Sfanta Cuvioasa Parascheva sarbatorita la Voluntari

Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, Patriarhul Romaniei a oficiat astazi, 14 octombrie 2013, Sfanta Liturghie in demisolul bisericii Sfanta Cuvioasa Parascheva din orasul ilfovean Voluntari.

La slujba au participat mii de credinciosi care au venit sa se roage si sa asculte predica Intaistatatorului Bisericii Ortodoxe Romane care a vorbit despre evlavia pe care poporul roman o are la Ocrotitoarea Moldovei: „Evlavia poporului roman este mai mare fata de Sfanta Cuvioasa Parascheva decat evlavia tuturor celorlalte popoare crestine. Ea a fost cinstita nu numai dupa ce moastele au fost aduse la Iasi, ci cu mult timp inainte si chiar in timpul domnitorilor Alexandru cel Bun al Moldovei si Petru Rares. De aceea, catedrala eparhiala din Roman construita de Petru Rares, cu o suta de ani inainte de aducerea moastelor Sfintei Cuvioase Parascheva la Iasi, are cea mai mare fresca in care este prezentata viata impreuna cu minunile Sfintei Cuvioase Parascheva. Prin rugaciunile ei aduna popoarele care au primit moastele ei pentru o vreme mai scurta sau mai indelungata, precum bulgarii, sarbii, grecii, dar mai ales Sfanta a dorit sa ramana in Romania, pe pamant romanesc. Din 1641 pana astazi moastele ei se afla la Iasi”, a spus Preafericirea Sa.

„Evlavia romanilor se vede nu numai in manastiri, ci mai ales in bisericile de mir. Nu avem multe manastiri cu hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, desi ea este o monahie, ci avem foarte multe biserici de mir. In anul 2000 cand noi am facut o incercare de inventariere, un studiu privind bisericile din Romania care poarta hramul sau care au ca ocrotitoare pe Sfanta Cuvioasa Parascheva am ajuns la o cifra aproape de 500. Acum insa intre timp cifra de 500 a fost depasita, deoarece biserici noi s-au construit cum este si aceasta avand ca ocrotitoare pe Sfanta Cuvioasa Maica noastra Parascheva. In diaspora romana de asemenea, in Italia, Spania, Franta, chiar la Paris este un paraclis in centrul orasului care are ca ocrotitoare pe Sfanta Cuvioasa Maica noastra Parascheva. De ce poporul are atata evlavie fata de Sfanta Cuvioasa Parascheva ? Pentru ca este mult folositoare. Acatistul ei se deosebeste de toate celelalte acatiste ale sfintilor pentru ca in Acatistul ei nici in condac nici in icos nu se vorbeste despre viata ei, ci numai despre ajutorul pe care ea il daruieste celor care o cinstesc si se roaga ei. Ea este ocrotitoarea tuturor categoriilor de credinciosi. Este izbavitoare de necazuri, este indreptatoarea celor rataciti. Este ajutatoarea celor care se afla in boli, in tristete, in suferinta, in necazuri care nu mai pot fi rezolvate doar prin intelepciune sau ajutor omenesc. Deci, Sfanta Cuvioasa Parascheva este mult folositoare, grabnic folositoare”, a mai explicat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane.

Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a apreciat jertfelnicia locuitorilor orasului Voluntari: „Aici in orasul Voluntari s-a facut de fapt o biserica mare cat o catedrala. Un oras care doreste sa fie la o inaltime a credintei locuitorilor lui trebuie sa se gandeasca ca biserica cea mare a orasului este biserica simbol al credintei, al jertfelniciei si harniciei populatiei care locuieste in acest oras si ca atare, pe langa aspectul practic de a aduna laolalta oameni cat mai multi in iubirea Preasfintei Treimi pe care o celebram in Sfanta Liturghie, este vorba si de un simbol al credintei si al demnitatii, dar si o expresie a libertatii de a afirma credinta atunci cand Dumnezeu ne daruieste libertatea ca dar spre a fi folositor mantuirii oamenilor. De aceea, dorim sa felicitam pe domnul Primar si pe toti ostenitorii de la Primaria Voluntari pentru toate eforturile pe care le depun ca aceasta biserica sa creasca, sa fie impodobita si cand pictura va fi terminata sa o sfintim si sa o oferim ca un dar de mare pret Sfintei Cuvioase Maicii noastre Parascheva. Al doilea motiv al prezentei noastre aici, pe langa construirea acestei minunate si mari biserici cat o catedrala, este evlavia credinciosilor din Voluntari. Ei sunt cei mai multi pelerini care in mod organizat merg in fiecare an la hramul Cuvioasei Maicii noastre Parascheva. Anul acesta iarasi aproape 4.000 de pelerini au mers in mod organizat de catre Primarie la moastele Sfintei Cuvioase Parascheva. Deci, orasul nu e atat de mare, dar evlavia celor din Voluntari este mai mare adesea decat a celor din Bucuresti. In Bucuresti se afla 18 altare inchinare Sfintei Cuvioase Parascheva, dar iata aici in orasul Voluntari are altarul cel mai mare. Aceasta evlavie a credinciosilor si aceasta jertfelnicie arata ca poporul roman niciodata in istorie nu si-a putut afirma demnitatea decat prin jertfa asa cum este scris si pe Arcul de Triumf: ‘dupa secole de suferinta crestineste indurate am ajuns la libertate si unitate nationala’. Deci, aceasta jertfelnicie este o jertfelnicie pentru trainicie. Bisericile sunt edificiile care dureaza cel mai mult in istoria poporului roman. Cine construieste o biserica de fapt construieste un simbol al vesniciei manifestata in timp. Biserica este simbolul vesniciei care traverseaza timpul istoriei. De ce ? Pentru ca pe crestinii care traiesc in diferite momente ale istoriei sa-i duca la viata vesnica cereasca”.

La final, Preafericirea Sa i-a oferit primarului orasului Voluntari diploma si medalia omagiale ”Sfintii Imparati Constantin si Elena”.

„Felicitam pe toti cei care pana acum s-au straduit ca lucrarile sa avanseze intr-un ritm rapid, in mod special domnul primar Florentin Pandele si colaboratorii de la primaria orasului Voluntari, dar si alte persoane care s-au rugat si care prin prezenta lor la biserica incurajeaza lucrarile aici si arata evlavia si credinta lor, astfel incat biserica cea mai frumoasa este biserica plina de credinciosi. Oricat de frumoasa ar fi o biserica daca nu are credinciosi prezenti la sfintele slujbe nu este suficient de frumoasa, pentru ca frumusetea bisericii vine din prezenta credinciosilor care participa la sfintele slujbe”, a mai spus Preafericitul Parinte Daniel.

Din partea parohiei, Preafericirea Sa a primit o icoana sculptata cu Sfanta Parascheva. La final, Patriarhul Romaniei, preotii si invitatii au vizitat santierul viitoarei biserici.
Sursa: basilica.ro

Pe aceeaşi temă

14 Octombrie 2013

Vizualizari: 879

Voteaza:

Sfanta Cuvioasa Parascheva sarbatorita la Voluntari 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE