Sfantul Prooroc Ioan Botezatorul, praznuit la Manastirea Timiseni - Sag

La sarbatoarea Taierii Capului Sfantului Prooroc Ioan Botezatorul, numerosi credinciosi din intreg Banatul si-au indreptat pasii spre Manastirea Timiseni, de la marginea localitatii Sag, jud. Timis, pentru a lua parte la hramul manastirii si la slujba de sfintire a noii biserici.

Un nou lacas de cult inchinat Inaintemergatorului Domnului

Praznicul Inaintemergatorului Domnului a reprezentat in acest an un moment deosebit de important atat pentru obstea manastirii Timiseni- Sag, cat si pentru inchinatorii acesteia, intrucat a fost sfintit noul lacas ridicat in incinta complexului monahal.

Biserica nou- construita, cu hramul “Taierea Capului Sfantului Prooroc Ioan Botezatorul”, a fost tarnosita, miercuri, 29 august, in prezenta a sute de credinciosi, de catre Preasfintitul Parinte Paisie Lugojanul, Episcop – vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei, inconjurat de un ales sobor de preoti si diaconi. Din soborul slujitorilor au facut parte consilieri de la Centrul eparhial din Timisoara, preoti de la Catedrala mitropolitana, protopopi ai eparhiei, precum si un numar mare de preoti si diaconi de la manastirile si parohiile invecinate. Dupa slujba de sfintire a bisericii, Ierarhul a oficiat Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie, in cadrul careia au fost inaltate rugaciuni de multumire Bunului Dumnezeu pentru binefacerile revarsate asupra sfintei manastiri si a obstii conduse cu multa vrednicie de stavrofora Casiana Simon, sub indrumarea careia s-au desfasurat ample lucrari de constuctie si modernizare in ultimii zece ani. In finalul slujbei, Preasfintia Sa a transmis obstii monahale, precum si celor trei slujitori ai manastirii, Arhim. Simeon Stana, exarhul manastirilor timisene, protos. Mihail Duma, duhovnicul manastirii si pr. Nicolae Fit, binecuvantarea si felicitarile Inalt Preasfintitului Parinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, pentru eforturile depuse la ridicarea noului corp administrativ de cladiri si a bisericii, precum si pentru modernizarea intregului complex manastiresc. Totodata, Ierarhul a subliniat rolul covarsitor al credinciosilor banateni, care au sprijinit acest demers si au fost intotdeauna alaturi de obstea manastirii de la Timiseni, contribuind dupa putere la materializarea acestuia. Raspunsurile la Sfanta Liturghie au fost date de grupul coral “Theophoros” al Arhiepiscopiei Timisoarei, condus de diac. Ion-Alexandru Ardereanu.

Lucrari ample de constructie desfasurate in ultimii 10 ani

Incepand cu anul 2002 pana in prezent, la Manastirea Timiseni s-au desfasurat ample lucrari de constructie si amenajare pentru a veni in intampinarea numarului mare de pelerini, care pasesc pragul sfintei manastiri in fiecare duminica si sarbatoare. Astfel, o data cu punerea pietrei de temelie pentru noua biserica, la 10 mai 2002, au fost demarate lucrarile de constructie unui nou corp de cladire cu destinatie administrativa, ce cuprinde chilii, ateliere de icoane si croitorie, camere pentru pelerini, biblioteca, bucatarie si o trapeza cu capacitate de 150 de personae. Noua biserica, mult mai mare si mai incapatoare este realizata in stilul bisericilor din Banat, avand forma de nava, cu bolta in leagan si turn pe pronaos. Pictura acesteia a fost realizata in tehnica fresco, in maniera bizantina de pictorii Constantin si Petronia Dumitrescu-Gherghe, intre anii 2008-2011. Lucrarile desfasurate in toti acesti ani la manastire au contribuit la extinderea si modernizarea intregului complex monahal, find vorba de o adevarata lucrare de rezidire a acesteia.

Din trecutul manastirii

Din punct de vedere istoric, aceasta manastire a fost ctitorita de mitropolitul Vasile Lazarescu in 1944. Apoi, prin grija exarhului manastirilor din Banat din acel timp, Justinian Dalea, a fost inzestrata cu un minim necesar desfașurarii vietii monahale, inclusiv cu o tesatorie mecanica. La inceput, manastirea a functionat ca metoc al Manastirii Partos, iar serviciile religioase se oficiau intr-o capela care a fost amenajata in interiorul imobilului. In 1959, prin Decretul 410, manastirea a fost desfiintata., fiind preluata de ocolul silvic si destinata spre locuire muncitorilor. Prin staruinta Inalt Preasfintitului Dr. Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului, manastirea a fost reinfiintata in anul 1968. De atunci si pana in prezent, mii de credinciosi din intreaga tara vin aici pentru a gasi alinare sufleteasca si trupeasca prin post si rugaciune alaturi de vietuitorii acestei manastiri, traind experienta impartasirii din binecuvantarea si harul lui Dumnezeu.

Sursa: mitropolia-banatului.ro

.

06 Ianuarie 2013

Vizualizari: 609

Voteaza:

Sfantul Prooroc Ioan Botezatorul, praznuit la Manastirea Timiseni - Sag 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE