Sfanta Mucenita Filofteia de la Curtea de Arges

Biserica Ortodoxa Romana sarbatoreste astazi, 7 decembrie 2012, pe Sfanta Mucenita Filofteia de la Curtea de Arges. S-a nascut pe la inceputul veacului al XIII-lea in orasul Tarnovo, care pe atunci era capitala 'Imperiului romano-bulgar' intemeiat si condus o vreme de fratii Petru si Asan, romani de neam.

I s-a dat din botez numele Filofteia, care in greceste inseamna 'iubitoarea de Dumnezeu', lucru pe care il va dovedi cu fapta in cursul scurtei sale vieti pamantesti.

Se spune ca si mama viitoarei sfinte era romanca de neam, din sudul Dunarii si o femeie foarte evlavioasa. De la ea a deprins Filofteia dragostea de Dumnezeu si de aproapele, faptele de milostenie, rugaciunile si postul si alte virtuti. Fiind copila inca, Dumnezeu a chemat la Sine pe vrednica sa mama, ramanand astfel orfana. Cu incredere in Dumnezeu, a ramas in casa parinteasca, respectand toate cele ce invatase de la mama ei, traind mai mult pentru Hristos si pentru cei aflati in suferinta. Dupa o vreme, tatal ei s-a recasatorit. Intre indatoririle pe care mama vitrega le-a dat Filofteii se numara si aceea de a duce tatalui sau hrana la camp. Pe drumul spre tarina, adeseori intalnea oameni saraci, carora copila le dadea din mancarea tatalui sau. Intamplandu-se acest lucru de mai multe ori, tatal ramanea fara hrana indestulata. Intrebandu-si sotia ce se intampla cu bucatele, aceasta i-a raspuns ca ea ii trimite cele trebuincioase, dar ca Filofteia imparte mancarea la saraci. Tatal a urmarit-o si, vazand cum Filofteia impartea saracilor din mancarea pe care trebuia sa i-o aduca, a scos securea pe care o purta la brau si a aruncat-o asupra fetei. A ranit-o grav la un picior, incat dupa putina vreme si-a dat sufletul in mana Ziditorului a toata faptura.

Filofteia, in varsta de numai 12 ani, si-a dat viata in mainile Domnului. Tatal nu a putut sa ridice trupul fiicei sale, intrucat era foarte greu si, nedumerit, a alergat la episcopul cetatii. Acesta, insotit de clerici si multime de credinciosi, a inaltat rugaciuni catre Dumnezeu si a vrut sa ridice trupul pentru a fi asezat in catedrala cetatii. Vazand ca nu reusesc, au inteles ca nu era voia Sfintei sa fie dusa in cetate si au inceput sa spuna numele diferitelor cetati, biserici si manastiri din dreapta si stanga Dunarii. Cand au rostit numele Bisericii 'Sfantul Nicolae' de la Curtea de Arges, trupul Sfintei s-a facut mai usor. Voievodul Radu Negru a venit la Dunare, inconjurat de episcopi, clerici si mult popor, si a asezat moastele Sfintei Filofteia in biserica de la Curtea de Arges.

In anul 1517, domnitorul Neagoe Basarab a ctitorit Manastirea Curtea de Arges, in care a mutat moastele Sfintei, ele aflandu-se astazi in paraclisul bisericii Manastirii Curtea de Arges. La 28 februarie 1950, Sfantul Sinod al Bisericii noastre a hotarat generalizarea cultului unor sfinti ale caror moaste se gasesc in tara noastra, intre care si Sfanta Filofteia de la Arges. Slujba speciala inchinata acestei generalizari a avut loc in octombrie 1955, la Curtea de Arges, in prezenta patriarhului Justinian Marina si a numerosi ierarhi romani si straini, invitati acolo.


Sursa: arhiram.ro

.
Pe aceeaşi temă

07 Decembrie 2012

Vizualizari: 1214

Voteaza:

Sfanta Mucenita Filofteia de la Curtea de Arges 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE