Sfintii Imparati Constantin si Elena


Biserica ortodoxa ii praznuieste astazi, 21 mai,  pe Sfintii Imparati Constantin si mama sa, Elena. Constantin cel Mare, imparat roman (306-337), a devenit suveran al intregului Imperiu Roman dupa invingerea lui Maxentiu si a lui Liciniu. In ziua premergatoare luptei cu Maxentiu, in anul 312, Constantin a vazut pe cer o cruce luminoasa si o inscriptie: In hoc signum vinces (prin acest semn vei birui). Imparatul va insemna toate steagurile armatei sale cu semnul sfintei cruci si va intra biruitor in Roma. Prin Edictul de la Milano (313) a acordat libertatea de cult a crestinismului, acesta devenind religie de stat in timpul lui Teodosie cel Mare.

A convocat primul Sinod ecumenic la Niceea (325), unde dupa lungi dezbateri invatatura lui Arie a fost condamnata si s-a adoptat formula ca Fiul lui Dumnezeu este de o fiinta cu Tatal si deci, din veci cu El. La sinod au fost alcatuite si primele 7 articole ale Simbolului de credinta (Crezul), care sunt de atunci si pana astazi rostite in Biserica. In toate actiunile, el a fost sustinut de mama sa, imparateasa Elena. Aceasta a reusit sa descopere pe dealul Golgotei crucea pe care a fost rastignit Hristos. Imparateasa a zidit  Biserica Sfantului Mormant, Biserica din Bethleem, pe cea din Nazaret si multe alte sfinte locasuri.

Astazi, cinstitele moaste ale Cuviosului Parintelui nostru Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucurestilor si ale Sfintilor Imparati Constantin si Elena, ocrotitorii Catedralei patriarhale, vor fi scoase in procesiune si asezate intr-un loc special amenajat pe Dealul Patriarhiei, spre a fi venerate de catre credinciosi.

La multi ani tuturor celor care poarta aceste nume!

 

.

20 Mai 2007

Vizualizari: 3444

Voteaza:

Sfintii Imparati Constantin si Elena 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE