Semnificatia numelor Ioachim si Ana


Semnificatia numelor Ioachim si Ana

 

In fiecare an, pe data de 9 septembrie, imediat dupa marele praznic al Nasterii Maicii Domnului, Biserica ii praznuieste pe Sfintii si Dreptii Ioachim si Ana, parintii Fecioarei Maria.

Ioachim -  Ioachim e mai rar astazi ca nume de botez, fiind mai des intalnit ca nume calugaresc. In lumea traditionala el era insa destul de frecvent, fie ca atare, fie in diferite forme prescurtate (Iachim, Achim, Ichim etc.), devenite ulterior nume de familie. Diminutivul obisnuit e Chimu (uneori: Chimut).

Numele n-are corespondent feminin, iar originea lui este evreiasca (Jehojakim), cu semnificatia "Iahve [Dumnezeu] a indreptat", sau "Iahve a ridicat".

 

Ana - Este unul dintre numele cele mai larg raspandite, atat la noi, cat si in intreaga lume crestina. Dupa cum Ioachim nu are corespondent feminin, nici Ana nu are corespondent masculin. De la el s-au format si nume derivate, ca Aneta si Anca (Ancuta), sau compuse, ca Mariana, Ana-Maria, Anabela etc. Diminutivele sunt destul de numeroase: Anisoara, Anica, Anita, Anuta, dar si, sub influenta occidentala, Ani sau Anita. Originea numelui este tot evreiasca (Hannah), acesta fiind ruda cu masculinul Anania (Hananyah) si avand semnificatia "Iahve a avut mila", sau "Iahve s-a indurat".

Recomandari:

Sfintii Parinti Ioachim si Ana
Acatistul Sfintilor Ioachim si Ana

.

08 Septembrie 2008

Vizualizari: 2645

Voteaza:

Semnificatia numelor Ioachim si Ana 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE