Semicentenarul Mitropolitului Visarion Puiu

Semicentenarul Mitropolitului Visarion Puiu, la Manastirea Neamt si Schitul Vovidenia

Ziua de 10 august a intrat in constiinta iubitorilor de istorie ca data a comemorarii Mitropolitului Bucovinei, Visarion Puiu, caci ultimul mare chiriarh al „Tarii Fagilor” si-a inceput calatoria catre Cer in anul 1964, ziua 10 a lui Gustar, departe de tara, la varsta de 85 de ani.

Si in acest an, la Manastirea Neamt si la Schitul Vovidenia s-au organizat vineri, 8 august 2014, cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului Parinte Mitropolit Teofan, o serie de manifestari spirituale si culturale dedicate semicentenarului mutarii in vesnicie a destoinicului ierarh Visarion Puiu. Ziua a debutat prin oficierea dumnezeiestii Liturghii de catre un sobor de preoti si diaconi, avandu-l in frunte pe pr. prof. dr.

Ion Vicovan, decanul Facultatii de Teologie „Dumitru Staniloae” din Iasi. Alaturi de sfintia sa, au mai slujit staretul Manastirii Neamt- arhim. Benedict Sauciuc, egumenul Schitului Vovidenia- arhim. Mihail Daniliuc, pr. dr. Florin Tuscanu- presedintele Asociatiei „Mitropolit Visarion Puiu”, pr. Nicolae Axentioi din parohia Nemtisor, iar din partea Protopopiatului Pascani, pr. Ioan Gigi Daniel. Lor li s-au mai adaugat si alti iubitori ai personalitatii ierarhului pomenit.

Dupa Sfanta Liturghie s-a savarsit Parastasul pentru Mitropolitul Visarion Puiu si familia sa. La sfarsitul slujbei, parintele decan Ion Vicovan a rostit un scurt cuvant de omagiere a vietii si activitatii celui comemorat. Dupa aceasta, participantii au purces la Casa Memoriala „Visarion Puiu” din spatiul monastic al Vovideniei, aici avand loc vernisarea expozitiei foto-documentare „Mitropolitul Visarion Puiu, un ierarh luminat si un patriot neinfricat”.

„Dragostea si jertfa sa vor ramane pentru noi pilduitoare paradigme”

Programul zilei a continuat la Centrul Social-Cultural „Sfantul Paisie de la Neamt”, unde s-a desfasurat simpozionul „Visarion Puiu, Semicentenar”. S-au prezentat interesante comunicari, evidentiindu-se atat complexa personalitate a ierarhului, cat si trudnica sa slujire ca eparhiot la Arges, Balti, Cernauti, Odessa ori in exil. Au conferentiat pr. prof. dr. Ion Vicovan, cu tema „Mitropolitul Visarion Puiu si Biserica Ortodoxa Romana in perioada de inceput a regimului totalitar ateu comunist, probleme contextuale”, arhim. Benedict Sauciuc, cu subiectul „Relatia Mitropolitului Visarion cu Manastirea Neamt, inspector scolar, prof. Elena Preda, Presedintele Fundatiei Culturale „Ion Creanga”, cu prelegerea „Condamnarea la moarte si incercari de reabilitare in lumina caietelor CNSAS”, doctor in istorie Vasile Diaconu, custodele Muzeului de Istorie si Etnografie Targu Neamt, cu tema „Tribunalul Poporului, o instanta judiciara controversata”, pr. Dumitru Valenciuc din Volovat- Suceava, autorul a numeroase carti despre istoria Bisericii din Bucovina, pe subiectul „Mitropolitul Visarion Puiu si Facultatea de Teologie din Cernauti”. In continuare, pr. Florin Tuscanu s-a referit la anevoiosul, lungul sir de actiuni si demersuri in vederea reabilitarii depline a vladicului comemorat. De asemenea, pr. Nicolae Axentioi a abordat un subiect foarte interesant legat de activitatea de chiriarh al Bucovinei a celui omagiat: „Mitropolitul Visarion si-a dat demisia ori a fost demis?”. Din partea Protopopiatului Pascani, pr. Ioan Gigi Daniel a vorbit despre legaturile ierarhului pribeag cu obarsiile sale. S-a dat citire apoi mesajului preacuviosului parinte arhim. dr. Timotei Aioanei, reprezentantul Patriarhiei Romane in Tara Sfanta si Superiorul Asezamintelor Romanesti de la Ierusalim, Ierihon si Iordan, reliefandu-se contributia insemnata a lui Visarion Puiu la construirea reprezentantei romanesti din orasul sfant, el numarandu-se printre ctitorii principali ai acesteia.

In incheiere, Arhim. Mihail Daniliuc a vorbit participatilor despre „Apusul pamantesc al Mitropolitului Visarion”. Printre cele expuse, parintele egumen, care este si custodele muzeului, a evidentiat faptul ca „desi departe de noi cu trupul, il simtim aproape pe Mitropolitului Visarion, prin scrierile sale – retiparite, in parte, ce-i drept; prin resedinta vladiceasca ctitorita in spatiul monastic al asezarii noastre; prin realizarile exceptionale infaptuite in trudnica activitate de chiriarh la Arges, Balti, Cernauti, Odessa, dar si la Paris, ce inca starnesc admiratie si gratitudine; il simtim aproape prin personalitatea lui complexa, dinamica, pe care ne straduim a o intelege corect, raportata la timpul si spatiul vietuirii si slujirii sale in Biserica noastra Ortodoxa. Dragostea si jertfa sa vor ramane pentru noi pilduitoare paradigme.”

Dintre participanti mai amintim: primarul Comunei Vanatori-Neamt, doamna jurist Maria Pietrariu, directorul Parcului Natural Vanatori, inginer Sebastian Catanoiu, directorul Liceului „Vasile Conta” din Targu Neamt, profesor Carina Cojocariu, profesorii Ion si Rodica Pipirigeanu, precum si multi alti iubitori de istorie. A mai fost prezenta doamna Elena Cosofret, coordonatorul proiectelor europene din cadrul primariei, care, alaturi de institutia amintita, a sustinut material refacerea unei parti insemnate din expozitia muzeala de la Vovidenia.

La final, intr-un cadru solemn, pr. Florin Tuscanu de la Roman a daruit muzeului de la Vovidenia cateva obiecte personale ale Mitropolitului Visarion Puiu ori legate de activitatea lui sacerdotala: un toiag, o cruce pectorala, un antimis vechi, purtand semnatura vladicului, precum si un bust in miniatura. Toate acestea vor deveni exponate pretioase in expozitia inchinata ierarhului in casa sa de la Vovidenia.

Tudorel Rusu
Sursa: doxologia.ro

.

11 August 2014

Vizualizari: 255

Voteaza:

Semicentenarul Mitropolitului Visarion Puiu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE