Sfanta si Marea Marti

In Sfanta si Marea Marti se face pomenire de cele zece fecioare din Sfanta Evanghelie. Ziua liturgica incepe, dupa cum aflam din Triod, luni seara cu Denia, adica Utrenia din Sfanta si Marea Marti.

In cadrul acestei slujbe s-au citit pericopele evanghelice de la Sfantul Evanghelist Matei capitolul XXII, versetele 15 la 46 si capitolul XXIII, versetele de la 1 la 39.

In cadrul aceleasi Denii aflam si semnificatiile din Sfanta si Marea Marti prin lectura Sinaxarului din care aflam: „Pe cand Domnul nostru Iisus Hristos Se suia la Ierusalim si Se ducea la Patima, a spus ucenicilor Sai mai multe pilde. Unele din ele sunt indreptate catre iudei. Pilda celor zece fecioare insa a spus-o pentru a ne indemna spre milostenie si in acelasi timp spre a ne invata sa fim cu totii gata inainte de sfarsitul vietii. Domnul a vorbit mult despre fecioare si despre femei - si fecioria are mult merit si este intr-adevar mare - dar pentru ca nu cumva cineva traind in feciorie sa nu se ingrijeasca si de celelalte virtuti si mai cu seama de milostenie, prin care se vadeste stralucirea fecioriei, Domnul spune pilda aceasta. Pe cinci din ele le numeste intelepte, caci impreuna cu fecioria au avut si multul si imbelsugatul untdelemn al milosteniei. Pe celelalte cinci le numeste nebune, caci desi ele aveau virtutea fecioriei, nu aveau in aceeasi masura si milostenia. Deci sunt numite nebune, pentru ca au savarsit cea mai mare virtute, dar nu s-au ingrijit de cea mai mica, asa ca in nimic nu se deosebesc de desfranate. Desfranatele sunt biruite de trup, iar ele au fost biruite de bani. Pe cand se scurgea noaptea acestei vieti, au adormit toate fecioarele, adica au murit. In adevar, moartea se numeste somn. Pe cand dormeau ele, strigat mare s-a facut la miezul noptii; cele care aveau untdelemn din belsug au intrat cu mirele la deschiderea usilor, iar cele nebune, pentru ca nu aveau untdelemn din belsug, il cautau dupa ce s-au sculat din somn. Cele intelepte, desi voiau, n-au putut sa le dea untdelemn in clipa intrarii, asa ca le-au raspuns, zicand: «Nu cumva sa nu ne ajunga nici noua, nici voua; duceti-va la cei ce vand, adica la saraci, si cumparati». Dar nu era usor lucru, caci dupa moarte, asta nu mai este cu putinta. Acelasi lucru il arata invederat si Iisus in parabola despre bogatul nemilostiv si saracul Lazar. Fecioarele nebune se apropie fara lumina si batand in usa striga asa: «Doamne, Doamne, deschide-ne noua!». Iar Insusi Domnul le da acea hotarare infricosatoare, zicandu-le: «Duceti-va, nu va cunosc pe voi! Caci cum veti putea vedea pe Mire, daca nu aveti ca zestre milostenia».

Pentru aceasta deci au randuit purtatorii de Dumnezeu Parinti sa se aseze in aceasta zi pilda celor zece fecioare, ca sa ne indemne sa veghem necontenit si sa fim gata sa iesim in intampinarea adevaratului Mire prin fapte bune, dar mai cu seama prin milostenie, pentru ca nestiuta este ziua si ceasul sfarsitului vietii. Tot astfel prin istoria vietii lui Iosif sa traim in curatie, iar prin minunea uscarii smochinului sa aducem rod duhovnicesc. Daca vom savarsi o singura virtute, cea mai mare chiar, si nu ne vom griji de celelalte si mai cu seama de milostenie, nu vom intra cu Hristos in odihna vesnica, ci vom fi intorsi, rusinati. Si intr-adevar nu-i lucru mai lipsit de sfintenie si mai plin de rusine decat ca fecioria sa fie biruita de bani.

Dar, o Hristoase, numara-ne pe noi impreuna cu fecioarele cele intelepte, randuieste-ne in aleasa Ta turma si ne mantuieste pe noi. Amin.” ("Deniile din Postul Mare”, Editura TRINITAS 1999)

Marti se savarseste Liturghia darurilor inainte sfintite unita cu Vecernia din Sfanta si Marea Marti in cadrul careia la Paremii se citesc textele din cartea Iesirea capitolul II, versetele 5 la 10 si cartea Iov capitolul I, versetele 13 la 22. In cadrul acestei Liturghii se citeste pericopa evanghelica de la Sfantul Evanghelist Matei, capitolul XXIV, versetele 36 la 51, capitolul XXV, versetele de la 1 la 46, capitolul XXVI, versetele de la 1 la 2. Lecturarea textelor evanghelice este specifica Liturghiilor darurilor inainte sfintite din Saptamana Patimilor care se savarsesc in zilele de luni, marti si miercuri unite cu Vecernia zilei urmatoare.

Sursa: arhiram.ro

.
Pe aceeaşi temă

14 Aprilie 2014

Vizualizari: 421

Voteaza:

Sfanta si Marea Marti 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE