Sfantul Irodion de la Lainici

Sfantul Irodion de la Lainici, model de viata aleasa in Hristos: Prinos de recunostinta la ceas de aleasa praznuire

Saptamana aceasta, Biserica din Oltenia va face aleasa praznuire Sfantului Irodion de la Lainici, duhovnicul Sfantului Calinic de la Cernica. Canonizat de curand, Luceafarul Olteniei poarta permanent rugaciunile noastre catre Imparatul ceresc.

Se cuvine asadar sa inchinam cateva smerite randuri celui ce ne este cu adevarat parinte, frate si prieten intru Hristos Domnul.

Nascut in Bucuresti in anul 1821, Sfantul Irodion (din botez, Ioan) de mic primeste o educatie in acord cu invatatura Bisericii. A trait deplin curentul isihast de la Cernica, prin lucrarea staretului Gheorghe, acesta fiind ucenic direct al Sfantului Paisie Velicicovski de la Neamt. Aceasta lucrare minunata este continuata la Sfanta Manastire Cernica de Sfantul Calinic, pe care evlaviosul tanar Ioan il cunoaste venind la dansul sa se spovedeasca. Urmare a minunatelor trairi si experiente ziditoare de suflet, el hotaraste ca la 20 de ani sa ia calea manastirii. Ceea ce il face sa se distinga de la inceput este ravna in toate ascultarile, existand marturii ca tanarul monah cerea si altele, impartindu-si ziua intre ascultari, rugaciune si metanii. Asadar, in anul 1846 (dupa 5 ani de la intrarea in manastire), este tuns in monahism de catre Sfantul Calinic, cu numele de Irodion.

Pe urmele Sfantului Calinic de la Cernica
Imbracat cu rasa monahala, viitorul sfant se nevoieste si mai mult in post si in rugaciune, fiind mai smerit si crescand tot mai mult duhovniceste. La insistenta domnitorului Barbu Stirbei, in anul 1850, Sfantul Calinic de la Cernica accepta sa fie ales episcop al Ramnicului. Odata cu plecarea sa din lavra nevoitorilor isihasti, ia cu sine cativa parinti spre a-l ajuta in organizarea episcopiei, distrusa de un incendiu. Spre implinirea acestei lucrari, Sfantul Calinic locuieste o perioada la Craiova, avand cu sine si pe Sfantul Irodion, acum devenit duhovnic al sau. Anii 1851-1852 il gasesc pe Sfantul Irodion in Lavra de la Lainici cu ascultarea de a pune la punct viata duhovniceasca a fratilor de aici. Din 1854 este numit egumen al schitului, veghind astfel la bunul mers al treburilor administrative, la implinirea ascultarilor duhovnicesti, crezand totodata ca monahul, cu cat are raspunderi mai mari inaintea lui Dumnezeu si a oamenilor, cu atat mai mult trebuie sa se nevoiasca. Cu toate acestea, ispitele nu lipsesc, iar amaraciunea provocata de anumite rautati facute de frati il determina sa isi dea demisia. Desigur, acestea se datorau si din dorinta impunerii vointei ctitorilor mireni ai Schitului Lainici.

In ascultarea de staret al Manastirii Lainici
Intre 1854 si 1900, Sfantul Irodion cere eliberarea din functie, nu mai putin decat de cinci ori, la scaunul episcopal. Cerea acestea intrucat dorinta de marire a unor monahi starnea dezbinari in obste. Cu toate acestea, in cei 41 de ani de staretie, sfantul a fost silit sa demisioneze de cinci ori, desi dupa un timp scurt episcopul il repunea in functie. Sfantul stransese in jurul lui o obste generoasa, mai mare decat cele de la Cozia sau Tismana. Sfantul Episcop Calinic de la Cernica venea foarte des la Lainici. Il numea pe Sfantul Irodion „Luceafarul de la Lainici“ si, desi ii fusese ucenic, incepe sa ceara sfaturi si sa se spovedeasca la acesta. Mai mult, Sfantul Irodion ajunsese sa fie cautat de multi credinciosi, facand minuni inca din timpul vietii: alunga duhurile rele, de multe ori le spunea oamenilor pacatele lor si ale inaintasilor lor. Pe 3 mai 1900, Sfantul Irodion a trecut la Domnul. Dupa trecerea sa la Domnul, la mormantul sau se petreceau multe minuni.

Sfintele sale moaste au fost descoperite cu post si rugaciune, dupa 109 ani de la trecerea sa la Domnul, sub purtarea de grija a Inaltpreasfintitului Parinte Mitropolit Irineu. In ziua de 1 mai 2011 a avut loc la Manastirea Lainici slujba de canonizare a Sfantului Irodion, in prezenta membrilor Sinodului Bisericii Ortodoxe, in frunte cu Preafericitul Parinte Patriarh Daniel.

Pr. Corneliu Dogaru

Sursa: mitropoliaolteniei.ro

.
Pe aceeaşi temă

29 Aprilie 2014

Vizualizari: 840

Voteaza:

Sfantul Irodion de la Lainici 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE