Sfintii Ioan Botezatorul si Ioan cel Nou de la Suceava, modele pentru tinerii de azi

Mii de credinciosi din intreaga tara, dar si romani din afara granitelor au participat, pe 24 iunie, la hramul Manastirii Sfantul Ioan cel Nou din Suceava. Sfanta Liturghie a fost oficiata de un sobor de peste 30 de preoti si diaconi, in frunte cu Inaltpreasfintitul Teofan, Arhiepiscop al Iasilor si Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, alaturi de Inaltpreasfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului si de Inaltpreasfintitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor.

Dupa citirea pericopei evanghelice, Inaltpreasfintitul Teofan a rostit cuvantul de ivatatura, in care a subliniat faptul ca tinerii au nevoie de modele pe care le regasesc, in special, in sfintii lui Dumnezeu – precum sunt Sfantul Ioan Botezatorul sau Sfantul Ioan cel Nou de la Suceava.

„Amandoi, in constiinta Bisericii, au ramas si sunt doi tineri care nu s-au ratacit in intunericul acestei lumi. Pe de o parte, pentru tinerii si tinerele care aleg calea desavarsirii in sihastrie – acesta este ingerul in trup, Sfantul Ioan Botezatorul care in post, in rugaciune, in curaj marturisitor, in singuratate a dobandit Imparatia Cerurilor. Pe de alta parte, pentru cei care doresc sa-l slujeasca pe Dumnezeu in cetate, intr-o buna zi sa-si intemeieze o familie, il avem ca si chip de urmat pe Sfantul Ioan cel Nou de la Suceava. Tanar, inteligent, cu bunastare, a preferat, crestin adevarat fiind, sa paraseasca toate averile pe care le dobandise, ca sa nu-L piarda pe Hristos Domnul”, a explicat Mitropolitul Moldovei si Bucovinei.

Libertatea sau sclavia tanarului
In acelasi timp, a tinut sa precizeze si care sunt caracteristicile unui tanar, care sunt luptele lui in aceasta viata si cum poate fi libertatea gresit inteleasa. „Cand spunem tanar, spunem om care doreste libertate, om care este cuprins de entuziasm, om care are mult curaj si, mai ales, multa bucurie. Ce se intampla adesea, in viata tinerilor nostri? Cautand libertate fara de margini, cade tanarul in sclavie. Sclavie fata de trup, fata de drog, fata de imagini pornografice. Dorind sa-si obtina libertatea, devine rob si sclav al pacatului. Dorind tanarul sa fie plin de entuziam, daca este cuprins de robia pacatului, devine un om plafonat, un om rutinat, un om lipsit de viata. Tanarul este definit, de asemenea, prin curaj. Dar, ce curaj sau putere sa mai aiba, cand pacatul i-a zdrobit toate puterile sale sufletesti si trupesti? Si, in loc sa fie plin de bucurie, devine un om al tristetii. Caci un om al pacatului, un om al poftelor, nu poate sa fie plin de bucurie in adevaratul sens al cuvantului”, a atras atentia Inalpreasfintitul Teofan.

La finalul slujbei, desi afara ploua, credinciosii n-au renuntat sa se alature traditionalei procesiuni cu moastele Sfantului Ioan cel Nou de la Suceava pe strazile municipiului.

Nicolae Pintilie
Sursa: doxologia.ro

.
Pe aceeaşi temă

26 Iunie 2014

Vizualizari: 222

Voteaza:

Sfintii Ioan Botezatorul si Ioan cel Nou de la Suceava, modele pentru tinerii de azi 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE