Schitul Mironeşti din Episcopia Giurgiului isi sărbătoreste pe 11 februarie, cel de-al doilea hram: Sfânta Teodora Împărăteasa.
Biserica Schitului Mironeşti, care îi are ca ocrotitori pe Sfântul Ierarh Nicolae şi pe Sfânta Teodora Împărăteasa, este considerată unul dintre puţinele monumente medievale din Câmpia Română care îşi păstrează arhitectura originală. Sfântul lăcaş a fost ridicat în anul 1669, de către domniţa Ilinca Cantacuzino, fiica domnitorului Radu Şerban, împreună cu fiii săi Constantin şi Mihai.
Viaţa Sfintei Teodora, împărăteasa
În această zi, facem pomenirea Sfintei Teodora împărăteasa, care a adus dreapta credinţă şi a fost soţia împăratului Teofil, luptătorul contra sfintelor icoane, dar nu urma bărbatului său în eres, pentru că, ţinând în taină sfintele icoane, se închina lor cu dreaptă credinţă. După moartea bărbatului său, a adunat un sobor de sfinţi preoţi şi a adus sfintele icoane în biserică. Apoi s-a sârguit ca sufletul bărbatului său cel mort să se izbăvească de chinuri cu rugăciunile multor sfinţi părinţi, precum se scrie despre aceea pe larg în Sinaxar, la întâia Duminică a sfântului şi marelui post. Sfânta Teodora, făcând multe lucruri bune şi placând lui Dumnezeu, a lăsat pământeasca împărăţie fiului său Mihail, iar ea a trecut la cereasca veşnicie.
Moaştele Sfintei Împărătese Teodora se păstrează in Catedrala mitropolitană a oraşului Corfu, Panaghia Spiliotissa - "a Maicii Domnului din Peşteră" -, construită în anul 1577 în stil baroc. .
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.