Sfintirea bisericii Adormirea Maicii Domnului din satul Didilesti, judetul Gorj

IPS Părinte Mitropolit Irineu a sfinţit Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din satul Didileşti, Câlnic

În Duminica a 19-a după Rusalii Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a săvârşit Sfânta Liturghie şi slujba de târnosire a Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din satul Didileşti, Parohia Căzăneşti, comuna Câlnic, Protoieria Târgu Jiu Nord, judeţul Gorj.

Un nou sfânt locaş de închinare şi rugăciune a fost sfinţit duminică, 2 octombrie, în Arhiepiscopia Craiovei. Evenimentul duhovnicesc a avut loc în Filia Didileşti, Parohia Căzăneşti, judeţul Gorj. Slujba de târnosire şi Sfânta Liturghie au fost săvârşite de către IPS Părinte Irineu, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Biserica, aşezată sub purtarea de grijă a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, a fost ridicată în perioada 2008 – 2016 pe locul unei vechi biserici din lemn, cu sprijinul familiei Petre şi Eugenia Crăciunescu, sub coordonarea preotului paroh Victor Corbeanu.

„Biserica noastră ortodoxă este una sfântă, sobornicească şi apostolească”
La final Slujbei Euharistice, Mitropolitul Olteniei a pus la inima credincioşilor care au umplut până la refuz sfântul locaş, cuvânt de învăţătură despre importanţa Bisericii în viaţa credincioşilor şi a tâlcuit cuvintele Mântuitorului din textul evanghelic citit la Sfânta Liturghie (Luca 6, 31-36). „Această biserică este rodul iubirii pe care dumneavoastră o aveţi faţă de Dumnezeu şi a convingerii ferme că sunteţi fii ai Tatălui ceresc, care ştiu că tot darul cel bun şi toată lucrarea pe care o săvârşesc are binecuvântarea lui Dumnezeu, Cel care ne-a spus că «fără Mine nu puteţi face nimic» (Ioan 5, 15). Omul credincios nu se îndoieşte niciodată că nu va reuşi să finalizeze o lucrare începută, ştiind că se află permanent sub purtarea de grijă a lui Dumnezeu. Iar una din lucrările de esenţă din viaţa omului este ridicarea sfintelor locaşuri de rugăciune, pentru că o biserică nu se clădeşte numai din cărămidă şi mortar, ci şi, sau mai ales din credinţă puternică, din rugăciuni neîncetate, din lacrimi şi osteneli. Iată ce ingrediente importante stau la temelia unei biserici şi de aceea spunem că Biserica face legătura dintre cer şi pământ, face legătura dintre lumea aceasta şi lumea cea veşnică. Aşadar, o cuprindere cu dublă semnificaţie: pământească şi cerească, o anticameră a cerurilor ce învăluie întreaga creaţie. Căci în Biserică ne rugăm nu numai pentru sănătatea şi mântuirea sufletelor noastre, ci şi pentru buna întocmire a văzduhului sau pentru îmbelşugarea roadelor pământului. Mărturisim astfel că Biserica noastră ortodoxă este una sfântă, sobornicească şi apostolească. Ea sfinţeşte pe toţi oamenii care cu credinţă, cu evlavie şi cu dragoste îi treg pragul, îi conduce pe calea Adevărului şi a Vieţii veşnic şi le propovăduieşte învăţătura primită de la Sfinţii Apostoli ai Domnului”, a spus IPS Irineu.

„Să ne rugăm pentru cei aflaţi în nevoi şi suferinţe”
În partea a doua a cuvântului de învăţătură, IPS Părinte a detaliat sensurile îndemnului la milostenie pe care ni-l adresează Mântuitorul în Evanghelia acestei duminici, subliniind faptul că Dumnezeu doreşte ca noi să ne asemănăm Lui, să fim desăvârşiţi precum şi Tatăl nostru din ceruri desăvârşit este. „Dacă noi vom fi iubitori şi milostivi cu semenii noştri şi pământul va fi milostiv şi aerul şi soarele. Întreaga creaţie ne va întoarce milostenia pentru că tot ceea ce a creat Dumnezeu exprimă şi ne îndeamnă spre milostenie şi iubire. Oare nu milostiv şi generos este pământul când ne asigură cele necesare traiului de zi cu zi? La fel şi soarele când ne asigără căldura şi lumina, la fel şi aerul pe care îl respirăm. Poate că uneori nu avem ce dărui, dar putem să ne rugăm pentru cei aflaţi în nevoi şi suferinţe, putem să-i cercetăm şi, ne asigură Domnul, chiar şi pentru un pahar cu apă vom afla răsplată, căci Dumnezeu nu rămâne niciodată dator”, a mai precizat Mitropolitul Olteniei.

Pentru implicarea deosebită în ridicarea sfântului locaş, preotul paroh Victor Corbeanu a primit rangul bisericesc de iconom stavrofor, iar d-na Eugenia Crăciunescu a primit din partea Mitropoliei Olteniei, Crucea “Sfântul Nicodim de la Tismana”, clasa I.

Arhid. Ioniţă Apostolache
Sursa: mitropoliaolteniei.ro
 

03 Octombrie 2016

Vizualizari: 121

Voteaza:

Sfintirea bisericii Adormirea Maicii Domnului din satul Didilesti, judetul Gorj 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE