Sfanta Liturghie Arhiereasca la Manastirea Dealu Mare

Inaltpresfintitul Parinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei si Mitropolitul Olteniei, a slujit la Manastirea Dealu Mare, asezamant monahal de maici, pozitionat la 65 de km de municipiul Targu Jiu, spre Filiasi, in apropierea Manastirii „Sfanta Treime” – Stramba Jiu. Manastirea Dealu a fost ctitorita de Constantin Savoiu, membru al Divanul Divanului ad-hoc, care a votat Unirea de la 1859 si senator al judetului Mehedinti.

A fost inchinata Adormirii Maicii Domnului si Sfintilor Imparati Constantin si Elena. Inchisa vreme de 30 de ani (1962-1992), manastirea si-a reluat activitatea la 1 februarie 1992, fiind aduse aici maicute de la Manastirea Stramba.

„Minunea este spre intarirea credintei”
In cuvantul de invatatura, rostit la finalul slujbei euharistice, IPS Parinte Mitropolit a talcuit intelesurile duhovnicesti desprinse din pericopa evanghelica duminicala (de la Marcu 2, 1-12). „Duminica a doua din Sfantul si Marele Post ne prezinta in cadrul Sfintei Liturghii, la Sfanta Evanghelie de astazi, una din minunile pe care Mantuitorul nostru Iisus Hristos le-a savarsit in fata multimilor, vindecand un om paralizat, care nu putea sa se miste, fiind adus de altii si coborat prin acoperisul casei unde predica Domnul. Sfantul Evanghelist Marcu ne spune ca Domnul a poposit intr-o casa cunoscuta in Capernaum, unde venea adesea si vorbea multimilor despre Imparatia lui Dumnezeu, despre felul cum trebuie omul sa se pregateasca pentru a trece din aceasta viata in cea vesnica, unde va primi rasplata pentru faptele sale cele bune. Atat de multi au venit atunci sa-L asculte, incat casa aceea a devenit neincapatoare. Sfantul Evanghelist pregateste momentul vindecarii, aratandu-ne locul stramt si neincapator al casei, spre a sublinia si mai mult credinta si evlavia celor care l-au purtat pe cel bolnav inaintea Mantuitorului Hristos. De fiecare data, cand gasea credinta la oameni si la cei care aveau nevoie de sanatate, Domnul savarsea minuni. Minunea este spre intaririea credintei, ca omul sa ajunga la maturitate sufleteasca si sa-si intareasca si mai mult convingerea ca Dumnezeu este Acela care face ca lucrurile sa fie de folos pentru viata noastra pamanteasca in perspectiva dobandirii vietii vesnice”, a spus IPS Parinte. In continuare, Mitropolitul Olteniei a aratat ca oamenii care l-au adus pe cel bolnav „nu cereau pentru ei vindecare, ci pentru un semen de-al lor. Sfantul Evanghelist Marcu nu ne spune daca erau rude sau apropiati ai casei omului bolnav, ci numai ne arata credinta lor. Aceasta inseamna sa credem ca numai credinta in Dumnezeu este aceea care ne apropie de Cel Atotputernic, fiind bine primita inaintea milostivului Dumnezeu. Credinta tovarasilor slabanogului, ca putea fi vindecat de Domnul, era insotita si de mila fata de acesta. Ei ne arata astfel ca de fiecare data credinta noastra trebuie exprimata prin fapte bune si intarita prin iubire. Ei au avut si credinta, si fapte bune, primind astfel in dar vindecarea fratelui lor”, a incheiat IPS Parinte.


Diac. Ionita Apostolache,
Carmen Oprescu

.

18 Martie 2014

Vizualizari: 692

Voteaza:

Sfanta Liturghie Arhiereasca la Manastirea Dealu Mare 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE