Seminarul Medicina si Teologie de la Bistrita s-a incheiat marti, 13 mai 2014, zi in care au fost prezenti IPS Parinte Andrei, Arhiepiscopul si Mitropolitul Clujului, PS Vasile Somesanul, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului, maestrul Dan Puric, precum si numerosi teologi, medici, profesori si oameni de cultura. Evenimentul aflat a 13-a editie s-a desfasurat in intervalul 12-13 mai, in saloanele Hotelului Metropolis din municipiu.
Marti, in a doua zi a evenimentului, programul a debutat la ora 9:00 cu o slujba de Te Deum oficiata de PS Vasile, la finalul careia, IPS Parinte Andrei a adresat un cuvant despre importanta acestui eveniment, felicitand initiativa dr. Mircea Gelu Buta, organizatorul manifestarii, care de 13 ani a adus personalitati marcante, ce au discutat diverse subiecte importante pentru lumea contemporana, atat medicala cat si teologica. Totodata, Inaltpreasfintia Sa i-a daruit maestrului Dan Puric „Crucea Transilvana”, cea mai inalta distinctie a Mitropoliei Clujului, in semn de pretuire fata de misiunea acestuia in promovarea valorilor umane si crestine.
In sala de conferinte au urmat dezbateri despre influenta valorilor crestine asupra Bioeticii europene, sesiune ce a fost moderata de IPS Arhiepiscop si Mitropolit Andrei, Vasile Stanciu, decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa din Cluj-Napoca, Vasile Astarastoae, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie din Iasi şi Ioan Chirila, presedintele Senatului Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca.
In cuvantul IPS Parinte Andrei, referitor la valorile crestine asupra Bioeticii europene, ierarhul a evocat trei teologi, subliniind scrierile lor referitoare la om: “Daca este vorba sa ne aducem aminte de modul in care valorile crestine influenteaza bioetica, trebuie neaparat sa ne oprim la invatatura crestina despre om. Si ma voi opri la trei teologi importanti: cel mai mare dintre ei, Dumitru Staniloaie, pr. Ion Brie si martirul Ilarion Felea. Prin Chipul lui Dumnezeu care se oglindeste in om avem sa intelegem darurile si puterile cu care a inzestrat Dumnezeu sufletul omului: constiinta de sine, mintea sanatoasa, ratiunea logica, imaginatia creatoare, memoria, sentimentul, vointa si nemurirea (Ilarion Felea) ”.
Tot astazi a avut loc si o masa rotunda cu discutii despre psihoterapia traumei si consiliere pastorala psihanaliza, moderate de dr. Pavel Chirila, precum si o conferinta sustinuta de maestrul Dan Puric, cu tema „Portretul prigonitorului”.
In finalul seminarului, corul de camera „Psalmodia Transylvanica”, dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, a sustinut un micro-concert.
Autor: Alexandra Anderes
Sursa: radiorenasterea.ro.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.