Sfantul Serafim de Sarov - O mie de zile in genunchi pe o piatra


Sfantul Serafim de Sarov - O mie de zile in genunchi pe o piatra

 

Sfantul Serafim de Sarov s-a nascut la 19 iulie 1759 in orasul Kursk din Rusia, primind la botez numele de Prohor. Parintii sai, Isidor si Agatia Mosnin, erau oameni instariti, insa evlaviosi si foarte milostivi. Ramas orfan de tata la 3 ani, micutul Prohor a fost crescut de mama sa.


La 17 ani, primind binecuvantarea mamei, care i-a daruit si o cruce de care sfantul nu s-a despartit niciodata, el a plecat sa imbratiseze viata monahala la Lavra Pecerska de la Kiev. Dupa o vreme, indrumat de Parintele Dositei din pustia Kitaev, a mers sa isi petreaca restul vietii in Manastirea Sarovului.

In ajunul Intrarii in Biserica a Maicii Domnului, pe 20 noiembrie 1778, tanarul Prohor a intrat in Manastirea Sarovului. Aici a petrecut in ascultare si felurite nevointe, ceea ce i-a atras mai mare dragoste si respect din partea celorlalti parinti.


Dupa opt ani petrecuti ca frate, Prohor s-a invrednicit a primi chipul ingeresc, primind numele de Serafim. Un an mai tarziu a fost facut ierodiacon. In 1793, la 35 de ani ajunge ieromonah. Curand dupa aceasta, implinind 16 ani de manastire, cu binecuvantarea egumenului Pahomie, Sfantul Serafim s-a retras la pustie, intr-o chilie din lemn.

 

Intarit de rugaciune si post, Sfantul Serafim a petrecut trei ani precum stalpnicii de odinioara. Timp de o mie de zile s-a rugat in genunchi pe o piatra de granit, iar cand, spre sfarsitul vietii, cineva a gasit piatra si i-a adus-o, Sfantul a zis: "Simeon Stalpnicul a stat 47 de ani in picioare pe un stalp. In comparatie cu el, ce-am facut eu?".


Nimeni nu va sti vreodata cum a trait el ani de zile in postul mancarii si, mai ales, al tacerii. Isi taiase cu buna stiinta orice legatura cu lumea. Cand i se intampla sa intalneasca pe cineva in padure, cadea in genunchi, cu fata la pamant, si ramanea asa, in aceasta pozitie, pana cand trecatorul se indeparta.

 

Dupa o perioada de 16 ani de sihastrie revine in manastirea din care plecase. A trecut la cele vesnice la 2 ianuarie 1833 si a fost ingropat langa altarul Bisericii "Adormirea Maicii Domnului" din Sarov.  Moastele sale au fost descoperite dupa 70 ani de la moartea sa.  Pe data de 19 iulie 1903 a avut loc la Sarov canonizarea oficiala a Cuviosului Serafim. Este pomenit la data de 2 ianuarie si pe 19 iulie.

.

01 Ianuarie 2008

Vizualizari: 818

Voteaza:

Sfantul Serafim de Sarov - O mie de zile in genunchi pe o piatra 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE