Sedinta Permanentei Mitropoliei Basarabiei

Miercuri, 12 martie 2014, Inaltpreasfintitul Petru, Arhiepiscop al Chisinaului, Mitropolit al Basarabiei si Exarh al Plaiurilor a prezidat sedinta Permanentei Mitropoliei Basarabiei.

In cadrul sedintei s-au discutat mai multe chestiuni:

- Numirea unui nou protopop de Chisinau;

- Numirea unui nou inspector eparhial al Mitropoliei Basarabiei;

- Raportul Comisiei de ancheta care cerceteaza masura implicarii preotului Ioan Ciuntu si a Consiliului Parohial al bisericii „Sfanta Teodora de la Sihla” in aparitia pseudo-cultului „Mitropolia Chisinaului si a Moldovei de Rasarit”.

Presedintele Comisiei de ancheta, parintele Ioan Cosoi, vicar administrativ, a prezentat Permanentei faza in care se afla cercetarea, specificand: „Cu regret intalnirea membrilor Comisiei de ancheta cu consilierii bisericii „Sfanta Teodora de la Sihla” din seara de 28 februarie a esuat. Ne-am prezentat la biserica „Sfanta Teodora de la Sihla”, ora 18.00, cum a fost stabilit.

In pridvor am fost intampinati de catre consilieri, parintele Ioan Ciuntu si diaconul Adrian Ciuntu, care filma cu o camera de luat vederi. Consilieri, fara sa se prezinte ei si fara sa ne permita si noua sa ne prezentam, ne-a citit un text dupa care ni l-a inmanat. Textul este semnat de catre doamna Eugenia Barchina, in calitate de epitrop si domnul Gheorghe Jigau, in calitate de secretar al Consiliului Parohial. Apoi unul cate unul consilierii au iesit din biserica, lasandu-ne pe noi in pridvor. Dorinta noastra de a discuta cu ei nu s-a incununat de succes. Din scrisoarea prezentata, insa, se intelege ca unii dintre consilieri, daca nu chiar toti, au semnat pentru aceasta grupare necanonica „Mitropolia Chisinaului si a Moldovei de Rasarit”. Trebuie sa mai stabilim daca consilierii bisericii „Sfanta Teodora de la Sihla” au semnat pentru acest pseudo-cult, cu stiinta sau cu nestiinta, parintelui Ioan Ciuntu, sau poate, chiar, au fost indrumati de catre parohul de la „Sfanta Teodora de la Sihla” sa-si depuna semnaturile pe actele acestei grupari necanonice.

Acum, dupa ce a trecut prima saptamana din Post, vom incerca sa ne intalnim si cu consilierii de la biserica „Sfantul Stefan cel Mare” de la Coicana”.

Intaistatatorul Mitropoliei Basarabiei a rugat ca ancheta sa fie detaliata si dusa la capat intr-un mod cumpatat.

Amintim ca la 17 ianuarie 2014, Ministrul Justitiei al Republicii Moldova a inregistrat o grupare pretins religioasa cu un nume inselator „Cultul religios Mitropolia Chisinaului si a Moldovei de Rasarit”, condusa de un „presedinte” laic si inregistrata intr-un apartament din Chisinau. In mass-media au aparut informatii precum ca preotul Ioan Ciuntu, paroh al bisericii „Sfanta Teodora de la Sihla” din Chisinau, ar fi cel care sta in spatele acestei grupari anticanonice.

Mitropolia Basarabie a creat o Comisii de ancheta care cerceteaza masura implicarii preotului Ioan Ciuntu si a Consiliului Parohial al bisericii „Sfanta Teodora de la Sihla” in aparitia pseudo-cultului „Mitropolia Chisinaului si a Moldovei de Rasarit”.

Biroul de presa al Mitropoliei Basarabiei

.
Pe aceeaşi temă

15 Martie 2014

Vizualizari: 193

Voteaza:

Sedinta Permanentei Mitropoliei Basarabiei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE