Sfantul Ierarh Ambrozie, ocrotitorul duhovnicesc al Preasfintitului Parinte Ambrozie

Astazi, in ziua praznuirii Sfantului Ierarh Ambrozie, ocrotitorul duhovnicesc al Preasfintitului Parinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, clericii si credinciosii eparhiei noastre aduc multumire lui Dumnezeu si Sfantului Ierarh Ambrozie al Mediolanului, pentru darurile revarsate asupra persoanei Preasfintiei Sale, pentru modul in care Preasfintia Sa a inmultit darurile primite de la Dumnezeu.

Preasfintitul Parinte Ambrozie s-a nascut in cea de-a douazecea zi a lui prier, in anul Domnului 1969, in localitatea Mislea, judetul Prahova. Odata cu terminarea studiilor liceale si a stagiului militar in localitatea prahoveana Mislea, chemarea catre viata monahala se face tot mai mult simtita, astfel ca, in anul 1990, intra in obstea Schitului Crasna, unul dintre cele mai cunoscute centre monahale prahovene. In anul 1991 este tuns in monahism, primind numele si binecuvantarea marelui ierarh al Milanului, Sfantul Ambrozie. Datorita dragostei pentru slujirea Sfantului Altar, tanarul monah este hirotonit ierodiacon, apoi ieromonah in 1992. Anii petrecuti in obstea Schitului Crasna, figurile pline de lumina ale povatuitorilor sai duhovnicesti, au fost, nu de putine ori, rememorati de Preasfintia Sa, cu duiosia si pretuirea cu care se cuvine a ne omagia parintii spirituali.
In anul 1996 a fost numit prin decizie patriarhala staret al Schitului Darvari din Bucuresti, unde a desfasurat o intensa activitate duhovniceasca si administrativa, intarind obstea monahilor, creand o comunitate de credinciosi bine inchegata, construind un paraclis, staretia, arhondaricul, trapeza si chiliile si restaurand vechea incinta. Pe 4 octombrie 2000 a fost ales in functia de Episcop Vicar Patriarhal, cu titulatura „Sinaitul", de catre Sfantul Sinod, la propunerea vrednicului de pomenire Parinte Patriarh Teoctist, hirotonia avand loc la data de 15 octombrie 2000.

In ziua de 8 februarie 2006, Preasfintitul Parinte Ambrozie a fost ales in demnitatea de Episcop al Giurgiului de catre Colegiul Electoral Bisericesc, intrunit sub presedintia vrednicului de pomenire Parinte Patriarh Teoctist si intronizat in ziua de 9 aprilie in Catedrala Episcopala „Adormirea Maicii Domnului" din Giurgiu.

Tanara episcopie infiintata pe malurile Dunarii primea, astfel, un arhiereu tanar, dornic sa puna temelie trainica vietii duhovnicesti pe aceste meleaguri. In cei patru ani de pastorire, Preasfintia Sa a desfasurat o activitate deosebita din punct de vedere pastoral-misionar, straduindu-se sa cunoasca problemele si solicitarile preotilor si credinciosilor prin intermediul numeroaselor vizite pastorale facute in cuprinsul eparhiei.

Un aspect important al desfasurarii activitatii Preasfintiei Sale l-a reprezentat revigorarea vietii monahale prin infiintarea de manastiri si schituri. Astfel, au fost infiintate Manastirea „Sf. M. Mc. Gheorghe" si Schitul „Sf. Nicolae" din Giurgiu, Schitul „Acoperamantul Maicii Domnului" din com. Izvoarele, satul Chiriacu, Manastirea „Sf. Ioan Rusul" in padurea de la Slobozia, reactivarea Schitului „Barbu Belu" de la Gostinari, a Schitului Strambu-Gaiseni, care anul acesta a implinit cinci secole de existenta, si infiintarea Schitului „Mironesti" din localitatea cu acelasi nume, al carui sfant locas il are drept ctitor pe domnitorul Radu Serban. Totodata, o atentie deosebita a fost acordata Manastirii Comana, ctitorita in anul 1461 de Vlad Tepes, care, din anul 2008, a intrat intr-un amplu proces de restaurare pentru a reda Comanei infatisarea cuvenita unui monument cu atatea rosturi in trecutul Vlascai.

Alaturi de reactivarea sau infiintarea de noi centre monahale, a fost sustinuta activitatea parohiilor, sprijinindu-se conservarea si consolidarea monumentelor istorice, ridicarea de noi lacasuri de cult si inzestrarea acestora cu tot ceea ce este necesar in vederea bunei desfasurari a vietii parohiale.

In plan social-filantropic, au fost infiintate mai multe asociatii si centre sociale, menite sa vina in sprijinul tuturor celor defavorizati. Intre acestea se cuvine sa enumeram Asociatia „Letca Noua", infiintata in 2006, ce cuprinde la ora actuala mai multe centre – Asezamantul social „Dumnezeiestii Parinti Ioachim si Ana", Casa protejata „Nifon Mitropolitul", Asezamantul social „Gradina Maicii Domnului", Asezamantul social „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil". De asemenea, trebuie mentionate Centrul pentru copii si tineret „Sf. Stelian" din Parohia Oinacu, cantina sociala „Sf. Nicolae cel Milostiv" de la Schitul Sfantul Nicolae – Giurgiu, Cantina Sociala „Sfantul Mina – grabnic ajutatorul" din incinta Manastirii Buna Vestire. Un loc important in cadrul acestor activitati sociale il reprezinta deschiderea cabinetului medical „Sf. Ioan Rusul", pe data de 8 februarie a anului 2010.

Imbogatirea activitatii culturale a eparhiei a reprezentat si reprezinta una dintre preocuparile majore ale Preasfintiei Sale. Pentru a putea raspunde cerintelor si provocarilor epocii, Preasfintia Sa a acordat binecuvantarea infiintarii mai multor centre social-culturale in cadrul carora se desfasoara atat programul catehetic „Hristos impartasit copiilor", cat si diferite conferinte ale credinciosilor giurgiuveni. Intre aceste centre se cuvine sa mentionam Centrul Cultural-Pastoral „Meletie Arhimandritul" din incinta Manastirii Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, Centrele Cultural-Misionare „Sfantul Ioan Valahul" si „Nichifor Crainic" din incinta Centrului Eparhial, Centrul Cultural „Radu Serban" din incinta Manastirii Comana, Centrul Cultural „Dimitrie Bolintineanu" de la Parohia Bolintin Vale, Centrul Pastoral-Misionar „Arsenie Boca" de la parohia Draganescu, Centrul Pastoral-Misionar „Mitropolit Tit Simedrea" din Ghimpati. De asemenea, a fost infiintata Editura Eparhiala si Muzeul eparhial.Totodata, se cuvine sa mentionam in mod deosebit activitatea editoriala a Editurii Episcopiei Giurgiului, in cadrul careia au aparut, pe langa publicatia lunara „Revista Ortodoxa", si o serie de studii si carti cu continut teologic si duhovnicesc.

Invatamantul teologic giurgiuvean se bucura de atentia deosebita a Preasfintiei Sale. Din anul scolar 2008–2009, Seminarul Teologic din Giurgiu poarta numele celui de al V-lea Patriarh, cel care a contribuit in mod decisiv la infiintarea lui. Pentru buna desfasurare a procesului de invatamant, Preasfintia Sa a pus la dispozitia tinerilor teologi un volum impresionant de carti din biblioteca personala, a amenajat o sala speciala pentru auditii, dotand-o cu toate cele necesare in acest sens. Tototdata, Episcopia Giurgiului acorda lunar bursa „Teoctist Patriarhul" elevilor eminenti ai Seminarului, tinand cont atat de rezultatele la invatatura, cat si de situatia sociala a acestora.

La acest ceas de sarbatoare sfanta, Permanenta Consiliului Eparhial, clerul si credinciosii Eparhiei Giurgiului ureaza Preasfintitului Parinte Ambrozie ani multi cu sanatate, alese bucurii duhovnicesti si rodnica arhipastorire, rugand pe Bunul Dumnezeu sa-l pazeasca,

Intru multi si fericiti ani!

Sursa: episcopiagiurgiului.ro

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 969

Voteaza:

Sfantul Ierarh Ambrozie, ocrotitorul duhovnicesc al Preasfintitului Parinte Ambrozie 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE