un adevarat parinte cu inima de parinte, cu inima de frate si cu inima de prieten. Impreuna cu Parintele Florin Botezan si cu Parintele Jan Nicolae vom incerca sa ni-l readucem aminte pe Parintele Teofil cel din inimile noastre. Spunea Parintele cuvantul acesta: „inima mea are numai intrari, cineva care a intrat in inima mea nu mai poate iesi de acolo” si despre prieteni spunea ca si le-a programat pentru vesnicie. Avem aceasta convingere ca am ramas si noi, cei care l-am cunoscut, in inima Parintelui Teofil, asa cum si sfintia sa a ramas in inimile noastre, tot pentru vesnicie. Va fi o seara frumoasa care va fi intregita de vizionarea unui film documentar realizat la Manastirea Brancoveanu de la Sambata de Sus chiar cu Parintele Teofil despre viata sa, cu amintiri din copilarie si din viata familiei parintelui si a satului natal, Toparcea, dar si cu ganduri si concluzii duhovnicesti ale parintelui Teofil.”

Parintele Arhimandrit Teofil Paraian, duhovnicul Manastirii Brancoveanu de la Sambata de Sus, a trecut la cele vesnice acum doi ani, in data de 29 octombrie 2009, la varsta de 80 de ani.

Parintele Teofil a fost si ramane un duhovnic al bucuriei si al discernamantului, un reper luminos si sigur, un propovaduitor al credintei lucratoare prin iubire. A fost un ziditor de suflete si a renascut pe multi la viata duhovniceasca in Hristos si in Biserica prin predicile, conferintele sau indrumarile sfintiei sale. Nevazator, dar luminat, om al rugaciunii, Parintele Teofil si-a intemeiat viata pe credinta si cultura.

Parintele Teofil s-a nascut la 3 martie 1929 intr-o familie de plugari din satul Toparcea, din apropierea Sibiului, primind la botez numele de Ioan si fiind primul dintre cei patru frati. S-a nascut fara vedere, motiv pentru care urmeaza cursurile unei scoli primare pentru nevazatori la Cluj-Napoca, intre anii 1935 – 1940. Isi continua cursurile la o scoala de nevazatori la Timisoara, intre anii 1942 – 1943, iar pana in 1948 urmeaza tot la Timisoara cursurile liceale intr-un liceu teoretic pentru vazatori. In aceasta perioada il cunoaste pe parintele Arsenie Boca de la care deprinde rugaciunea mintii: „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatosul”, rugaciune pe care continua sa o exerseze inca inainte de intra in monahism. Preocuparea pentru viata religioasa si pentru aprofundarea cunostintelor teologice il determina sa urmeze cursurile Facultatii de Teologie din Sibiu, intre anii 1948 – 1952, iar la 1 aprilie 1953 ia hotararea de a intra in obstea Manastirii Brancoveanu de la Sambata de Sus. Dupa patru luni este calugarit in ziua praznicului Adormirii Maicii Domnului si primeste numele de Teofil, cuvant provenit din limba greaca ce se traduce cu „iubitor de Dumnezeu”. La sapte ani de la calugarie, tot de praznicul Adormirii Maicii Domnului, parintele Teofil este hirotonit diacon de catre Mitropolitul Nicolae Colan, iar la 13 mai 1983, dupa 23 de ani de diaconie este hirotonit preot de catre Mitropolitul Antonie Plamadeala. Tot atunci primeste si hirotesirea intru duhovnic. In anul 1986 parintele Teofil este hirotesit protosinghel, iar in anul 1988 arhimandrit.

S-a impus ca reprezentant de exceptie al monahismului prin intermediul unei neobosite activitati cultural-teologice concretizate prin conferinte, in peste 100 de orase ale tarii, cu teme teologice, lucrari scrise (42 de carti) si interventii media.

Sursa: Radio Reintregirea

05 Martie 2012

Vizualizari: 285

Voteaza:

Seara de suflet in memoria Parintelui Teofil Paraian la Alba Iulia 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE