Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil

Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil Mareste imaginea.

In fiecare an, pe data de 8 noiembrie, Biserica cinsteste Soborul Sfintilor Mihail si Gavriil si a tuturor Puterilor ceresti celor fara de trupuri. Deci, pe 8 noiembrie nu ii praznuim doar pe Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, ci pe toate cetele ingeresti care nu s-au despartit de Dumnezeu.

Lumea ingereasca a fost creata de Dumnezeu din nimic, nu din ceva preexistent si nici din fiinta Sa. Referatul biblic despre creatie nu vorbeste in mod precis despre crearea ingerilor. Sfintii Parinti afirma ca la creatie nu se vorbeste explicit despre ingeri din doua motive:  evreii, inclinati spre idolatrie, ar fi cazut usor in ratacirea idolatra a popoarelor vecine si ca in cartea Facerii se urmareste numai infatisarea inceputului lumii vazute.

In ceea ce priveste ierarhia ingereasca, Dionisie Areopagitul vede cetele ingeresti in numar de noua, asezate in cate trei grupuri suprapuse: Serafimi, Heruvimi, Scaune; Domnii, Puteri, Stapanii; Incepatorii, Arhangheli, Ingeri. Biserica si-a dat consimtamantul asupra acestei ierarhii prin introducerea ei in pictura bisericeasca.

Pentru ca ingerii sunt netrupesti, la ei nu se poate vorbi de sex si nici de o transplantare a speciei (Fac 6,2), deci, ei nu se casatoresc, nu se inmultesc (Matei 22,30) si nici nu mor (Luca 20, 35-36). Ingerii isi transmit unii altora propriile lor ganduri si hotarari fara sa rosteasca cuvinte. Insa, pentru indeplinirea slujbei lor, pot lua infatisare omeneasca (II Reg 6,17), pot sa vorbeasca, sa manance, sa apara imbracati si uneori purtand aripi (Fac. 32,25; Luca 24, 4; Matei 28,3; Apoc 14,6).

Lucrarea principala a ingerilor este aceea de a-l intari si sustine pe om in a transfigura lumea.

Sarbatoarea Soborul Sfintilor Mihail si Gavriil

Aceasta sarbatoare a fost la origine o simpla aniversare anuala a sfinti­rii unei biserici a Sfantului Arhanghel Mihail, ridicata la termele lui Arcadius din Constantinopol. Astfel, ea apare in cele mai vechi sinaxare ca fiind o sarbatoare numai a Arhanghelului Mihail. Mai tarziu ea a de­venit o sarbatoare comuna a tuturor Sfintilor Ingeri.

In Mi­neiele ortodoxe intalnim alte patru zile liturgice consacrate pomenirii Sfintilor Arhangheli sau unor minuni facute prin pu­terea lor:

- Pe 6 septembrie, se savarseste pomenirea unei minuni facute de Sf. Arhanghel Mihail, la Chones, in  Colosse din Frigia;

- Pe 26 martie, a doua zi dupa praznicul Buneivestiri, praznuim Soborul (Adunarea) mai-marelui voievod Gavriil;

- Pe 13 iulie, praznuim al doilea Sobor al Ar­hanghelului Gavriil, care este la origine ziua sfintirii unei bi­serici vestite a Sfantului Arhanghel Gavriil;

- Serbarea Arhanghelului Gavriil din Adin, in ziua de 11 iunie (fara slujba), cand se comemorea­za aparitia acestui sfant Arhanghel la o chilie din Sf. Munte (Adin), un­de el ar fi invatat pe un calugar sa cante pentru prima oara partea de la inceput a Axionului Sfintei Fecioare : Axion esti, adica : Cuvine-se cu adevarat... ; faptul s-ar fi intamplat prin sec. X, iar serbarea a ramas pana azi limitata la manastirile atonite.

Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil

Sfantul Arhanghel Mihail

In limba ebraica, numele sau inseamna "Cine este ca Dumnezeu?". El este cel care "striga": "Sa luam aminte, noi, care suntem fapturi, ce a patimit Lucifer, cel care era cu noi: cel ce era lumina, acum intuneric s-a facut. Ca cine este ca Dumnezeu?", si asa s-a intocmit soborul, adica adunarea si unirea tuturor ingerilor. Pe seama sa se pune si calauzirea lui Lot si a familiei acestuia la iesirea din Sodoma, precum si protectia speciala a poporului lui Israel. Ii scoate din cuptor pe cei trei tineri din Babilon, il sprijina in lupta pe Ghedeon, il mustra pe vrajitorul Valaam si il elibereaza din inchisoare pe Sfantul Apostol Petru. Conform Scripturii, toti mortii  vor iesi din morminte la glasul trambitei Sfantului Arhanghel Mihail.

In iconografie, Arhanghelul Mihail este reprezentat purtand in mana o sabie de foc, semn ca el pedepseste pacatul. Sfantul Arhanghel Mihail este pomenit in cartile Vechiului Testament ca fiind prezent mai ales acolo unde Dumnezeu pedepseste nedreptatea. Din acest motiv Arhanghelul Mihail se arata a fi un inger al dreptatii Dumnezeiesti.

Sfantul Arhanghel Gavriil

In limba ebraica, Gavriil inseamna "barbat-Dumnezeu". Numele sau contine concentrat vestea ca Dumnezeu Se va face barbat, ca va asuma firea omeneasca. Vesteste Sfintilor Parintilor Ioachim si Ana nasterea Maicii Domnului, ii descopera lui Zaharia nasterea Inaintemergatorului. Pastorilor le arata ca li S-a nascut Prunc, pe Iosif, logodnicul Mariei, il intareste ca sa nu se indoiasca de nimic, calauzeste Sfanta Familie in Egipt si aduce femeilor mironosite vestea Invierii Domnului.

Arhanghelul Gavriil este reprezentat in iconografia ortodoxa purtand in mana o floare de crin alb, ca simbol al bucuriei si binecuvantarii. Arhanghelul Gavriil este ingerul bunatatii si milostivirii lui Dumnezeu.

Ceata ingereasca inferioara se arata luminatoare celei superioare

Parintele Dumitru Staniloae marturiseste pe baza sfintelor noastre predanii, ca Arhanghelul Gavriil este singurul caruia i s-a descoperit misterul intruparii Fiului lui Dumnezeu. Astfel, desi nu face parte din ceata ingerilor aflata in prima triada si nemijlocit langa Dumnezeu, se face luminator al acesteia. Ii invata pe cei ce ii sunt superiori sa "ridice portile vesnice", ca Cel ce S-a imbracat in trup pentru negraita iubire de oameni, sa urce si sa stea mai presus de toata Incepatoria si Puterea.  Cele mici sunt facute mari prin har. Aceasta o spune si Sfantul Apostol Pavel: "Acum, zice, s-a facut cunoscuta prin Biserica, Incepatoriilor si Stapaniilor, intelepciunea cea de multe feluri a lui Dumnezeu" (Ef. 3, 10).

Ziua din saptamana consacrata ingerilor este lunea.

La multi ani celor ce poarta numele Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil.

Adrian Cocosila

07 Noiembrie 2020

Vizualizari: 244110

Voteaza:

Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil 4.83 / 5 din 23 voturi. 14 review utilizatori.

Comentarii (14)

  • Radu AlexandruPostat la 2021-11-08 06:50

    "Mai-marilor Voievozi ai Oştilor cereşti, rugămu-vă pe voi, noi, nevrednicii; cu rugăciunile voastre, să ne acoperiţi pe noi cu acoperământul aripilor slavei voastre celei netrupeşti, păzindu-ne pe noi, cei ce cădem cu dinadinsul şi strigăm: izbăviţi-ne din nevoi, ca nişte mai mari peste cetele puterilor celor de sus".

  • Mihai Eduard TeodorescuPostat la 2017-11-08 22:45

    In aceasta minunata zi sa ne rugam ptr vrajmasii nostri si ai tarii noastre ca Bunul Dumnezeu prin puterea data Arhanghelilor sa le deschida mintea si sufletul spre indreptare si pocainta.

  • Andrei PanaitPostat la 2017-11-07 17:02

    Tradiţia bisericească arată că s-a hotărât data de 8 noiembrie pentru cinstirea specială a celor doi arhangheli pentru că opt este simbolul vieţii veşnice, iar luna a noua simbolizează cele nouă cete îngereşti.

  • Radu AlexandruPostat la 2016-11-07 17:58

    Tradiţia învaţă că Mihail s-a înfăţişat Sfântului Constantin cel Mare şi i-a arătat pe cer semnul Fiului Omului spunându-i: "Sub acest semn vei învinge!". Constantin l-a înfrânt în luptă pe Maxenţiu şi a dobândit tronul Imperiului Roman, iar, şi această victorie a fost atribuită tot firii luptătoare a Sfântului Mihail.

  • Tiberiu-Ionut BanuPostat la 2015-11-06 20:31

    Minunat articol! Sfintii Arhangheli sunt ocrotitorii miscarii de revigorare spirituala din Romania, din toate timpurile. Bucurie vesnica si la multi ani tuturor!

  • Nicolae GangaPostat la 2014-11-07 21:49

    FACEM POMENIREA CELOR CE IMPREUNA CU NOI SLUJESC SI IMPREUNA SLAVESC BUNATATEA LUI DUMNEZEU , SI PETREC ALATURI DE NOI RUGANDU-L PE PREA BUNUL DUMNEZEU PENTRU MANTUIREA NOASTRA. LA MULTI ANI ! TUTUROR CELOR CE POARTA NUMELE SFINTILOR INGERI .

  • costel popescu Postat la 2013-11-07 20:37

    IPS Teofan: "La mijlocul Sfintei Liturghii, dupa rostirea Crezului, inainte de marele moment al prefacerii darurilor de paine si vin in Trupul si Sangele Mantuitorului Hristos, preotul rosteste cuvintele "sa stam bine, sa stam cu frica, sa luam aminte, Sfanta Jertfa cu pace sa o aducem". Aceste cuvinte reprezinta o preluare in Traditia Bisericii a celor rostite de marele Arhanghel Mihail, sarbatorit astazi impreuna cu Sfantul Arhanghel Gavriil, in momentul cand a vazut cetele ingerilor condusi de Lucifer, cazand din inaltul cerului, din cauza dorintei de a fi ca Dumnezeu. Astfel, Arhanghelul Mihail opreste continuarea caderii ingerilor in intunericul cel din adanc. Acest strigat ingeresc, rostit mai inainte de vremea cand omul si toata faptura au fost aduse dintru nefiinta la fiinta, a fost asezat in mijlocul Bisericii si in mijlocul vietii credinciosilor, chemati sa nu aiba alta inima decat Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie. In acelasi timp, acest strigat trebuie sa constituie, in toata vremea, trambita care sa rasune in viata si in constiinta atat a vietuitorului din manastire, cat si a crestinului din lume".

  • bonas NiculaePostat la 2012-11-08 17:35

    Stiind acum ce inseamna Mihail si Gavriil,vin si eu cu o mica precizare.In limba greaca Arhanghel inseamna "Mai marii ingerilor",deci,8 noiembrie este si ziua ingerilor.La felicitarile noastre,in aceasta zi,adaugam si pe toti cei ce poata nume de inger,inclusiv si pe ce poarta si numele ANGHEL.Tuturor celor ce poarta aceste nume le urez LA MULTI si FERICITI ANI,iar Sfintii ingeri si Ingerul PAZITOR sa l-e fie si sa n-e fie de ajutor.Nicu.

  • costel popescu Postat la 2012-11-08 10:35

    Pe usile diaconesti sunt pictati de obicei Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil. Prin ele si prin cele imparatesti se face intrarea in Sfantul Altar. Sa dea Domnul ca prin rugaciunile noastre catre Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil sa intram si noi intr-o cunoastere mai presus de fire a lui Dumnezeu. La multi ani sarbatoritilor.

  • mihai gadaleanPostat la 2012-11-08 09:06

    La multi ani tuturor celor ce poarta numele de Mihai/Mihaela si Gabriel/Gabriela!Doamne ajuta!

  • Vasa NastaPostat la 2011-11-09 13:35

    Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil rugati-va fierbinte bunului Dumnezeu sa ne lumineze sufletele si sa ne izbaveasca de vrajmasii cei vazuti si nevazuti ! Amin.

  • evanghelia teodora damian Postat la 2011-11-08 17:16

    ... si la multi ani noua, celor nascuti astazi! Desi nu toti purtam nume de Sfant Arhanghel.

  • Desanca TismanarPostat la 2011-11-08 14:23

    Sa ne insoteasca mereu INGERII ce mijlocesc intre noi si DUMNEZEU!Doamne ajuta si mare multumire lui DUMNEZEU!

  • Casandra Maria Hausi Postat la 2011-11-08 09:40

    LA MULTI ANI MIHAI SI GAVRIL! MULTUMIM DOAMNE PENTRU INGERII PE CARE-I SCOTI IN CALEA NOASTRA! DOAMNE AJUTA!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE