Sfintirea bisericii din Brateni, protopopiatul Bistrita

Duminica, 23 septembrie, Mitropolitul Clujului a fost prezent in mijlocul credinciosilor din localitatea bistriteana Brateni unde a tarnosit locasul de cult. Slujba a fost oficiata de la ora 9 si a fost urmata de Sfanta Liturghie, savarsita de Inaltpreasfintitul Andrei, inconjurat de un sobor de peste 20 de slujitori.

Din sobor ii amintim pe consilierul pe probleme de protocol al Arhiepiscopiei Clujului, Arhid. Claudiu Grama, Protopopul de Bistrita, Alexandru Vidican si preotul paroh Paul Marian. In cadrul cuvantului de invatatura, Inaltpreasfintitul Andrei le-a vorbit credinciosilor despre erezia activitatilor exterioare care distrag atentia omului de la preocuparile necesare mantuirii. De asemenea i-a indemnat pe cei prezenti sa nu neglijeze rugaciunea si participarea la sfanta biserica. Raspunsurile la Sf. Liturghie au fost date de un grup de teologi din Baia Mare. La final, cei care s-au implicat in reabilitarea bisericii, in frunte cu preotul paroh si cu primarul, au fost rasplatiti cu diplome de aleasa cinstire.

Biserica cu hramul Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril din localitatea Brateni dateaza din anul 1836. Incepand din 2007 locasul de cult aflat intr-o avansata stare de degradare a fost reabilitat atat exterior, cat si interior. Biserica are un stil simplu, in forma de nava cu un singur turn, fara a avea si alte elemente de ornamentatie. Din putinele date pe care istoria acestui sfant locas ni le ofera noua azi, de ctitorirea acestei biserici se leaga numele credinciosului Filip, care a inceput construirea ei, cu propriile resurse, cu banii pe care i-a castigat din munca in Statele Unite ale Americii, dar care nu a apucat sa-si implineasca visul. Pentru a plini jertfa acestui vrednic credincios, satenii din Brateni au dus la bun sfarsit lucrarile de ctitorire a bisericii din satul lor. Datorita trecerii timpului, care si-a pus amprenta adanc asupra bisericii, sfantul locas a fost restaurat, incepand din anul 2007. Pe langa importantele lucrari de consolidare in exteriorul bisericii, cat si in interiorul ei, sfantul locas a fost dotat cu un nou iconostas, fiind impodobit cu icoane pictate. A fost facut un nou mobilier de cult, a fost montat in turnul bisericii un clopot nou, iar in curte a fost ridicat un altar de vara, toate acestea ca un semn al recunostintei, fata de jertfelnicia inaintasilor care au ridicat acest locas, dar si din iubire pentru frumusetea casei lui Dumnezeu.

Sursa: radiorenasterea.ro
 

.

24 Septembrie 2012

Vizualizari: 326

Voteaza:

Sfintirea bisericii din Brateni, protopopiatul Bistrita 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

sfintire biserica

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE