Sfantul Ilie praznuit in Episcopia Caransebesului

La sarbatoarea Sfantului Prooroc Ilie Tesviteanul mai multe lacasuri de cult din Episcopia Caransebesului isi serbeaza hramul. Manifestarile vor debuta prin sfintirea unei frumoase troite de lemn, inchinata Sfintilor Martiri Brancoveni, in curtea Manastirii „Sf. Ilie de la Izvor”, Bocsa Vasiova, sambata, 19 iulie, cu incepere de la orele 18.30. Un sobor de arhierei, preoti si diaconi, avandu-l ca protos pe Inaltpreasfintitul Parinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei si Mitropolitul Olteniei va oficia apoi slujba Vecerniei cu Litie in altarul de vara al manastirii.

Spre bucuria credinciosilor care an de an isi indreapta pasii intr-un numar tot mai mare spre acest asezamant, anul acesta vor fi aduse spre inchinare, de la Craiova, moastele Sfantului Ierarh Ioan cel Milostiv, Patriarhul Alexandriei, care vor fi asezate in curtea manastirii toata noaptea.

Cu binecuvantarea Preasfintitului Parinte Lucian, Episcopul Caransebesului, in ziua hramului, duminica, 20 iulie, Sfanta Liturghie va fi oficiata la Manastirea Vasiova de catre Preasfintitul Parinte Macarie, Episcopul Europei de Nord, inconjurat de un mare sobor de preoti si diaconi.In aceasta zi de sarbatoare si Catedrala episcopala din Caransebes isi va serba cel de-al doilea hram. Duminica, 20 iulie, la ceasurile diminetii, un sobor de arhierei, preoti si diaconi vor porni in procesiune de la resedinta episcopala spre noua catedrala, purtand si racla cu moastele Sfantului Ierarh Ioan cel Milostiv. In sfantul locas, Inaltpreasfintitul Parinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, impreuna cu Preasfintitul Parinte Lucian, Episcopul Caransebesului si cu Preasfintitul Parinte Siluan, Episcopul Ortodox Roman din Ungaria, avand alaturi preoti si diaconi de la toate bisericile din Caransebes, vor sluji Dumnezeiasca Liturghie.

Sunt asteptati credinciosi din intreg cuprinsul eparhiei si mai ales de la parohiile caransebesene.„Din anul 2011 s-a inaugurat obiceiul de a sarbatori in mod festiv pe Sf. Proroc Ilie, al doilea hram al catedralei noi si tot de atunci s-a intemeiat si obiceiul de a aduce cu aceasta ocazie in Episcopia Caransebeșului si moaste de sfinti pentru inchinarea credinciosilor. Anul acesta prin lucrarea lui Dumnezeu, vor fi aduse la Catedrala episcopala dar si la manastirea Sf. Ilie de la Izvor din Bocsa, moastele unui mare si mult cinstit sfant, Ioan cel Milostiv, patriarhul Alexandriei, un ierarh sarbatorit la 12 noiembrie. Moastele lui vor fi aduse de la Craiova prin purtarea de grija a Inaltpreasfintitului Parinte Irineu, mitropolitul Olteniei. Cu drag ii asteptam pe toti credinciosii care doresc sa se impartaseasca din binecuvantarea lui Dumnezeu venita prin savarsirea sfintelor slujbe si prin mijlocirile Sf. Proroc Ilie si ale Sf. Ioan cel Milostiv”, a precizat parintele Daniel Alic, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului.Sfantul Proroc Ilie Tesviteanul va fi serbat festiv si la asezamintele monahale, aflate pe cei doi munti ce strajuiesc Banatul Montan. La Schitul de pe Muntele Mic, Sfanta Liturghie va fi oficiata, din incredintarea Chiriarhului, de catre parintele consilier Alin Campean, impreuna cu un sobor de preoti din satele de pe Valea Sebesului.

Un frumos pelerinaj se va organiza si la Schitul de pe Muntele Semenic, unde parintele inspector Calin Ianchis, impreuna cu un sobor de preoti din zona Resitei, va sluji Sfanta Liturghie. In ambele lacasuri monahale, la primele ore ale diminetii se va oficia Sfintirea apei si Taina Sfantului Maslu.Si alte biserici din cuprinsul Episcopiei Caransebesului, ocrotite de Sfantul Prooroc Ilie, isi vor serba cu acest prilej hramul. Vor fi in straie de sarbatoare preotii si credinciosii din Parohiile Bautarul Inferior, Bautarul Superior, Bucosnita, Marga si Valea Timisului din Protopopiatul Caransebes, Oravita Romana si Doman din Protopopiatul Resita, Bogaltin, Luncavita, Patas si Parvova din Protopopiatul Baile Herculane, precum si cei din Coronini si Milcoveni din Protopopiatul Moldova Noua.

Sursa: episcopiacaransebesului.ro

.
Pe aceeaşi temă

16 Iulie 2014

Vizualizari: 237

Voteaza:

Sfantul Ilie praznuit in Episcopia Caransebesului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE