Aducerea moastelor Sfantului Teodor Stratilat

Aducerea moastelor Sfantului Teodor Stratilat Mareste imaginea.

Sfantul Teodor Stratilat este praznuit pe 8 februarie, in vreme ce pe 8 iunie facem pomenirea mutarii sfintelor sale moaste din cetatea Eracliei in Evhaita. Sfantul Teodor Stratilat a vietuit la sfarsitul secolului al III-lea si inceputul secolului al IV-lea. A fost supus la multe chinuri pentru ca a refuzat sa aduca jertfa idolilor. Dupa cinci zile de temnita, este rastignit asemeni lui Hristos. I-au fost pironite mainile si picioarele, iar trupul i-a devenit tinta tinerilor arcasi. Noaptea, ingerul Domnului l-a coborat de pe cruce si l-a facut sanatos. In urma acestei minuni, multi pagani s-au convertit la crestinism. I s-a taiat mai tarziu capul, din porunca imparatului Liciniu.

Amintim ca inaintea muceniciei sale, Sfantul Teodor a lasat urmatoarele porunci in testamentul pe care i l-a lasat lui Varus, ucenicul sau: „In Evhaita sa ingropi trupul meu, in pamantul stramosilor mei."

Sfantul Anastasie din Sinai a scris despre o minune a icoanei Sfantului Teodor: In orasul Karast de langa Damasc se afla o biserica inchinata Sfantului Teodor Stratilat. Cand Saracinii au cucerit Damascul, un grup de saracini s-au instalat in biserica cu nevestele si copiii lor. Acolo, in fresca, se afla pictat chipul Sfantului Teodor. Unul dintre saracini a tras cu o sageata si a lovit chipul Sfantului in fata. De indata, din fata Sfantului a inceput sa curga sange. Curand dupa aceea, toti saracinii aceia au pierit in acea biserica.

Troparul Sfantului Teodor Stratilat

Cu numirea ostirei celei adevarate, purtatorule de chinuri al cerescului Imparat, voievod prea bun te-ai facut, Teodore. Caci cu armele credintei te-ai ostit intelepteste si ai biruit cetele dracilor si purtator de biruinta viteaz te-ai aratat. Pentru aceasta, pe tine cu credinta pururea te fericim.

Tot in aceasta zi, facem pomenirea:
- Sfintilor Martiri Nicandru si Marcian;
- Sfintei Mucenite Caliopia;
- Sfintei Cuvioase Melania;
- Sfantului Cuvios Atre;
- Sfantului Mucenic Marcu;
- Sfantului Cuvios Naucratie;
- Sfantului Mucenic Teofan.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Calendar Ortodox

Pe aceeaşi temă

16 Decembrie 2016

Vizualizari: 40058

Voteaza:

Aducerea moastelor Sfantului Teodor Stratilat 5.00 / 5 din 6 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • Mihail VasilePostat la 2015-06-08 18:40

    Sfinte Teodore, roaga-te lui Hristos Dumnezeu, pentru mine pacatosul, sa ma miluiasca.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Afiseaza Calendarul Ortodox