Sfintire de biserica la Hasag

Credinciosii localitatii Hasag din judetul Sibiu au avut parte in prima duminica dupa Botezul Domnului de o mare sarbatoare a comunitatii, asteptata indelung de toti cei care au trudit in ultimii ani la renovarea uneia dintre bisericile parohiale. Inaltpreasfintitul Laurentiu, Arhiepiscopul Sibiului si Mitropolitul Ardealului a venit la Hasag in duminica mentionata pentru a resfinti Biserica “Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil”, un lacas de cult zidit la 1870 si renovat in ultima perioada prin eforturile credinciosilor, a preotului paroh, a autoritatilor locale si judetene.

Alaturi de ierarh s-a aflat un sobor de preoti si diaconi, amintind aici pe decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa “Sfantul Andrei Şaguna” din Sibiu, pr.

prof. univ. dr. Aurel Pavel, protopopul de Saliste Ioan Ciocan si alti slujitori ai sfintelor altare din apropiere si din alte parti ale Transilvaniei. Intre oaspetii de seama amintim pe prefectul judetului Sibiu Ovidiu Sitterli, pe rectorul Academiei Fortelor Terestre “Nicolae Balcescu”, generalul Ghita Barsan si alti reprezentanti ai institutiilor judetene.

IPS Mitropolit Laurentiu a tarnosit lacasul de cult la exterior cu Sfantul si Marele Mir si l-a stropit cu apa sfintita. La interior, a fost refacuta Sfanta Masa, unsa cu Sfantul si Marele Mir si impodobita dupa randuiala.

Dupa slujba de sfintire a urmat Sfanta Liturghie la altarul resfintit. Raspunsurile liturgice au fost date de o parte a grupului psaltic “Sfantul Andrei Saguna” din Sibiu, condus de drd. Adrian Dobreanu.

In cuvantul de invatatura, IPS Mitropolit Laurentiu a explicat credinciosilor randuiala de tarnosire a unei biserici, cu intreaga incarcatura duhovniceasca adusa de un asemenea eveniment religios. Ierarhul i-a felicitat si binecuvantat pe toti credinciosii din Hasag pentru implicarea in aceasta lucrare de renovare a bisericii. In continuare, IPS Mitropolit Laurentiu a talcuit Evanghelia duminicii, in care ne este prezentat inceputul propovadurii Domnului si i-a indemnat pe credinciosi ca in noul an in care am intrat sa fie o noua etapa din urcusul spiritual al fiecaruia.

Cu ocazia vizitei efectuate la Hasag pentru a sfinti biserica amintita, IPS Mitropolit Laurentiu si-a exprimat recunostinta fata de comunitate, fata de autoritati si fata de binefacatorii bisericii. Preotul paroh Ioan Schiau a fost hirotesit iconom la finalul Sfintei Liturghii si a primit dreptul de a purta braul rosu. Consiliul si Adunarea parohiale au primit un act de cinstire, iar Primaria comunei Loamnes, reprezentata la eveniment de doamna primar Maria Greavu, a primit acelasi act de apreciere din partea ierarhului. Au mai fost cinstiti prin acte similare si prefectul Ovidiu Sitterli, generalul Ghita Barsan, presedintele Consiliului Judetean, Ioan Cindrea, preotul Ioan Trifan, care a slujit ani buni la Hasag si mai multi binefacatori.

Preotul paroh i-a oferit ierarhului la final o icoana a Maicii Domnului, ca un semn de multumire din partea comunitatii parohiale pentru vizita efectuata.

Sursa: mitropolia-ardealului.ro

 

.
Pe aceeaşi temă

13 Ianuarie 2014

Vizualizari: 731

Voteaza:

Sfintire de biserica la Hasag 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE