Sfintii Martiri nasaudeni, sarbatoriti la Manastirea Bichigiu

Sute de credincioși, majoritatea îmbrăcați în costume populare, au fost prezenți miercuri, 12 noiembrie, la mănăstirea năsăudeană „Sfânta Treime” din Bichigiu, când în calendare ortodoxe sunt pomeniți Sfinții Martiri și Mărturisitori Năsăudeni. Paraclisul așezământului monahal poartă hramul „Sfântul Atanasie Todoran din Bichigiu" și cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, înconjurat de un sobor de 15 preoți și diaconi.

Din sobor îi amintim pe exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului, părintele arhimandrit Dumitru Cobzaru și pe părintele protopop de Năsăud, Ioan Dâmbu.

Să ne mărturisim spiritualitatea în care am fost crescuți
Slujba, săvârșită în paraclisul mănăstirii, a debutat la ora 10:00 și în cuvântul de învățătură ierarhul le-a vorbit credincioșilor despre viața acestor sfinți de pe plai năsăudean și a evidențiat importanța păstrării credinței străbune, pentru care atâția martiri și-a jertfit viața: „Această mărturie a trecutului nostru plin de încercări, o arată acum, în fața întregii lumi, mănăstirea de la Bichigiu. Îi dorim părintelui stareț râvnă și credință tare, așa cum a avut-o sfântul Atanasie Todoran, care nu și-a negociat credința. Iată, este un an în care ne aducem aminte de Sfinții Mărturisitori. Nici Constantin Brâncoveanu nu și-a negociat credința, nici moș Atanasie Todoran, iar noi, oamenii mai slabi, ne întărim din credința lor. La rândul nostru trebuie să ne mărturisim spiritualitatea noastră în care am fost crescuți, în care suntem botezați și în care am dori să se afle toți românii. Ne rugăm pentru toți, chiar și pentru cei care sunt despărțiți de Biserica Ortodoxă și avem nădejde că odată și odată va fi o turmă și un Pastor”.

La finalul slujbei, starețul mănăstirii, părintele protosinghel Ilie Cira, i-a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit dar și credincioșilor prezenți în număr mare la hram și a prezentat, pe scurt, istoria zbuciumată a așezământului monahal.

Mănăstirea, înființată pe o vatră monahală veche de aproape 500 de ani

Mănăstirea “Sfânta Treime” de la Suplai-Bichigiu, jud. Bistrița-Năsăud, a fost înființată în anul 1997, pe locul uneia mai vechi, amintită în documentele istorice ca datând din anul 1523. La sfârșitul anului 1997 a fost terminată clădirea ce cuprindea chiliile, trapeza și paraclisul și au fost începute demersurile pentru construirea bisericii mari. În anul 2002 toate imobilele au fost mistuite de foc. Actuala obște monahală, împreună cu starețul ei, protosinghelul Ilie Cira, au ridicat o nouă clădire, care cuprinde și un paraclis ce poartă hramul „Sfântul Atanasie Todoran din Bichigiu”. Potrivit starețului, hramul “Sfânta Treime” a fost ales pe considerentul că aici se întâlnesc cele trei drumuri, care vin de la Bichigiu, Suplai și Runcu Salvei.

 

Autor: Grigore Sâmboan
Sursa: radiorenasterea.ro

.

13 Noiembrie 2014

Vizualizari: 199

Voteaza:

Sfintii Martiri nasaudeni, sarbatoriti la Manastirea Bichigiu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE