Sfintirea bisericii Cimitirului "Izvorul Nou", in ziua hramului ei "Sfintii Mucenici Epictet si Astion"
In dimineata zilei de 8 iulie 2007, incepand cu orele 9.00, la Cimitirul "Izvorul Nou", a fost savarsita slujba de sfintire a bisericii ce are hramurile: "Sfantul Ioan Botezatorul" si "Sfintii Mucenici Epictet si Astion". Slujba de sfintire a bisericii a fost oficiata de catre Prea Sfintitul Sebastian Ilfoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, inconjurat de un numeros sobor de preoti slujitori in bisericile si capelele Cimitirelor de Stat din Bucuresti, care apartin Primariei Capitalei.
In aceasta duminica inchinata "Vindecarii Slabanogului din
De asemenea, Prea Sfintia Sa a subliniat faptul ca iertarea pacatelor nu este un act vizibil; el poate fi cunoscut, perceput prin vindecari miraculoase sau alte semne vizibile, dand ca pilda aici, vindecarea celui paralizat.
In continuare, Prea Sfintia Sa a relatat pe larg viata celor doi sfinti mucenici, praznuiti in aceasta duminica, Epictet, preotul si Astion monahul care au primit cununa muceniciei in Cetatea Halmyris din Dobrogea, in a opta zi a lunii iulie din anul 290. Apoi, Prea Sfintia Sa a vorbit despre descoperirea moastelor lor - ca fiind cele mai vechi sfinte moaste descoperite pe teritoriul Romaniei - in vara anului 2001, in cripta ce se afla sub altarul Bazilicii episcopale a Halmyrisului, situata astazi intre localitatile Murighiol si Dunavatul de Jos din judetul Tulcea.
Prin purtarea de grija a Inalt Prea Sfintitului Dr. Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, cateva biserici din Bucuresti au primit in dar particele din moastele sfintilor mucenici - aceste sfinte odoare, pe care crestinii le cinstesc cu multa evlavie si la care se inchina cu nadejdea in ajutorul si vindecarea de boli, asa cum se mentioneaza si in actul martiric, Acta Sanctorum, scris imediat dupa moartea sfintilor mucenici:
"Si toti cei care erau stapaniti de vreo infirmitate, indata ce din credinta se atingeau de trupurile lor Si, din dragoste fata de Dumnezeu, le sarutau, indata se indeparta de la ei toata neliniStea Si durerea. Si astfel de semne Si minuni au continuat sa se petreaca la mormantul lor necontenit dupa aceea". (Acta Sanctorum)
Intr-o alta ordine de idei, Prea Sfintitul Sebastian Ilfoveanul a tinut sa multumeasca in mod deosebit domnului George Georgescu, directorul Administratiei Cimitirelor si Crematoriilor Umane din Bucuresti cat si parintelui Popa Viorel, director adjunct al aceleiasi Administratii, pentru aportul deosebit pe care l-au adus la buna functionare a bisericilor si capelelor aflate sub patronajul Administratiei.
Prin Gramata semnata de Prea Fericitul Parinte Teoctist, Patriarhul BOR, parintelui Petcu Ioan Viorel, i-a fost conferit "rangul de sachelar cu dreptul de a purta pe langa celelalte vesminte ale treptei preotesti si brau albastru si a avea intaietate de cinstire intre ceilalti preoti pentru ca sa propaseasca el mai mult pe calea virtutii si a invataturii si sa fie pilda celorlalti frati ai sai co-slujitori si tuturor dreptcredinciosilor".
Prea Sfintitul Sebastian Ilfoveanul a motivat acordarea acestei distinctii bisericesti, drept recunoastere a activitatii depuse dar si ca un exemplu demn de urmat si de catre ceilalti preoti. Vadit emotionat, parintele Petcu Ioan Viorel a multumit Prea Sfintiei Sale si a punctat cateva din momentele mai importante ale activitatii depuse in parohie, in ultimii trei ani:
"La venirea mea aici am gasit aceasta capela pentru depunerea mortilor pe care, cu foarte multe greutati si cu ajutorul lui Dumnezeu si a Sfintilor mucenici Epictet si Astion, am transformat-o in biserica, unde sa se poata savarsi in fiecare duminica si la sarbatori, Sfanta Liturghie. In paralel, am reusit sa amenajam la intrare o alta capela. Lucrarile pe care le-am efectuat in biserica au fost: amenajarea unui Sfant Altar pe locul unde se afla o nisa, ce avea rol de depozit pentru unelte; am turnat Sfanta Masa, am montat catapeteasma, candelabrul, si toate cele necesare cultului, pentru ca aici nu era nimic, am montat o statie de sonorizare, centrala termica. In viitor, in maxim o luna, cu banii Administratiei Cimitirelor, din care deja a fost alocata o suma, se fac acum procedurile necesare, sper sa demaram lucrarile pentru renovarea picturii. Multumesc Sfintilor Mucenici Epictet si Astion, pentru ajutorul pe care l-am primit si nu uit, de fiecare data cand ma aflu in
![]() ![]() |
La sfarsit, credinciosii prezenti la slujba de sfintire a bisericii au avut ocazia sa treca prin Sfantul Altar si sa sarute Sfinta Masa.
Cimitirul "Izvorul Nou",
Drumul Murgului nr. 47, sector 3 , Tel. 324.47.40
Preot paroh: Petcu Ioan Viorel
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.