Sfanta Liturghie Arhiereasca in lavra Sfantul Irodion de la Lainici

Sfanta Manastire Lainici si-a sarbatorit sambata, 3 mai 2014, in prezenta a sute de credinciosi din Gorj si din alte colturi ale tarii, cel de-al doilea hram, de praznicul Sfantului Irodion, ale carui sfinte moaste sunt adapostite de acest minunat asezamant monahal, unde, la ceas de aleasa sarbatoare, a fost oficiata slujba Sfintei Liturghii si slujba de pomenire a «Luceafarului de la Lainici» de catre Inaltpreasfintitul Parinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, Loctiitor de Arhiepiscop al Ramnicului, impreuna cu Preasfintitul Parinte Nicodim, Episcopul Severinului si Strehaiei, alaturi de un sobor de preoti si diaconi.

Atmosfera de sarbatoare duhovniceasca a fost intregita de acordurile psaltice ale Corului mitropolitan din Craiova, cu participarea Asociatiei Studentilor Crestin Ortodocsi Romani (ASCOR), filiala Sfantul Irodion de la Lainici - Targu Jiu, dupa cum a precizat pentru Basilica.

ro Prof. Vasile Gogonea.

“Sarbatorim azi pe Sfantul Irodion, un facator de minuni, mijlocitor inaintea Lui Dumnezeu”.

In cuvintele de arhiereasca invatatura, IPS Parinte Irineu a subliniat ca aceasta sarbatoare duhovniceasca reprezinta un eveniment deosebit pentru Manastirea Lainici si pentru intreaga biserica dreptmaritoare, in conditiile in care canonizarea si trecerea in calendar a Sfantul Irodion se inscriu ca repere esentiale in viata spirituala si in conduita morala a vietii noastre si a credintei pe care o avem in suflet. De aceea “Sarbatorim azi pe Sfantul Irodion, un facator de minuni, mijlocitor inaintea Lui Dumnezeu si permanent rugator pentru cei care cred in Mantuitorul Iisus Hristos si implinesc cu staruinta si cu nevointa poruncile Lui”.

Dupa ce a subliniat rolul sfintilor in desavarsirea urcusului nostru duhovnicesc si accentuand perioada de ucenicie duhovniceasca a Sfantul Irodion, Inaltpreasfințitul Parinte Mitropolit a apreciat ca: “Sfantul Irodion, si ca el, toti sfintii, au rostit neincetat Numele Domnului si L-au chemat in ajutor, ca sa vina si sa Se salasluiasca in sufletul sau, si astfel sa ajunga purtator de har, purtator de Duh Sfant si de sfintenie. Deci, Sfantul Irodion, din frageda copilarie a intrat in Manastirea Cernica, unde a avut ca staret pe nimeni altul decat pe Sf. Ierarh Calinic. Şi cum invatatorul si cel care i-a fost staret era atat de sfant, si ucenicii Sf. Calinic s-au aratat vrednici de aceasta sfintenie, vrednici de aceasta chemare dumnezeiasca, pe care o rosteste Mantuitorul Hristos la fiecare dintre noi, in parte: «fiti desavarsiti, precum si Tatal vostru Cel din Ceruri desavarsit este.». Asadar, aceste cuvinte ale Domnului au rasunat in sufletul si in inima, in mintea si in cugetul Sfantul Irodion, si vazandu-l pe staretul sau, Sf. Ierarh Calinic, si cuviosul Irodion a inceput nevointa cea buna si a adaugat in fiecare zi osteneala peste osteneala, ca sa ajunga la varsta barbatului desavarsit, la varsta deplinatatii Lui Hristos Mantuitorul. Deci, el, ca si Proorocul David, n-a dat ochilor sai somn, nici genelor sale dormitare, osteneala. Sfantul Irodion statea permanent in aceasta meditatie si in aceasta cugetare. Asadar, ca un cer care doreste izvoarele apelor, Sfantul Irodion alerga la biserica”.

“La Sarbatoarea Sfantul Irodion, ne adunam, ne unim cu totii la Sfanta Liturghie in aceasta Sfanta manastire”

Dupa ce a intarit ideea ca Sfantul Irodion a crescut in manastire, nu numai cu varsta, dar si cu sfintenia, ca Sf. Ierarh Calinic il avea pe Sfantul Irodion, nu numai ca duhovnic, dar si ca sfatuitor, Inaltpreasfintitul Parinte Mitropolit Irineu a conchis prin faptul ca: “De atunci, din timpul sfantului, din timpul vietii sale si pana in zilele noastre, Sfantul Irodion a fost cinstit, si mai cu seama in ultimii trei ani, cand, cu ajutorul Lui Dumnezeu a fost canonizat, adica popularizat, pentru praznuirea lui, popularizata sfintirea lui la intreaga Biserica Ortodoxa, iar de atunci, nu inceteaza sfantul sa mangaie pe parintii din aceasta sfanta manastire, pe parintele staret si pe toti ostenitorii, pe toti credinciosii din Mitropolia noastra a Olteniei si din alte parti, care vin si se roaga in aceasta sfanta manastire, care doresc sa fie in comuniune sub acoperamantul Maicii Domnului, sub protectia Sfantul Irodion. Şi astazi, ca si in trecut, Sfantul face minuni cu cei bine credinciosi, si da tamaduiri de boala, de suferinta, de necaz, de nevoi tuturor credinciosilor care cu nadejde sfanta se roaga lui. Intotdeauna, in aceasta data de 3 mai, la Serbarea Sfantul Irodion, ne adunam, ne unim cu totii la Sfanta Liturghie in aceasta Sfanta manastire si Il rugam de Atotputernicul ca sa reverse darurile Sale cele bogate in aceste zile capitale si de mare sfintenie”.

Intr-o procesiune de aleasa traire duhovniceasca, ierarhii, calugarii ostenitori si maicile prezente, preotii si tot clerul, impreuna cu credinciosii, purtand sfintele moaste ale Sfantul Irodion, au inconjurat cele doua biserici ale manastirii si s-au rugat pentru soarele credintei, acela care s-a si ivit ca printr-o minune, iar in incheiere, toti cei prezenti au gustat din bucatele minunate pregatite de catre ostenitorii sfintei lavre, cea care este condusa cu har si intelepciune de catre Preacuviosul Parinte Arhimandrit Ioachim Parvulescu.


Sursa: basilica.ro

.
Pe aceeaşi temă

05 Mai 2014

Vizualizari: 388

Voteaza:

Sfanta Liturghie Arhiereasca in lavra Sfantul Irodion de la Lainici 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE