Joi, 1 septembrie, cu prilejul sarbatoririi Sfantului Cuvios Dionisie Exiguul (cel Smerit) din Dobrogea si a noului an bisericesc, Inaltpreasfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va savarsi Sfanta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopala „Sf. Ap. Petru si Pavel” din Constanta, incepand cu orele 9.00, urmata de slujba de Te Deum.
De la orele 12.
Dionisie Exiguul - intemeietorul erei crestine
Intre parintii care s-au nascut pe meleagurile noastre in prima jumatate a mileniului intai al erei crestine, alaturi de Sfintii Ioan Casian si Gherman, istoria bisericeasca consemneaza prezenta Cuviosului Dionisie Exiguul, monah cu preocupari carturaresti si initiatorul cronologiei crestine. Viata sa ramane un model de virtute si un indemn la studiu, in primul rand pentru oamenii Bisericii.
Sfantul Cuvios Dionisie Exiguul (cel Mic sau Smerit) s-a nascut in Scythia Minor intre anii 460-470 si a murit in Italia, la Vivarium, pe la 545-550. El a atras atentia multor cercetatori care l-au numit "erudit daco-roman", sau "Dionisie Romanul, o podoaba a Bisericii noastre stramosesti".
La fel ca si Sfantul Ioan Casian, el s-a format in scolile si manastirile din Dobrogea, dupa metode scolare si duhovnicesti asemanatoare. A intrat de tanar in manastire ca si Sfantul Ioan Casian, a ajuns in Orient pentru a cunoaste mediul monahal din aceste parti, dar din cauza raspandirii monofizitismului, a ramas putina vreme acolo si a plecat la Constantinopol unde ramane o perioada de timp greu de precizat; de acolo se duce, spre sfarsitul anului 496, la Roma, la chemarea papei Ghelasie, care avea nevoie de traducatori din limba greaca in limba latina. In Italia a ramas pana la sfarsitul vietii lucrand in timpul pastoririi a zece papi.
Avea bune cunostinte de astronomie asa cum a dovedit in lucrarile sale de cronologie bisericeasca, initiind pentru prima oara calcularea erei crestine, adica numararea anilor de la nasterea Mantuitorului Iisus Hristos. Canoanele date de cele patru sinoade ecumenice si de cele locale au o importanta deosebita pentru organizarea si viata Bisericii. Ele reglementeaza viata crestina si au in acelasi timp un bogat continut doctrinar. Insa, cum toate cele patru sinoade ecumenice recunoscute de ambele Biserici mari, Ortodoxa si Romano-Catolica, s-au tinut in rasaritul bizantin, unde limba greaca era predominanta, iar hotararile au fost consemnate in aceasta limba, mai greu perceptibila in apus, se simtea deci nevoia unui acces mai usor la ele, care nu putea fi realizat decat prin traduceri in limba latina. Sarcina i-a fost incredintata lui Dionisie, care avea cunostintele lingvistice si pregatirea teologica de a reda corect si placut ceea ce traducea. Ostenelile lui Dionisie s-au concretizat in traducerea canoanelor primelor patru sinoade ecumenice - Niceea, Constantinopol, Efes si Calcedon -, si a unor sinoade locale.
Evlavios si smerit, rugator si postitor, invatat si harnic lucrator in Biserica lui Hristos, Cuviosul Dionisie Exiguul, Cel Smerit, parintele erei crestine si al dreptului bisericesc a fost canonizat de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, in sedinta din 8-9 iulie 2008, cu data de praznuire 1 septembrie. Proclamarea locala a canonizarii a avut loc in data 2 noiembrie 2008, la Catedrala Arhiepiscopala Sfintii Apostoli Petru si Pavel din Constanta.
Biroul de Presa si Comunicare al Arhiepiscopiei Tomisului
.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.