Sfantul Grigorie Decapolitul

La 20 noiembrie, Biserica noastra il pomeneste pe Sfantul Grigorie Decapolitul, propovaduitor si aparator al dreptei credinte, informeaza TRINITAS TV. Sfantul este cinstit in mod deosebit la Manastirea valceana Bistrita, asezamant ce pastreaza inca de la sfarsitul secolului al XV-lea moastele sale.

Sfantul Grigorie s-a nascut in jurul anului 780, in Isauria - Asia Mica, si a copilarit in cetatea Irinopolis. Dupa terminarea studiilor Sfantul s-a calugarit, ostenindu-se pentru apararea Ortodoxiei si cinstirea sfintelor icoane in Constantinopol, in Asia Mica, la Roma si in Macedonia. Si-a petrecut ultimii ani din viata in Manastirea „Sfantul Mina”, aproape de Tesalonic, invrednicindu-se de harul preotiei.

Renumit in tot Bizantul pentru curatia vietii sale, Sfantul Grigorie Decapolitul trece la Domnul la 20 noiembrie, in anul 842, fiind inmormantat la o manastire din Constantinopol.

In anul 1453, moastele Sfantului Grigorie sunt duse in partile Dunarii, ajungand in mainile unui dregator turc. Auzind de minunile ce se faceau la aceste moaste, banul Tarii Romanesti, Barbu Craiovescu, le cumpara si le duce la Manastirea Bistrita din judetul Valcea, ctitoria sa, unde se afla si astazi.

Din cauza deselor atacuri si incursiuni ale ungurilor asupra Tarii Romanesti, calugarii din Manastirea Bistrita Olteana au sapat in secolul al XVI-lea o grota ascunsa in stanca, la un kilometru de manastire, unde ascundeau moastele Sfantului Grigorie in vremuri de primejdie. Cu timpul, in aceasta pestera s-a facut un mic paraclis pictat, de o rara frumusete, numit „Paraclisul Sfantului Grigorie”.

Racla de argint, in care se pastreaza cinstitele moaste, dateaza din anul 1656, fiind lucrata de mesteri din cetatea Brasovului. Generalizarea cultului Sfantului Grigorie Decapolitul a fost hotarata de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane in anul 1950.

Un fragment din cinstitele moaste ale Sfantului Grigorie Decapolitul se afla si la Biserica „Hagiu” din Capitala, care isi va serba ocrotitorul in aceasta sambata. Generalizarea cultului Sfantului Grigorie Decapolitul a fost hotarata de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane in anul 1950.

Sursa:arhiram.ro

.

19 Noiembrie 2010

Vizualizari: 503

Voteaza:

Sfantul Grigorie Decapolitul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE