Biserica Ortodoxa cinsteste, in fiecare an, la 10 mai, pe Sfantul Apostol Simon Zilotul. Sfantul Apostol era originar din Cana Galileei.
Asa cum marturiseste tradiţia bisericeasca, Dumnezeu a randuit ca acest Apostol sa aiba bucuria ca, la nunta sa, sa fi prezent Insusi Domnul Hristos, Preasfanta Sa Maica si ucenicii pe care Mantuitorul ii avea la acea data. Episodul din Cana Galileii, pe care il gasim relatat in capitolul doi al Evangheliei dupa Ioan, ne prezinta momentul de bucurie al unei casatorii in Iudea. Se crede ca erau doi tineri puţin avuţi, slujitori ai unor oameni bogaţi, acestia facandu-le hatarul de a le organiza nunta in casa lor. Faptul ca erau saraci este confirmat si de intamplarea nefericita prin care au ramas fara vin la masa. Preschimbarea apei in vin este prima minune pe care a savarsit-o Hristos si pe care o gasim consemnata in Scriptura. Atent la gestul Domnului, mirele Simon a devenit ucenic al lui Iisus, pe care L-a slujit si propovaduit toata viaţa. Chiar apelativul de „zelot“ atrage atenţia ca Simon era o persoana foarte ravnitoare in ceea ce priveste credinţa in Dumnezeu. Iudeii numeau 'ziloti' pe cei care manifestau un zel deosebit in observarea stricta a Legii lui Moise si a traditiilor din batrani.
Dupa pogorarea Duhului Sfant a predicat in Egipt si Mauritania, si apoi in Persia, unde a fost ucis prin crucificare, in orasul Snanir.
In Bucuresti, fragmente din moastele acestui sfant se pastreaza la Biserica Podeanu. Cinstitele odoare au fost aduse din Creta, in anul 1958, de catre vrednicul de pomenire episcop al Oradiei, Valerian Zaharia. Dupa trecerea ierarhului la cele vesnice, in martie 1996, mostele Sfantului Apostol Simon Zilotul au intrat in patrimoniul Bisericii „Podeanu” din Capitala.
Sursa: basilica.ro.
-
Sfantul Cuvios Calistrat de la Timiseni si Vasiova; Sfantul Simon Zilotul
Publicat in : Calendar ortodox
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.