Sfintele slujbe se vor savarsi din nou in biserica manastirii Cerneti


Sfintele slujbe se vor savarsi din nou in biserica manastirii Cerneti

Pe 24 august, in duminica a X-a dupa Rusalii, PS Nicodim va tarnosi Sfanta Masa a bisericii cu hramul "Sfanta Treime" de la manastirea Cerneti, dupa care va savarsi Sf. Liturghie in acest sfant locas de cult.

Aceasta veche vatra monahala este asezata in imediata apropiere a municipiului Drobeta Turnu-Severin, la o distanta de trei kilometri, mai precis in satul Cerneti, comuna Simian, Judetul Mehedinti.

Construita in anul 1662 de Grigore Ghica voievod, cu transformari ulterioare intre anii 1784 - 1794. Biserica fortificata, avand un turn clopotnita masiv si inalt, ziduri groase si ferestre de tragere inguste, permitand apararea din interior.

Face parte din ansamblul fostei manastiri, din care se mai pastreaza urme din ruinele chiliilor si zidului de incinta. Alaturi de Gura Motrului, Topolnita, Valea cu Apa, manastirea Cerneti a fost printre metoacele inchinate manastirilor Tismana si Bistrita.

Manastirea Cerneti este cunoscuta in istorie si ca asezamant episcopal, atestata ca asezare monahala de calugari, iar ca ultim monah vietuitor este pomenit Protosinghelul Ghenadie, plecat la Domnul in anul 1837. Slujbele in biserica manastirii au fost oficiate o buna parte de timp, de preotul paroh, iar din anul 1970 a fost trecuta in patrimoniul muzeului "Portile de Fier", moment in care toate obiectele de cult au fost asimilate in depozitul muzeului, loc in care se pot vedea si astazi.

In temeiul prevederilor statutare, Consiliul Eparhial al Episcopiei Severinului si Strehaiei, in sedinta de lucru din 16 decembrie 2004, a dezbatut si aprobat reactivarea Manastirii "Sfanta Treime" din satul Cerneti, iar Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Olteniei, in sedinta din data de 5 iulie 2005, a aprobat reanfiintarea acestui lacas monahal care va functiona in cadrul protoieriei Drobeta Turnu-Severin Sud.

In luna august 2007, s-au inceput lucrarile de sapare a fundatiei pentru doua corpuri de chilii, precum si pentru trapeza si bucatarie.

Actualmente, manastirea este de maici, avand doua vietuitoare, stareta fiind monahia Murgila Grigoria.

Sursa: episcopiaseverinului.ro

.

20 August 2008

Vizualizari: 524

Voteaza:

Sfintele slujbe se vor savarsi din nou in biserica manastirii Cerneti 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE