Sfintii Trei Ierarhi sarbatoriti de teologii bucuresteni

In ziua sarbatorii Sfintilor Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul si Ioan Gura de Aur, la 30 ianuarie 2014, Facultatea de Teologie Ortodoxa "Justinian Patriarhul" din Bucuresti si-a cinstit ocrotitorii.

Slujire arhiereasca la Catedrala mitropolitana „Sfantul Spiridon” - Nou

Cu acest prilej sute de studenti, profesori si credinciosi au participat la Sfanta Liturghie oficiata la Catedrala mitropolitana „Sfantul Spiridon” - Nou, paraclis patriarhal, din Capitala. Slujba a fost savarsita de Preasfintitul Varlaam Ploiesteanul, Episcop-vicar Patriarhal inconjurat de un sobor de preoti si diaconi.

De asemenea, la eveniment au fost prezenti rectorul Universitatii Bucuresti, Prof. univ. dr. Mircea Dumitru, dar si prorectori ai Universitatii.

La final, Preasfintia Sa a transmis, din partea Patriarhului Romaniei, un cuvant de binecuvantare si de felicitare conducerii Universitatii din Bucuresti, profesorilor Facultatii de Teologie, dar si studentilor acestei institutii de invatamant.

„Doresc ca in numele Preafericitului Parinte Patriarh Daniel sa transmit un cuvant de binecuvantare si de felicitare conducerii Universitatii din Bucuresti care ne onoreaza cu prezenta si care contribuie din plin la buna desfasurare a lucrarii Facultatii noastre de Teologie, pentru parintele decan, prorectorii, profesorii, toti ostenitorii care se straduiesc sa formeze generatiile de studenti, de profesori de religie, de asistenti sociali sau de restauratori ai patrimoniului nostru cultural national bisericesc, dar mai ales dumneavoastra iubiti studenti si studente”.

Totodata, Preasfintia Sa a subliniat purtarea de grija a Patriarhului Romaniei pentru ca studentii Facultatii de Teologie din Bucuresti sa aiba din zi in zi conditii mai bune pentru studiu, cazare, pentru folosirea cu eficienta si cu ajutor de la Dumnezeu a timpului petrecut in aceasta Facultate asteptand ca dupa absolvirea ei, acestia sa fie slujitori competenti si devotati ai Bisericii Ortodoxe pe care au slujit-o pe parcursul a celor 2000 de ani de existenta atatea generatii de ierarhi, preoti si calugari daruiti de Dumnezeu cu aceasta abnegatie pentru propovaduirea Cuvantului si pentru slujirea poporului lui Dumnezeu.

„Va dorim din toata inima ca Sfintii Trei Ierarhi: Vasile Cel Mare, Grigorie Cuvantatorul de Dumnezeu si Ioan Gura de Aur sa va ocroteasca, sa va inspire, sa va insufle aceasta pasiune sfanta de a studia teologia necontenit pana la sfarsitul vietii, de a sluji Biserica si neamul nostru credincios cu toate puterile sufletesti cu care Dumnezeu v-a inzestrat, iar celor care purtati numele celor Trei Sfinti Ierarhi: Vasile, Grigorie si Ioan sa aveti o zi a onomasticii plina de bucurie si de binecuvantarea lui Dumnezeu si a sfintilor pe care ii sarbatorim astazi”, a mai spus Preasfintitul Parinte Varlaam.

In continuare, Parintele Stefan Buchiu, Decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa din Bucuresti a adresat multumiri Preafericitului Parinte Patriarh Daniel pentru intreaga purtare de grija. De asemenea, parintele decan a multumit Patriarhului Romaniei si conducerii Universitatii din Bucuresti pentru sprijinirea proiectului de extindere a Facultatii de Teologie.

„Cu ajutorul Bunului Dumnezeu serbam si anul acesta hramul Facultatii de Teologie Ortodoxa Justinian Patriarhul. Este o bucurie pentru noi si cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel programul a inceput de aseara prin oficierea Slujbei Vecerniei, Acatistului si un cuvant de invatatura rostit de un cadru didactic, iar astazi a fost oficiata Sfanta Liturghie. Multumim foarte mult Preasfintitului Parinte Varlaam Ploiesteanul si pentru oficierea Sfintei Liturghii, dar si pentru cuvantul de invatatura si de incurajare pe care ni l-a adresat. Ii multumim si il rugam sa transmita Preafericitului Parinte Patriarh Daniel recunostinta noastra pentru intreaga purtare de grija. Fiecare an are ceva nou, anul acesta universitar in care ne aflam are ca noutate extinderea Facultatii. Este un proiect minunat, initiativa Preafericitului Parinte Patriarh Daniel caruia ii multumim cu recunostinta si cu marele concurs si cu ajutorul neprecupetit al Universitatii din Bucuresti si de aceea ne face o deosebita placere sa ii multumim domnului rector si intregii conduceri a Universitatii”, a spus parintele Stefan Buchiu, Decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa din Bucuresti.

„Prin prezenta noastra, a conducerii Universitatii din Bucuresti, la savarsirea Sfintei Liturghii vrem sa aducem un semn de pretuire, de iubire, de adanc respect pentru lucrarea pe care dumneavoastra o savarsiti pentru Sfanta noastra Biserica si pentru Universitatea din Bucuresti (…).Vreau sa multumesc Patriarhiei Romane, sa ii transmitem un gand de sanatate si de iubire Parintelui Patriarh Daniel, parintilor profesori de la Facultatea de Teologie, studentelor, studentilor care sunt inima vie a acestei Facultati, cei care vor duce aceasta traditie mai departe si care vor face ca Universitatea din Bucuresti cand se va apropia de 200 de ani, cand va ajunge la 300 de ani, sa fie o Universitate puternica si respectata”, a precizat Prof. univ. dr. Mircea Dumitru, Rectorul Universitatii din Bucuresti.

Dupa Sfanta Liturghie a fost oficiata si o slujba de pomenire pentru cei adormiti intru Domnul, fosti profesori si studenti ai institutiei de invatamant.

Concert Festiv

Programul a continuat, in Aula „Dumitru Staniloae” a Facultatii, cu un concert festiv sustinut de corul barbatesc al Facultatii de Teologie Ortodoxa „Patriarhul Justinian”. Din repertoriu au facut parte piesele: Luminanda Sf. Trei Ierarhi (prelucrare si armonizare - pr. prof. Nicu Moldoveanu), Camara Ta, glas III (armonizare de Nicolae Lungu), Doamne, buzele mele (Gavriil Musicescu), Graiurile mele (concert cu solo bariton - pr. Alexandru Delcea), Rugaciunea inimii (Paul Constantinescu), Marsul lui Tudor, Eu doinesc, codrul raspunde (armonizat de pr. prof. Nicu Moldoveanu) Pui de lei (Ionel Gh. Bratianu, versuri I. Nenitescu) Bobocele si inele (I.Vidu) Vointa neamului (I. Cr. Danielescu, aranj. pt. cor St. Dinu; versuri - I. Nenitescu).

Dirijori au fost: Pr. lect. Stelian Ionascu, Pr. lect. Zaharia Matei, Pr. asist. Nicolae Giolu, Pr. asist. Alexandru Dumitrescu.

La final a avut loc lansarea Anuarului Facultatii pe anul 2013.

Sursa: basilica.ro

.
Pe aceeaşi temă

30 Ianuarie 2014

Vizualizari: 230

Voteaza:

Sfintii Trei Ierarhi sarbatoriti de teologii bucuresteni 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE