Sfantul Dimitrie Basarabov praznuit in Bulgaria


Cuviosul Dimitrie Basarabov a fost praznuit sambata, 27 octombrie a.c., nu numai la Bucuresti unde se afla sfintele sale moaste ci si la Manastirea de piatra Basarabovo din Bulgaria unde sfantul a trait simplu ca ascet, pana la sfarsitul vietii sale pamantesti.

Sfantul Dimitrie Basarabov s-a nevoit in rugaciune, in stanca manastirii, in secolul al XVII-lea, fiind singurul sfant cunoscut din regiunea Ruse.

Pestera Sfantului Dimitrie Basarabov

Hramul manastirii a adunat foarte multi pelerini, nu numai bulgari ci si romani, care au ales sa participe la acest praznic in biserica sapata in stanca la inaltime, in imediata apropiere a raului Lom, unde au fost descoperite sfintele moaste ale Cuviosului.

Credinciosii au participat la Sfanta Liturghie si s-au inchinat la icoana cu o particica din moastele Sfantului Dimitrie Basarabov, icoana daruita Manastirii Basarabovo de catre Patriarhia Romana, in urma cu doi ani.

Pestera Sfantului Dimitrie Basarabov

Sfanta Liturghie a fost oficiata de IPS Neofit, Mitropolit de Ruse, inconjurat de soborul de preoti ai manastirii dar si de preoti veniti din Varna si Ruse ca sa slujeasca la aceasta sarbatoare atat de draga romanilor si bulgarilor.

Pestera Sfantului Dimitrie Basarabov

Slujba a fost savarsita in limbile bulgara si romana, intr-o atmosfera de foarte mare traire duhovniceasca si de adanca emotie in care preoti si credinciosi au rostit concomitent, in cele doua limbi, "Crezul" si "Tatal nostru".

In cuvantul sau, IPS Mitropolit Neofit s-a adresat in mod deosebit romanilor care au umplut pana la refuz biserica si curtea manastirii Basarabovo:

"Simtim cu totii o foarte mare bucurie astazi. Va multumesc ca ati venit astazi ca binecredinciosi in numar atat de mare la aceasta sfanta manastire. Din Romania, care este vecina noastra, noi simtim un sprijin duhovnicesc deosebit pentru intarirea si pentru renovarea acestei manastiri in care a trait, atat de mare si sfant, Cuviosul Dimitrie care sta acum in Romania. 

Pestera Sfantului Dimitrie Basarabov

Cred ca ne vom intari cu totii duhovniceste si, in viitor, apropierea noastra duhovniceasca va fi si mai mare si vom sluji de multe ori impreuna, cu diferite ocazii si cu totii vom spune "Tatal nostru" si in slavona si in romana si vom intari iubirea noastra frateasca si credinta"."

Pestera Sfantului Dimitrie Basarabov

La sfarsitul Sfintei Liturghii, la indemnul IPS Mitropolit Neofit toti cei prezenti au cantat, in limbile bulgara si romana, "La multi ani!" pentru conducatorii celor doua Biserici Ortodoxe surori, pentru clerul si credinciosii din cele doua tari.

In curand pe site-ul www.crestinortodox.ro veti putea asculta in intregime cuvantul rostit de IPS Neofit, Mitropolit de Ruse, la sarbatoarea Sfantului Dimitrie Basarabov.

De asemenea, galeria de imagini a site-ului nostru reflecta principalele momente ale acestui praznic. Galerie foto: Pestera Sfantului Dimitrie Basarabov

.

28 Octombrie 2007

Vizualizari: 1753

Voteaza:

Sfantul Dimitrie Basarabov praznuit in Bulgaria 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE