Sfantul Teodosie cel Mare sarbatorit in Patriarhia Ierusalimului

Patriarhia Ierusalimului l-a sarbatorit pe 24 ianuarie (11 ianuarie dupa calendarul bisericesc neindreptat) praznuieste pe Sfantul Teodosie, „incepatorul vietii de obste si dascalul pustiului”. La Manastirea Sfantului Teodosie, locul unde s-a nevoit sfantul si unde a pus bazele vietii de obste in Tara Sfanta, Sanctitatea Sa Theophilos al III-lea, Patriarhul Ierusalimului si a toata Palestina, a savarsit Sfanta Liturghie, in fruntea unui sobor de preoti si in prezenta a numerosi pelerini din toata lumea, dupa cum ne informeaza Ilie Chiscari, corespondent Basilica la Ierusalim.

La Biserica Reprezentantei Patriarhiei Romane din Ierusalim, Sfanta Liturghie a fost savarsita de catre Preasfintitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, in fruntea unui sobor de preoti. Alaturi de Preasfintia Sa, a slujit Inaltpreacuviosul Parinte Ipopsifiu Ieronim, Reprezentantul Patriarhiei Romane la Locurile Sfinte si Superiorul Asezamintelor Romanesti de la Ierusalim, Ierihon si Iordan.

Preasfintitul Varsanufie se afla intr-un pelerinaj la Locurile Sfinte, prilej cu care marti, 18 ianuarie, in ajunul praznicului Botezului Domnului, a vizitat si biserica romaneasca de la Ierihon, unde a savarsit slujba sfintirii Aghesmei celei Mari.

Sfantul Teodosie, care este praznuit astazi, s-a nascut in anul 424 d.Hr., in satul Mogarion, din Capadocia. De tanar a plecat de la casa tatalui sau si a venit in Ierusalim, ca sa imbrace haina calugareasca. La inceput se aseaza intr-o chilie de langa cetatea Ierusalimului, in ascultarea unui parinte vestit, cu numele Longhin, alaturi de care a petrecut timp de zece ani. Dupa aceasta perioada, cere binecuvantarea staretului sau de a se retrage in desertul Iudeii, langa cetatea Betleemului, unde va petrece intr-o pestera in priveghere si rugaciune pana la sfarsitul vietii. Faima vietuirii si minunilor sale s-a raspandit in curand in intreaga Tara Sfanta, incat numerosi credinciosi au lasat toate avutiile lor si s-au retras alaturi de sfantul in pustie. Adunandu-se peste doua sute de ucenici, Sfantul Teodosie a hotarat sa intemeieze aici o lavra, aproape de cetatea Betleemului, unde pentru intaia data in Tara Sfanta a randuit toate dupa legile vietii de obste, de unde si faima sa de „intemeietor al vietii de obste”.

Manastirea intemeiata de Sfantul Teodosie a fost inchinata Nascatoarei de Dumnezeu, cuprinzand in incinta sa trei biserici, trei bolnite si alte asezaminte pentru calugari si pelerini. Pastrand o stransa legatura cu Sfantul Sava cel Sfintit, Sfantul Teodosie a devenit unul dintre cei care au condus lupta impotriva ereziei lui Eutihie, intarindu-i pe crestinii din Tara Sfanta sa ramana in credinta cea ortodoxa. Numarul vietuitorilor in Lavra Sfantului Teodosie a ajuns la 700, randuindu-se ca sfintele slujbe sa se savarseasca in mai multe limbi (greaca, georgiana, armeana). Sfantul a fost numit de catre Salust, Patriarhul Ierusalimului (486-493), responsabil peste toate asezarile manastiresti din Tara Sfanta. Sfantul Teodosie s-a mutat la Domnul in anul 529, la varsta de 105 ani, fiind ingropat in pestera unde a locuit ca eremit. Pestera sa a devenit unul din locurile cele mai vizitate de catre pelerinii crestini de pretutindeni, iar in manastirea sa continua sa vietuiasca monahi pana in ziua de astazi.

Sursa: basilica.ro

26 Ianuarie 2011

Vizualizari: 449

Voteaza:

Sfantul Teodosie cel Mare sarbatorit in Patriarhia Ierusalimului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE