Sfantul Atanasie Atonitul praznuit in Parohia Domasnea

Singura parohie din Episcopia Caransebesului, care are ca ocrotitor pe Sfantul Atanasie al Atonului si-a sarbatorit ocrotitorul. Cu acest prilej, marti 5 iulie, Preasfintitul Parinte Lucian, Episcopul Caransebesului a poposit in mijlocul credinciosilor domasneni si a savarsit Sfanta Liturghie arhiereasca, alaturi de un sobor de preoti, fii ai satului, si numerosi credinciosi.

Documentele mentioneaza ca acest hram a fost atribuit de catre episcopul sarb Maxim Minulovici, care a binecuvantat biserica in data de 5 iulie 1833, in ziua praznuirii sfantului athonit. Biserica din Domasnea s-a zidit intre anii 1807-1817. O cladire foarte solida, la zidirea careia comandamentul militar graniceresc a dat concurs nelimitat si a adus chiar un arhitect de la Viena.

Nu mai putin insa au contribuit credinciosii, dintre care unii si-au vandut pamanturile, numai ca Biserica sa poata fi terminata. Biserica a fost pictata in anul 1823 de Dimitrie Popovici, iar pictura a fost refacuta de pictorul Dimitrie Turcu din Oravita in anul 1834. Desi documentele mentioneaza de sfintirea bisericii in anul 1833 la data de 5 iulie de catre episcopul ortodox sarb Maxim Minulovici, s-a constatat ca in Sfanta Masa nu au fost asezate sfintele moaste, biserica fiind doar binecuvantata.

Cu prilejul vizitei chiriarhale in parohia Domasnea, Preasfintitul Parinte Lucian, Episcopul Caransebesului a binecuvantat lucrarile la noua casa parohiala, amenajata in unul din imobilele parohiei din localitate. Toate aceste osteneli s-au realizat prin osardia preotului paroh, a consiliului parohial si a binefacatorilor domasneni si nu numai. In cuvantul sau de invatatura a subliniat: „Cand a ajuns Sfantul Atanasie in muntele Athos nu exista o viata monahala organizata, nu exista o manastire de obste, existau calugari care vietuiau idioritmic, se adunau cativa ucenici in jurul unui parinte si vietuiau acolo in rugaciune, post, meditatie si munca. Cand a vazut Sfantul Atanasie frumusetea acestui loc, a preferat sa stea o vreme sub indrumarea unui parinte imbunatatit, si dupa aceea s-a retras mai aproape de varful Atonului, care are peste 2000 de metri si acolo a sihastrit multi ani pana cand imparatul Bizantului, vazand ravna Sfantului Atanasie, si faptul ca este priceput si la probleme administrative, a hotarat sa ctitoreasca o manastire, o manastire in care parintii si fratii sa vietuiasca de obste. Astfel, a luat fiinta, in a doua jumatate a secolului al X-lea, Manastirea Marea Lavra din muntele Athos, ctitorita de sfantul pe care noi astazi il pomenim, Atanasie al Atonului. Pana astazi se pastreaza pe teritoriul manastirii Marea Lavra izvorul Sfantului Atanasie, si pestera Sfantului Atanasie, unde el s-a rugat indelung, acesta devenit asadar inceputul vietii monahale de obste din muntele Athos”.

Comuna Domasnea reprezinta un reper administrativ, dar si spiritual pentru judetul Caras-Severin si pentru Eparhia Caransebesului. Declarata de catre venerabilul istoric Nicolae Iorga, biserica monument istoric national, edificiul eclezial din Domasnea strajuieste inaltimea „Ciregaului” deasupra Vaii Timisului, care brazdeaza muntii Banatului.

Sursa: episcopiacaransebesului.ro
 

.

06 Iulie 2011

Vizualizari: 838

Voteaza:

Sfantul Atanasie Atonitul praznuit in Parohia Domasnea 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE