Sfanta Manastire Vodita isi cinsteste vineri unul din ocrotitori

Stravechea vatra monahala a Voditei va imbraca vesminte de sarbatoare, vineri, 17 ianuarie, praznuindu-si unul din ocrotitorii spirituali, pe Sfantul Antonie cel Mare. Slujba va fi oficiata de Preasfintitul Nicodim, Episcopul Severinului si Strehaiei, avand alaturi un ales sobor de preoti si diaconi.

Praznuirea Sf.

Antonie va incepe din seara zilei de joi, 16 ianuarie, cu savarsirea Vecerniei Mari cu Litie. In ziua hramului, Sfanta Liturghie arhiereasca va incepe in jurul orei 09:00.

Sfanta Manastire Vodita este un important monument istoric şi de arhitectura din Oltenia, fiind cea mai veche ctitorie voievodala atestata documentar. Cel dintai asezamant a fost o manastire de calugari intemeiata intre anii 1364-1370 de Sfantul Nicodim pe cheltuiala voievodului Tarii Romanesti, Vlaicu-Voda.

A fost refacuta de Radu cel Mare in jurul anului 1500 si de Cornea Brailoiu in 1689, dar a cunoscut o perioada de decadere dupa razboiul austro-turc din 1718.

Manastirea Vodita a fost reinfiintata in anul 1990, cand a fost inceputa restaurarea ctitoriei voievodale si s-a construit un corp de chilii pentru desfasurarea vietii de obste.

La aceasta manastire a fost copiat un tetraevanghel slavon miniat, cel mai vechi manuscris din Tara Romaneasca.

Sursa: episcopia-severinului.ro

.
Pe aceeaşi temă

13 Ianuarie 2014

Vizualizari: 189

Voteaza:

Sfanta Manastire Vodita isi cinsteste vineri unul din ocrotitori 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE