Cu prilejul praznicului Sfantului Ierarh Calinic, 11 aprilie, obstea Manastirii Cernica isi va sarbatorii ocrotitorul.
Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane va fi prezent la slujba Sfintei Liturghie, savarsita cu ocazia sarbatoririi Sfantului Ierarh Calinic.
Ctitorie a marelui vornic Cernica Stirbei si a sotiei sale Chiajna, Sfanta Manastire Cernica este atestata documentar din anul 1608, din timpul domniei lui Radu Voda Serban, fiul lui Mihnea Voda. Documentul consemneaza: „Am cumparat satu Florestii dupa Colentina de la Nedelcu si Stroe, feciorii lui Radu Captaru si am zidit o monastire la leatu 1608 cu hramul Sfantului Ierarh si facatorul de minuni Nicolae de la Mira Lichiei in capul mosiei mele cea de mai sus aratata, intr-un ostrov langa Florestii din mijloc ce se vecinesc cu Serban Voda'.
Al doilea moment istoric important, la fel de valoros ca si ctitorirea de la 1608, este anul 1781 cand - la 1 Septembrie - vine la staretie Sfantul parinte si Arhimandrit Gheorghe, unul din ucenicii Sfantului Paisie de la Neamt. Considerat al doilea ctitor al manastirii, el reface obstea de monahi risipita datorita razboaielor si ciumei, ridica din ruina biserica si tot ceea ce inseamna mostenirea sa materiala, acei ani constituind inceputul ascensiunii vietii monahale la Cernica.
Un alt moment istoric de o deosebita importanta pentru sfantul lacas, implinirea menirii sale, a fost prezenta in fruntea obstii timp de 32 de ani (1818-1850) a celei mai luminoase si reprezentative personalitati bisericesti a timpului, Sfantul Ierarh Calinic de la Cernica. Ctitor de manastiri si biserici, de spitale, scoli si case pentru copiii orfani, el este ctitorul celor mai importante cladiri ale Manastirii Cernica. In timpul staretiei sale s-au ridicat cetatea si Biserica Sfantul Gheorghe, cladirea staretiei si aproape toate casele de pe insula care poarta numele aceluiasi sfant mare mucenic. Iubitor de cultura, a pus bazele unei valoroase biblioteci si a deschis o scoala de pictura bisericeasca. In septembrie 1850 a fost ales in scaunul episcopal de la Ramnicu-Valcea, de unde, batran si bolnav, s-a retras la Manastirea Cernica in mai 1867. Aici a mai trait aproape un an ca simplu monah. La 11 aprilie 1868 Dumnezeu l-a chemat la Sine si a fost ingropat in pridvorul bisericii Sfantul Gheorghe, ctitoria sa. Canonizarea Sfantului Ierarh Calinic de la Cernica s-a infaptuit la 23 octombrie 1955 in prezenta multor ierarhi romani si straini, a numerosi calugari, preoti si credinciosi. Moastele au fost asezate spre cinstire si inchinare in biserica Sfantul Gheorghe.
Sursa: basilica.ro
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.