Sfantul Mare Mucenic Teodor Stratilat cinstit la Catedrala Arhiepiscopala din Ramnicu Valcea

In ziua praznuirii Sfantului Mare Mucenic Teodor Stratilat, Catedrala Arhiepiscopala "Sfantul Nicolae” din Ramnicu Valcea se afla in sarbatoare, deoarece pe langa moastele Sfintilor Ierarhi Nicolae si Calinic de la Cernica si ale Sfintilor Mucenici Mercurie si Carp Episcopul, aici se afla la loc de cinste si un fragment din moastele Sfantului Mare Mucenic Teodor Stratilat, spre inchinarea tuturor pelerinilor si credinciosilor care pasesc pragul acestui sfant lacas de cult.

Astazi, 8 februarie, slujba Sfintei Liturghii a fost savarsita de catre un sobor de preoti si diaconi in frunte cu Parintele Protosinghel Sebastian Mihalcea. Aseara in Catedrala Arhiepiscopala s-a savarsit slujba Vecerniei unita cu Litia si Acatistul Sfantului Mucenic Teodor Stratilat.

In cuvantul de invatatura tinut la finalul Sfintei Liturghii, Parintele Sebastian Mihalcea, Eclesiarhul Catedralei Arhiepiscopale, a vorbit despre viata si martiriul acestui Mare Mucenic al Domnului Hristos.



Dupa Sfanta Liturghie a fost savarsit un parastas pentru ctitorii si binefacatorii sfantului locas, urmat de Taina Sfantului Maslu.
Raspunsurile la strana au fost oferite de catre grupul de psalti ai Catedralei Arhiepiscopale.

La sarbatoare au participat numerosi credinciosi din municipiul Ramnicu Valcea, care s-au inchinat la sfintele moaste asezate in catedrala, deoarece Sfantul Mucenic Teodor Stratilat este Mucenicul biruintei simai ales tamaduitor de boli si neputinte.

In Catedrala Arhiepiscopala din Ramnicu Valcea catre sfarsitul secolului al XIX-lea a fost adus un fragment (antebrat) din moastele sfantului.

Sfantul Mare Mucenic Teodor Stratilat a trait pe vremea imparatului Liciniu, iar dupa neam era din Evhaita si Ioneia, in Heradeea, langa Marea Neagra. Prin podoaba sufletului, frumusetea trupului si puterea cuvintelor, el ii intrecea pe multi. Auzind de Teodor, Liciniu a trimis cativa barbati din Nicomidia sa-l invite la el, dar acesta n-a voit sa se supuna. Atunci imparatul a pornit el spre Teodor, care l-a primit cu toata cinstea cuvenita. Indemnandu-l sa aduca jertfa idolilor, Teodor nu numai ca nu a voit, dar la miezul noptii a mers si a sfaramat totii zeii cei din aur si argint si i-a impartit saracilor.

Din porunca imparatului Liciniu, Teodor a fost prins si supus la multe chinuri, apoi aruncat in temnita cu picioarele in butuci si tinut nemancat sapte zile. A fost scos apoi si pironit pe cruce in fata multimilor, care vazand suferintele sfantului au crezut in Hristos, impreuna cu capeteniile lor.

Auzind acest lucru, Liciniu a poruncit sa ii taie capul sfantului, savarsindu-si astfel calea muceniciei sale. Sfintele lui moaste au fost mutate din Heracleea, la Evhaita si puse in locasul parintilor sai, asa cum ii poruncise lui Avgav, ucenicul sau, care a fost de fata la mucenicia sa.


Sursa: arhiram.ro

.
Pe aceeaşi temă

08 Februarie 2013

Vizualizari: 989

Voteaza:

Sfantul Mare Mucenic Teodor Stratilat cinstit la Catedrala Arhiepiscopala din Ramnicu Valcea 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE