Sfantul Antonie cel Mare - intemeietorul monahismului

Sfantul Antonie cel Mare - intemeietorul monahismului

 

In fiecare an, pe data de 17 ianuarie, crestinii il praznuiesc pe Sfantul Antonie cel Mare. Acesta este numit de Sfantul Athanasie fondator al monahismului. S-a nascut in anul 251 in localitatea Coma, in Egiptul de Mijloc, din parinti crestini. Dupa o perioada de ucenicie, la 35 de ani, se retrage la marginea desertului, in locul numit Pispir, unde a ramas timp de 20 de ani, pana in 306. Aici s-a impotrivit ispitelor si a luptat contra demonilor care luau infatisari de animale salbatice. Dupa o vreme se retrage din singuratatea sihastreasca si intemeiaza o comunitate de eremiti. Trece la cele vesnice pe mun­tele Colzim langa Marea Rosie, in anul 356, in varsta de 105 ani. Inainte de moartea sa, a poruncit ucenicilor sa nu spuna nimanui unde este mormantul sau, iar haina sa sa fie trimisa lui Atanasie cel Mare si cojocul sau, episcopului Serapion. Se presupune ca mormantul ar fi pe locul unde se afla manastirea care ii poarta numele, dar s-a respectat dorinta sfantului de a nu fi cautat.

 

Viata Sfantului Antonie cel Mare a fost povestita prima data de ucenicul sau, Sfantul Atanasie cel Mare, arhiepiscop de Alexandria (298-373).

 

A fost numit de multe ori Marele Antonie sau Antonie Egipteanul, pentru a fi deosebit de Sfantul Anton de Padova sau Antonius Abbas, un sfant de traditie apuseana. Anton de Padova a fost proclamat sfant de Papa Grigore al IX-lea, ce l-a propus, ca exemplu de viata crestina, Bisericii Universale, pe data de 30 mai 1232, dupa doar 11 luni de la moartea sa.

 
Cititi invataturile Sf. Antonie cel Mare din Filocalie

Pe aceeaşi temă

26 Septembrie 2012

Vizualizari: 1849

Voteaza:

Sfantul Antonie cel Mare - intemeietorul monahismului 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

sfantul antonie cel mare

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE